Mitä uusi koiranomistaja tarvitsee? 7 välttämätöntä tuotetta

Uuden koiranpennun omistajana tulet todennäköisesti kokemaan tunteiden sekamelskan – toisaalta olet äärettömän innoissasi suloisesta karvakuonosta, mutta luultavasti myös hieman huolissasi, miten se tulee sopeutumaan uuteen perheeseensä ja miten onnistut huolehtimaan siitä. Minä ainakin olin!

Mutta älä huoli, kaikki menee varmasti erittäin hyvin. Huolen lieventämiseksi kokosimme listan välttämättömiä tuotteista, jotta voisit rentoutua ja nauttia joka hetkestä uuden ihanan pennun kanssa.

Huomaa, että ostaessasi pennun kasvattajalta, saat häneltä pentua noutaessasi yleensä ”selviytymispakkauksen”, joka saattaa sisältää osan listaamistamme tuotteista.

* Juttu sisältää mainoslinkkejä. Yhteistyökumppanimme voivat maksaa meille pienen komission näiden linkkien kautta tulevista myynneistä.

Luppakorvainen koira nurmikolla pentupanta kaulassaan
Kuva: Nick Mundackal

1. Sopivan kokoinen panta

Ihan ensimmäiseksi pentu tarvitsee sopivan kokoisen pannan. Pentukoiran panta on luonnollisesti pieni, mutta säätövarasta ja rodun kasvunopeudesta riippuen saatat tarvita isomman jo hyvinkin pian.

Pantaan ja hihnakoulutukseen totuteltaessa hyvä nyrkkisääntö on, että pentupannan tulisi olla mahdollisimman kevyt ja koiralle huomaamaton. Metalliketjut voivat olla pennulle liian painavia, mutta kestävät nailon- ja muovipannat toimivat yleensä hyvin.

Suosittelemme pannaksi pikalukituksella varustettua mallia, koska sisäsiisteyttä opetellessa kiire ulos pissalle voi tulla äkillisesti ja usein.

Panta ei saisi olla myöskään liian tiukka. Pannan ollessa päällä, väliin tulisi mahtua hyvin kaksi sormea ilman, että pentu saa kuitenkaan riisuttua pannan pois päältään.

Peten Koiratarvikkeessa on erillinen tuotekategoria pentupannoille (alk. 6,90 €) ja tuotteita on mahdollista suodattaa muun muassa tuotemerkin ja värin perusteella.

Shih tzu -rotuinen koira valjaissa.
Kuva: Nikolay Tchaouchev

2. Hyvin istuvat valjaat

Pannalle vaihtoehtoinen välttämättömyys on hyvät valjaat, jotka voivat uteliaan pennun terveyden kannalta olla myös parempi vaihtoehto. Koiran ryntääminen hihnan loppuun asti aiheuttaa sen kaulassa nopean ja terävän paikallisen voiman, joka voi vahingoittaa kaulan rakenteita.

Etenkin nopeille ja vetämiseen taipuville roduilla suositellaankin usein mieluummin pehmustettuja, hyvin istuvia ja ergonomisia valjaita.

Valjaita valittaessa on huomioitava, että:

  • Valjaat eivät paina pennun lapaluuta
  • Rinnan ympäri tuleva osa on riittävän etäällä kainaloista
  • Remmin kiinnityskohta on lähempänä rintarankaa kuin niskaa
  • Etuosan Y-muoto asettuu keskelle, rintalastan korkeimman kohdan alueelle

Peteltä löytyy hyvä valikoima myös pentuvaljaita alkaen 7,99 €, mutta mikäli yhtään epäilet, että et osaa tilata oikeanlaisia ja sovittaa niitä pennullesi, ota pentu mieluummin mukaan paikalliseen lemmikkitarvikeliikkeseen, jonka henkilökunta osaa suositella ja sovittaa pennulle sopivia.

3. Pentuhihna tai -talutin

Hihna tai talutin on uuden koiranomistajan välttämätön perusvaruste, johon on voitava luottaa säässä kuin säässä.

Koiranpennun ensimmäiset kuukaudet ovat täynnä tärkeiden taitojen opettelemista. Yksi tärkeimmistä on hihnassa kulkeminen.

Kuten pannankin valinnassa, pennulle hyvä valinta on kapea ja kevytlukkoinen talutin, joka ei paina pennun kaulaa ja rajoita oppivan koiran liikkumista.

Pennun kasvaessa talutin tai hihna tulee tarvittaessa vaihtaa järeämpään, koiran painoa ja hallintatasoa vastaavaksi.

Laajimman valikoiman talutushihnoja tarjoaa Zooplus, josta nailonhihnan saa edullisimmillaan 3,49 eurolla.

Pitkäkarvainen koira omassa pedissään
Kuva: Jamie Street

4. Rodulle sopiva peti

Koiranpennun tulee saada tarpeeksi lepoa ja sillä tulisi olla oma turvallinen paikka, johon käpertyä päivän leikkien jälkeen. Ja pennut nukkuvat paljon!

Mitä koiranpeteihin tulee, niissä kannattaa kiinnittää huomiota kokoon ja pestävyyteen. Koiran tulee mahtua petiin koko pituudeltaan ja leveydeltään myös asettuessaan siihen kyljelleen.

Helposti palelevalle, lämmössä viihtyvälle ja ohutturkkiselle pennulle kannattaa valita reunallinen peti, joka tarjoaa samalla sivuttaissuuntaista tukea.

Paksumpiturkkiselle rodulle sopivampi valinta on tyynypeti tai vain pehmeä makuualusta.

Koska pennut ovat innokkaita tutkimaan ympäröivää maailmaa hampaillaan, jotkut asiantuntijat suosittelevat pentupediksi muovipetiä, jonka voi pehmustaa esimerkiksi viltillä tai tyynyllä. Muovipeti on helppo myös puhdistaa pissavahingon sattuessa.

Jalalla avattava hands free koiraportti

5. Koiraportti

Sähköjohdot, pistorasiat, kuuma uuni, lasten lego-palikat, myrkylliset kasvit ja ruoka-aineet. Useimpien kotona on paljon koiranpennulle vaarallisia asioita, joita ei ehkä tule ajatelleeksi ennen pennun tuloa.

Kunnes pentu ymmärtää minne se saa mennä ja minne ei, voit rajata sille sallitun ja turvallisen tilan koiraportilla.

Mittaa valmiiksi oviaukon leveys, sillä tarjolla on lukuisia erilevyisiä ja -korkuisia koiraportteja. Painetassuilla ovisuuhun kiinnitettävä koiraportti on helppo asentaa, eikä siihen tarvita työkaluja.

Markkinoilla on myös jalkapainikkeella avattavia sekä lemmikkiovella varustettuja malleja kulkemisen helpottamiseksi.

Valvothan pentua aluksi, jotta se ei työnnä päätään portin pinnojen välistä ja jää jumiin.

Kakkapussit

6. Kakkapussit

Tämä ei liene hohdokkain ostoksesi, mutta kakkapussit ovat koiranomistajalle välttämättömyys, ellei sinulla ole omaa pihaa.

Ennen pitkää tulet huomaamaan, että vaikka miten varaudut, joskus ne ovat kuitenkin lopussa.

Lämpimien pökäleiden kerääminen ei ole muutenkaan mitään juhlavaa hommaa, mutta oletpa ainakin ympäristöstä ja yleisestä viihtyisyydestä välittävä koiranomistaja.

Tuire Kaimio - Pennun kasvatus

7. Pennun kasvatus -kirja

Olen suositellut tätä ennenkin, mutta tämä on oikeasti mah-dot-to-man hyödyllinen tuote uudelle koiranomistajalle, jonka kanssa et jää pulaan!

Tuire Kaimio on tunnettu eläintenkouluttaja, joka on kirjoittanut Pennun kasvatus -nimisen tietokirjan.

Kirjassa käydään selkeästi läpi pennun eri ikävaiheet pennusta murrosikään ja täysikasvuiseksi aikuiseksi.

Lisäksi siinä annetaan syvällisiä ja monipuolisia neuvoja koiran koulutukseen – esimerkiksi miten pennulle opetetaan sen tärkeimmät taidot, kuten luoksetulo, istuminen ja pannan laitto.

Tuire Kaimion Pennun kasvatus -kirjan hinta Adlibriksellä tätä kirjoitettaessa 29,90 €.

Tsemppiä, hyvin se menee!

Artikkelikuva: Yogendra Singh

Koiralle tekemistä sisällä?

Useimmat koirat rakastavat ulkona oloa, mutta viettävät suurimman osan ajasta sisällä. Ne kaipaavat kuitenkin älykästä tekemistä myös sisällä ollessaan. Mitä tekemistä, virikkeitä ja aktivointia koiralle voi keksiä sisätiloissa? Keräsimme yhteen ideoita, mitä tekemistä koiralle voi järjestää silloin, kun se on perheen kanssa sisätiloissa tai jäädessään yksin.

Aktivoinnin tarkoitus on tarjota koiralle aivojumppaa, jotta ne saisivat ulkoilun lisäksi muutakin tekemistä kuin kotona makaaminen. Aktivoinnilla tarkoitetaan mitä tahansa aktiviteettia, jota koira tekee. Virikkeistämisestä puhutaan silloin, kun tarkoitus on antaa koiralle mahdollisuus toteuttaa synnynnäisiä tarpeitaan.

Piilota nameja

Koirilla on erinomainen hajuaisti ja ne käyttävät sitä mielellään – varsinkin jos siitä on luvassa palkinto!

Käske koiraa odottamaan ja piilota sillä aikaa pieniä herkkupaloja ympäri asuntoa ja kannusta koiraa etsimään niitä. Piilota nameja aluksi helppoihin paikkoihin ja näkyville. Vaikeuta aarteenetsintää pikkuhiljaa ja laita nameja esimerkiksi taiteltun käsipyyhkeen sisälle tai matonreunan alle. Käytä mielikuvitustasi ja piilota herkkuja myös eri korkeuksille.

Rakenna namipiiloja

Koirat rakastavat käyttää hampaitaan kaiken järsimiseen. Laita kuivamuonaa tai nameja esimerkiksi tyhjän maitopurkin, jogurttipurkin, munakennon, pahvipakkauksen, vessa- tai talouspaperirullan sisään. Taita tai ryttää päät, jotta tehtävä ei ole liian helppo. Voit laittaa nameja myös muovikippojen alle, taiteltun tai rytätyn sanomalehden väliin tai käyttää solmuun sidottua pyyhettä tai kangaspalaa.

Laita koira pyörittämään aktivointipalloa

Koira kahden aktivointipallon kanssa

Aktivointipallon kanssa koira pääsee käyttämään sekä hajuaistiaan että älynystyröitään. Täytä pallo esimerkiksi kuivaruoalla tai herkkupaloilla ja ravistele hieman, että namit eivät tule liian helposti esiin. Herkut tulevat ulos, kun koira pyörittelee palloa ja ne läpäisevät pallon sisällä olevan labyrintin. Valvo leikkiä, sillä pallo vierii helposti paikkoihin, kuten sängyn alle, josta koira ei sitä saa.

Täytä kongi herkuilla

Koiran Kong-lelu
Kuva: Alan Levine, Flickr

Kong on luonnonkumista valmistettu vastustamaton ja nerokas lelu, jonka keskellä on reikä. Sen voi täyttää esimerkiksi makupaloilla, koiranmakkaralla tai täyttötahnalla. Koira viihtyy kovaakin pureskelua kestävän lelun parissa pitkään. Pikkuhiljaa kongista tulee koiralle liian helppo, jolloin voit laittaa sen hetkeksi pakkaseen ennen koiralle antamista. Jäisten namien saaminen lelusta ulos tekee tehtävästä hieman vaativampaa. Klassinen Kongi on myrkytön, kulutusta kestävä ja astianpesukoneen kestävä.

Trixie-kuutio

Trixie-kuutio

Trixie on kangaspäällysteinen kuutio, jonka sisään voi piilottaa melkein mitä tahansa, kuten herkkuja ja leluja. Koira rakastaa työntää kuononsa kuution sisään ja katsoa, mitä sieltä tällä kertaa löytyy. Mukana tulee neljä pehmeää vinkupalloa. Koira voi myös kantaa pehmeää kuutiota mukana tai käyttää sitä vaikkapa tyynynä.

Syöttölaite

Northmate Green Feeder

Northmate Green Feeder on eräänlainen interaktiivinen ruokakuppi, jonka eri pituisten ”ruohonkorsien” väliin voi laittaa märkä- tai kuivaruokaa tai vaikkapa makupaloja. Koira joutuu näkemään hieman vaivaa ruuan saamiseksi, joten se ei hotki kaikkea kerralla. Kuppia voi käyttää koiran aktivointiin tai pienissä erissä varsinaiseen ruokintaan. Ehkäisee hotkimista, ruoansulatusongelmia ja ilma-vaivoja. Hygieenisen ja muovisen kupin voi pestä astianpesukoneessa.

Koirien äly- ja lautapelit

Koirille on tarjolla myös monenlaisia mieltä virkistäviä ja henkistä aktiviteettia tarjoavia älypelejä ja lautapelejä. Pelejä on saatavilla eri vaikeusasteilla ja avaamistavoilla. Niiden parissa koira saa mielekästä puuhasteltavaa, jonka palkintona on nami tai herkku. Yksi suosituimmista ja koirien rakastamista älypeleistä on Flip Board, jossa on syvennyksiä ja nostettavia pelinappuloita sekä käännettäviä ja liu’utettavia kansia. Pelin pohjassa on kuminen osa, joka pitää laudan paikoillaan. Laudan voi pestä astianpesukoneessa.

Lisää aktivointipelejä löydät esim. Peteltä ja Zooplussasta.

giphy

 

Lähteet ja lisää lukemista: