Olet juuri palannut kotiin, ja rakas koirasi odottaa malttamattomana eteisessä. ”Kuka on hyvä poika?” sanot ehkä hieman korkeammalla äänellä ja normaalia hitaammin artikuloiden. Koirasi häntä vispaa, ja katse on kiinnittynyt sinuun kuin sinä olisit maailman tärkein asia. Oletko koskaan miettinyt, miksi puhut koirallesi näin? Miksi äänesi muuttuu kuin itsestään, ja miksi tuntuu siltä, että koira ymmärtää sinua paremmin, kun käytät ”koirakieltä”?
Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että puhetyylimme muutos ei ole pelkkää huomaavaista söpöilyä. PLOS Biology -tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset hidastavat puhettaan tarkoituksella puhuessaan koirille – ja tämä hidas tempo auttaa koiria ymmärtämään meitä paremmin.
Tutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miten ja miksi koirat reagoivat ihmisen puheeseen ja millä tavoin voimme parantaa kommunikaatiota lemmikkiemme kanssa.
Miksi puheemme muuttuu puhuessamme koirille?
Useimmat koiranomistajat tunnistavat ilmiön – koiralle puhutaan usein kuin lapselle. Puhe muuttuu korkeammaksi, sanat valikoidaan tarkemmin, ja puhenopeus hidastuu. Ilmiötä kutsutaan nimellä ”dog-directed speech”, eli koiralle suunnattu puhe tai ”koirapuhe”.
Se muistuttaa tapaa, jolla ihmiset puhuvat usein lapsille: selkeästi, rauhallisesti ja yksinkertaistaen. Lapsille puhuttaessa käytämme usein hidasta ja ylöspäin nousevaa ääntä.
Mikä saa meidät puhumaan koirille tällä tavalla? Yksi syy on luonnollinen halu tulla ymmärretyksi ja luoda läheinen yhteys. Kun koira katsoo intensiivisesti ja seuraa tarkkaavaisena eleitämme, moni meistä kokee luonnollista tarvetta ”kohdata” koira sen ehdoilla.
Koiralle puhuminen hitaasti ja selkeästi on tapa vahvistaa yhteyttä ja varmistaa, että koira ymmärtää sanomamme paremmin.
Ihmisten ja koirien välinen kommunikaatio
Geneven yliopiston Eloïse Déauxin johtamassa tutkimuksessa anlysoitiin, miten ihmiset ja koirat kommunikoivat ja miten koirat reagoivat ihmisten puheeseen.
Tutkijat analysoivat 30 koiran sekä 27 ihmisen puhetapoja viidellä eri kielellä. Ihmisten aivotoimintaa tarkasteltiin puhuessa toisille ihmisille sekä puhuessa koirille, ja koirien vastetta puheeseen mitattiin aivosähkökäyrän (EEG) avulla.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset puhuvat paljon nopeammin kuin koirat ääntelevät. Kun ihminen puhuu normaalisti noin neljän tavun sekuntivauhdilla, koirat haukkuvat, vinkuvat tai murahtelevat keskimäärin kaksi kertaa sekunnissa.
Kun ihmiset puhuvat koirille, heidän puhenopeutensa hidastuu noin kolmeen tavuun sekunnissa – ja puhenopeuden hidastaminen osuu paremmin koiran käsityskyvyn alueelle.
Hitaampi puhe auttaa koiria ymmärtämään komentoja
Tutkimuksen merkittävin havainto oli, että puhenopeuden hidastaminen parantaa koiran kykyä ymmärtää ihmisen puhetta.
Koirien aivotoiminta keskittyy hitaampiin rytmeihin, niin sanottuihin delta-rytmeihin, kun taas ihmiset käsittelevät puhetta nopeammilla theta-rytmeillä. Tämä ero tarkoittaa, että koirien aivot on viritetty reagoimaan hitaampaan ja selkeämpään puheeseen.
Kun puhumme koiralle hitaasti, tavallista matalammalla tempolla, koira pystyy kuulemaan ja reagoimaan paremmin siihen, mitä sanomme. Tämä auttaa koiria ymmärtämään, milloin annamme käskyjä ja milloin kyse on arkisemmasta jutustelusta.
Koira ymmärtää sekä sisällön että sävyn
Moni koiranomistaja saattaa ajatella, että koira kuulee vain äänen sävyn eikä välttämättä ymmärrä sanojen sisältöä. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että koirat tarvitsevat sekä sisällön että äänen sävyn pystyäkseen täysin ymmärtämään viestimme.
Pelkkä ”koiraäänen” käyttö ei riitä, vaan koirille myös sanan merkityksellä on väliä.
Havainto haastaa perinteisiä käsityksiä koirien ymmärryskyvystä ja osoittaa, että ne ymmärtävät enemmän kuin ehkä luulemme – etenkin silloin, kun puhe on hidasta ja selkeää.