Miksi suklaa on koiralle myrkyllistä?

Suklaa on herkku monille ihmisille, mutta kuten koiranomistajat varmasti tietävät, se ei sovi koirille. Koiran suklaamyrkytys on yleinen ongelma, joka johtuu usein vahingossa suuhun päätyvästä suklaasta. Se, miten vaarallista suklaa on koirille riippuu suklaan tyypistä, koiran koosta ja siitä, miten paljon koira on suklaata päässyt nauttimaan.

Tässä jutussa selvitämme luotettavaksi katsomiimme lähteisiin perustuen, mitä tapahtuu, kun koira syö suklaata, mitä silloin tulee tehdä, sekä ennen kaikkea miksi suklaa on koirille myrkyllistä?

Jutun lopussa on luvassa pieni yllätys.

Suklaa

Koirat ja suklaa

Suklaa on koirille myrkyllistä, koska se sisältää teobromiinia ja vähemmässä määrin kofeiinia. Ihmisten aineenvaihdunta kestää teobromiinin helposti, mutta koirien ei.

Wikipedian mukaan teobromiini on alkaloidi, jota on muun muassa kaakaopuun siemenissä, matessa, teepensaan lehdissä, kolapähkinöissä ja arabiankahvissa. Teobromiini on diureetti eli virtsaneritystä lisäävä aine.

Runsaasti teobromiinia sisältävät tuotteet voivat olla vaarallisia tai tappavia koirille ja muille kotieläimille. LD50, eli aineen myrkyllisyyden mittayksikkö, painokiloa kohden on 300 mg koiralle ja 200 mg kissalle (kissoilla on kuitenkin pienempi halu syödä suklaata, koska ne eivät maista makeaa).

Koirien metabolia käsittelee teobromeiinia hitaasti, jolloin myrkyllisiä yhdisteitä kertyy niiden elimistöön aiheuttaen kliinisiä suklaamyrkytyksen oireita.

Todennäköisin suklaamyrkytyksen aiheuttaja koiralle on makeisten tai leivonnaisten sisältämä suklaa.

Mitä suklaan myrkyllisyyteen koirille tulee, kaikki suklaat eivät ole samanlaisia. Myrkyllisimpinä pidetään taloussuklaata ja kaakaojauhetta, sitten tummaa suklaata, maitosuklaata ja valkosuklaata.

Suklaamyrkytys on niin yleistä koirilla, että esimerkiksi Eläinlääkäriasema Evidensia on julkaissut sivuillaan Koiran suklaamyrkytyslaskurin.

Evidensian mukaan teobromiinin sietokyky on koirille yksilöllistä. Myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg/kg, mikä vastaa noin 10-15 g/kg maitosuklaata tai noin 4 g/kg tummaa suklaata.

Sympaatti-eläinklinikan mukaan ensihoito on välttämätöntä, kun koiran nauttimat määrät ovat seuraavia:

 • Fazerin sininen suklaalevy (200 g) – 5 kg koira
 • Fazerin tumma suklaalevy 47 % (200 g) – 15 kg koira
 • Fazerin tumma suklaalevy 70 % (200 g) – 40 kg koira

Mitä tapahtuu jos koira syö suklaata?

Tämä riippuu koiran koosta ja siitä, miten paljon suklaata se on syönyt.

On tärkeää huomata, että suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät yleensä vasta 2-24 tunnin kuluessa suklaan syömisestä. Suklaamyrkytyksen oireisiin kuuluvat:

 • Oksentelu
 • Vatsakivut
 • Ripuli
 • Levottomuus
 • Sydämen rytmihäiriöt
 • Kouristukset
 • Lisääntynyt juominen

Koiran koosta ja suklaan tyypistä ja määrästä riippuen hoito voi olla jo tarpeen ennen oireiden alkamista.

Kerjäävä luppakorvainen koira

Mitä tehdä jos koira on syönyt suklaata?

Jos epäilet koirasi syöneen suklaata tai näet sen syövän suklaata, älä jää odottelemaan mahdollisia oireita, vaan soita välittömästi eläinlääkärillesi tai eläinlääkäripäivystykseen.

Eläinterveyden ammattilaiset osaavat parhaiten neuvoa, mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi. On suositeltavaa ottaa myös valokuva koiran syömän suklaatuotteen pakkauksen tuoteselosteesta, jotta eläinlääkäri saa kuvan, mitä on tapahtunut.

Mitä nopeammin suklaata syönnyt koira saa hoitoa, sitä todennäköisemmin se toipuu ilman vakavia oireita.

Miten suklaamyrkytystä hoidetaan?

Suklaamyrkytyksen hoito koirilla on dekontaminaatio ja tukihoito.

Ota ensimmäiseksi yhteys eläinlääkäriin, joka osaa antaa oireiden mukaiset ohjeet hoitoon ja ohjaa tarvittaessa vastaanotolle. Valmistaudu kertomaan koiran paino ja miten paljon suklaata koira on syönyt.

Omaeläinklinikan mukaan tajuissaan olevan koiran voi ensiapuna oksennuttaa heti suklaan syömisen jälkeen, mutta oksennuttamisesta voi olla hyötyä vielä 6-8 tunnin kuluttuakin.

Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista. Oksennuttamisen jälkeen koiralle annetaan lääkehiiltä, joka imee itseensä mahalaukussa olevat myrkylliset aineet. Tarkista annostus eläinlääkäriltä.

Koiransuklaat ja koiran joulukalenterit

Tässä lupaamani yllätys: tiesitkö, että koirienkaan ei tarvitse elää ilman suklaanautintoja, sillä hyvin varustellut lemmikkitarvikekaupat myyvät koirille tarkoitettua suklaata, joka ei sisällä lainkaan kaakaota tai sokeria.

Trixie koiransuklaa
Trixie-koiransuklaata myydään Peten Koiratarvikkeella. Hinnat ovat tällä hetkellä vain 1-2 euroa/levy.

Joulun lähestyessä, me ihmiset nautimme päivittäisen suklaamme joulukalentereistamme, mutta myös koirille on saatavilla omia joulukalentereita.

Koirien joulukalentereissa ei tietenkään ole tarjolla suklaayllätyksiä, vaan koirille sopivia viljattomia herkkuja, kuten ankanrintaa, kanansydämiä tai kalaherkkuja.

Koiran joulukalenteri Best Friend
Best Friend – Koiran joulukalenteri 7,99 €
Koiran joulukalenteri Rocco
Rocco – Koirien joulukalenteri 10,49 €
Koiran joulukalenteri Wolf of Wilderness
Wolf of Wilderness joulukalenteri 13,19 €

 

Let's eat!Pawfect!

Yhteenveto

Suklaa on koiralle myrkyllistä, koska se sisältää teobromiinia, jota koirien aineenvaihdunta ei kestä. Koiralla teobromiini kertyy sen elimistöön ja voi aiheuttaa suklaamyrkytyksen. Suklaamyrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsakivut, ripuli, levottomuus, rytmihäiriöt, kouristukset tai jopa kuolema.

Jos näet koirasi syöneen suklaata tai epäilet sitä, ota viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinlääkäripäivystykseen. Mitä nopeammin koira saa hoitoa, sitä todennäköisemmin tilanteesta selvitään säikähdyksellä.

Säästä koirakuluissa – 10 tapaa!

Koiran omistaminen on valtava onni ja ilo, mutta joskus hauvasta aiheutuvat kustannukset voivat aiheuttaa omistajilleen harmaita hiuksia. Onneksi on kuitenkin olemassa useita keinoja säästää rahaa koirakuluissa.

Pieni koira tiskiharja suussaan
Kuva: Matthias Zomer

1. Opettele harjaamaan koiran hampaat

Ihmiset käyvät hammaslääkärissä säännöllisesti ja harjaavat hampaitaan päivittäin. Jos me lopettaisimme hampaiden harjaamisen, hampaisiimme kertyisi plakkia, niihin syntyisi hammaskiveä ja ikenemme saattaisivat tulehtua. Ientulehdukset voivat vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja muiden kroonisten sairauksien riskiin.

Sama koskee myös koiria. Harjaamalla koiran hampaat säännöllisesti voidaan ehkäistä ientulehduksia ja parodontiittia. Hampaiden harjaaminen kannattaa aloittaa jo pentuna, jotta koira ymmärtää, että sen kannalta usein ikävä rutiini vain tapahtuu silloin tällöin ja siihen on totuttava. Palkitse koira namilla harjauksen jälkeen.

Käytä koiran hampaiden harjaukseen pehmeää hammasharjaa ja koirille tarkoitettua hammastahnaa. Tahnan merkitys on vähäinen, mutta koska se  maistuu hyvältä, harjaus sen kanssa on koiralle mieluisampi kokemus. Koirien hammastahnaa myydään apteekeissa ja eläinkaupoissa.

Ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää eläinten hampaiden harjaukseen!

Katso Agrian ohjeet koiran hampaiden harjaukseen.

Tyytymätön koira suihkussa
Kuva: Aleksandr Tarlõkov

2. Trimmaa koira itse

Monen koirarodun rodunomaiseen ulkomuotoon kuuluu turkin muotoilu saksilla, trimmerillä tai nyppimällä. Mikäli kuollutta karvaa ei poisteta tarpeeksi usein, turkkiin kasvaa monta kerrosta eri ikäisiä karvoja.

Kuollut karva voi takkuuntua ja hankaloittaa koiran liikkumista. Se ei myöskään lämmitä tai suojaa koiran ihoa, ja voi aiheuttaa ihotulehduksia.

Koiran ammattimainen turkinhoito voi olla kallista, etenkin jos se tulee tehdä kahdeksan viikon välein.

Harjaa ja pese koira itse, ja opettele leikkaamaan sen turkki ja kynnet itse sen sijaan, että maksaisit palvelusta itsesi kipeäksi eläinlääkärille tai trimmaajalle.

Ruskea koira järsii isoa luuta maassa
Kuva: user2014

3. Valitse koiralle paras ruokavalio

Koiranruoka on eittämättä yksi koiran elinkaaren suurimmista menoeristä. Siksi koiranruoaksi kannattaa valita paras mahdollinen vaihtoehto.

Korkealaatuinen ruoka auttaa koiraa pysymään pidempään terveenä ja välttämään kalliita eläinlääkärikuluja myöhemmässä elämänvaiheessa.

Muista, että koiranruoan korkea hinta ei ole laadun tae. Ei edes silloin, kun ruokasäkin kylkeen on printattu tunnettu brändi.

Koiran ruokavalion peruspilareita ovat eläinperäiset proteiinit ja rasvat. Varmista, että valitsemasi ruoka sisältää reilusti lihaa ja eläinperäiset raaka-aineet ovat tuoteselosteessa ensimmäisenä.

Halvat täyteaineet, kuten vehnä, maissi ja soija, voivat olla allergisoivia ja aiheuttaa koiralle vatsaoireita. Vältä myös merkkejä, jotka käyttävät kemiallisia säilöntäaineita.

Hyvä koiranruoka maittaa koiralle, pitää sen terveenä ja optimaalisessa painossa sekä tuottaa kiinteän ulosteen 1-2 kertaa päivässä.

Reipas koira eläinlääkärin vastaanotolla
Kuva: Karsten Winegeart

4. Varaa koiralle vuosittainen terveystarkastus

Vuosittainen eläinlääkärikäynti voi kuullostaa tarpeettomalta kustannukselta vielä silloin, kun koira voi hyvin. Mutta se on ennen kaikkea investointi, joka maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

Terveeltä näyttävällä koirallakin voi olla hammaskiveä, ientulehduksia, lohjenneita hampaita tai sydämen sivuääniä. Lisäksi koirat ovat mestareita kätkemään oireitaan.

Merkkejä sairauksista voivat olla mm. lisääntynyt juominen ja hidastunut kävelyvauhti.

Mitä koirien sairauksiin tulee, sairaudet ovat tyypillisesti helpompi hoitaa heti kuin vasta sitten, kun tauti on ehtinyt vakavoitua. Kuten ruokavalion valinnassakin – jos sinulla vain on varaa – koiran vuosittainen terveystarkastus todellakin kannattaa, myös taloudellisesti.

Rescuekoira
Kuva: Margarita Kosior

5. Adoptoi rescuekoira

Kodin tarjoaminen kodittomalle koiralle on loistava tapa auttaa ja usein edullisempi vaihtoehto hankkia koira kuin suoraan kasvattajalta.

Muistathan kuitenkin, että koiran hankkiminen tarkoittaa jopa yli 10 vuoden sitoutumista. Rescuekoirat ovat jo joutuneet kokemaan hylätyksi tulemisen, eivätkä varmasti halua kokea sitä uudelleen.

Koirasta on paljon iloa, mutta siihen liittyy myös vastuuta ja kuluja, mukaan lukien adoptiomaksu. Älä ota koiraa hetken mielijohteesta, vaan vasta, kun olet varma voivasi sitoutua siihen koko sen eliniäksi.

Tutustu rescuekoiran adoptointiin esimerkiksi näillä sivuilla:

6. Vertaile hintoja ja hyödynnä alennuskoodit

Jos haluat säästää hieman rahaa koiran ruoissa, herkuissa, harrastus- ja hoitotuotteissa, pedeissä, häkeissä, leluissa ja muissa tarvikkeissa, on hintojen vertailu korvaamattoman tärkeää.

Vertaile ensin tuotteita keskenään, jotta tiedät, minkä tuotteen haluat. Kun tiedät tuotteen nimen, käy paikallisissa eläintarvikeliikkeissä katsomassa, mitä se maksaa siellä.

Jos maltat odottaa tuotetta muutaman päivän, hyvin usein usein netistä löytää saman tuotteen edullisempaan hintaan. Tee Google-haku tuotteen nimellä ja täydennä hakua ”hinta”-sanalla löytääksesi enemmän online-jälleenmyyjiä.

Suomessa toimii useita hintavertailusivustoja, mutta ota huomioon, että ne eivät kata kaikkia jälleenmyyjiä. Selvitä, mitkä ovat nettikappojen toimituskulut ja onko sinun mahdollista saada ilmainen toimitus tilaamalla samalla jotain muuta.

Iso osa netissä toimivista lemmikkitarvikekaupoista hyödyntää markkinoinnissaan alennuskoodeja. Voimassa olevat alennuskoodit lemmikkitarvikekauppoihin löydät esimerkiksi Alennuskoodi101.fi-sivustolta. Se on luotettava sivusto ja sitä ylläpitää osin sama tiimi kuin tätä Koirulit-sivustoa.

Pieno valkoinen koira ruokakupilla katsoo suoraan kameraan.
Kuva: M Burke

7. Osta isompia määriä koiranruokaa kerralla

Ostan omalle koiralleni ruokasäkit Zooplussalta, joka tarjoaa paljousalennuksia. Se tarkoittaa, että ostamalla useamman ruokasäkin kerralla, säkkikohtainen hinta on edullisempi.

Säästö ei ole suuren suuri, mutta säästö se on pienikin säästö. Lisäksi pidän siitä, että isommissa tilauksissa säkit toimitetaan suoraan kotiovelle ilman, että niitä pitää olla hakemassa Postin, Matkahuollon tai kuriiripalvelun noutopisteeltä.

Jos muuten tilaat koiranruokia tai muita tuotteita Zooplussalta vähintään 119 eurolla, edellä mainitulta alennuskoodisivustolta löytyy koodi, jolla saat 5 % alennuksen koko tilauksesta.

8. Hyödynnä kanta-asiakasedut

Monissa lemmikkitarvikkeiden verkkokaupoissa on erilaisia jäsenyyksiä, jossa liittymällä kanta-asiakkaaksi voit kerätä tekemilläsi ostoksilla pisteitä tai vastaavia.

Kerättyjä pisteitä voi käyttää tulevien tilausten osittaiseen maksamiseen tai erilaisiin ”kaupanpäällisiin”.

Älä siis tilaa rekisteröitymättä, vaan luo rohkeasti tili suosikkikauppaasi. Usein kanta-asiakkuuteen kuuluu kaupan uutiskirjeen tilaus, mutta voit poistaa sen käytöstä yksityisyysasetuksistasi (EU:n tuoma GDPR-oikeus).

9. Etsi käytettyjä tarvikkeita Facebookista

On olemassa lukuisia koiranomistajille tarkoitettuja Facebook-ryhmiä ja -sivuja. Sellaisia ovat esimerkiksi yleiset koiraryhmät, rotukohtaiset ryhmät ja paikalliset koiraryhmät, joissa käyttäjät voivat mainostaa myynnissä olevia käytettyjä koiratarvikkeita.

Facebook-ryhmissä myydään omalle koiralle kelpaamattomia ruokasäkkejä, koiraportteja, häkkejä, kantolaukkuja, ruokakuppeja ja paljon muuta käytettyä tavaraa, joka on käynyt omistajalleen tarpeettomaksi, mutta voi olla sinulle juuri se tuote, jota olet etsinyt.

Tässä muutama vinkki Facebook-kaupoilla säästämiseen:

 1. Kirjoita oma viesti, älä käytä Facebookin automaattiviestejä. Ole suora ja asiallinen.
 2. Selvitä heti mikä on tuotteen kunto, laatu ja esim. mitat.
 3. Tee lähtöhintaa alempi (10-30 %) tarjous, mutta jätä ovi avoimeksi neuvottelulle.
 4. Vastaa viesteihin nopeasti ja sovi noudosta heti, kun olet tyytyväinen hintaan.
 5. Tarkista tuote noudettaessa.
Koira punaisissa tossuissa
Kuva: Brian Jones

10. Kierrätä

Voit välttää uusien tuotteiden hankkimisen käyttämällä uudelleen erilaisia kotitaloustarvikkeita. Esimerkiksi:

 • Vanhasta vauvansängystä, sängynpatjasta tai sohvatyynystä saa mukavan pedin koiralle.
 • Vanhasta vuoasta esimerkiksi kirpputorilta saa hyvän ruoka- tai vesikupin koiralle.
 • Lasten t-paidasta tai svetarista saa hyvän vaatteen koiralle pienellä modifikaatiolla.
 • Käytetyt vauvantossut tai tiukat sukat voivat suojata koirasi tassuja talvipakkasilla.

Artikkelikuva: Daniel Sandoval

Koira syö voikukkia – onko se vaarallista?

Voikukka eli Taraxacum officinale (engl. dandelion) on rikkaruohona pidetty monivuotinen kasvi, joka leviää tehokkaasti siementensä avulla. Voikukka on helppo tunnistaa. Sillä on 5-25 cm pitkät lehdet, jonka keskeltä nousee yksi tai useampi, maitomaista nestettä sisältävä varsi 4-30 cm korkeuteen. Lehdet voivat olla joko sileä- tai sakarareunaisia.

Kunkin varren päässä on halkaisijaltaan 2-5 cm oleva kirkkaankeltainen kukinto, joka on päivällä avoin ja sulkeutuu yön ajaksi. Kukinto muistuttaa kukkaa, mutta se on itse asiassa sadoista pienistä kukista muodostunut mykerö. Kukan lakastuessa jäljelle jää valkoinen haivenpallo, jonka haivenet toimivat siementen laskuvarjona kukan levittyessä muihin paikkoihin.

Voikukan kukinto ja haivenpallo
Voikukan kukinto ja haivenpallo. Kuva: George Hodan.

Jotkut koirat syövät voikukkia mielellään. Ne saattavat napsia tien varsilta niiden kukintoja tai haivenpalloja suuhunsa, ja jotkut saattavat pysähtyä rouskuttamaan myös niiden maitomaisia varsia. Onko voikukkien syömisestä koiralle haittaa?

Voikukan ravintoarvot ja käyttö

Länsimaissa voikukkaa on yleisesti pidetty hyödyttömänä rikkaruohona, mutta esimerkiksi Kiinassa sitä käytetään paljon yrttilääkinnässä. Sen lehtiä käytetään salaattiruoissa ja etenkin sota-aikana sitä käytettiin myös kahvin korvikkeena.

Suurin osa voikukasta on vettä. Raa’an voikukan ravintoarvot per 100 grammaa ovat:

 • 9,2 g hiilihydraatteja
 • 3,5 g ravintokuituja
 • 2,7 g proteiinia
 • 0,71 g sokereita
 • 0,7 g rasvaa.

Voikukka sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja:

 • A-vitamiini 508 μg
 • tiamiini (B1) 0,19 mg
 • riboflaviini (B2) 0,26 mg
 • niasiini (B3) 0,806 mg
 • pantoteenihappo (B5) 0,084 mg
 • B6-vitamiini 0,251 mg
 • folaatti (B9) 27 μg
 • koliini 35,3 mg
 • C-vitamiini 35 mg
 • E-vitamiini 3,44 mg
 • K-vitamiini 778.4 μg
 • kalsium 187 mg
 • rauta 3.1 mg
 • magnesium 36 mg
 • mangaani 0.342 mg
 • fosfori 66 mg
 • kalium 397 mg
 • natrium 76 mg
 • sinkki 0,51 mg

Koira voikukkien kimpussa

Voikukan terveyshyödyt koiralle

Vaikka monet kasvit ja kukat, kuten tulppaanit ja aloe, ovat koiralle myrkyllisiä, voikukat ja niiden juuret eivät ole pelkästään myrkyttömiä, vaan saattavat tarjota myös joitain terveyshyötyjä. Ihmiset ovat käyttäneet voikukkia terveyden edistämiseen jo tuhansia vuosia ja monet sen terveyshyödyistä voivat koskea myös koiraystäviämme.

Voikukka on lähes täydellinen luontaistuote sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde koiralle kuin koiralle. Se imeytyy helposti kehoon ja sopii erinomaisesti täydentämään koiran päivittäistä ruokavaliota.

Jos koiralla on ruoansulatusongelmia, voikukka voi olla hyödyllinen tasapainottamaan vatsan toimintaa. Voikukan kukilla on antioksidanttisia ominaisuuksia ja se voi parantaa koiran immuunijärjestelmää.

Voikukan lehdet sisältävät runsaasti kaliumia. Ne stimuloivat ruokahalua ja auttavat ruoansulatusta yhdessä munuaisten kanssa. Voikukat sopivat hyvin koirille, joilla on krooninen ruoansulatushäiriö tai ilmavaivoja.

Lehdet toimivat myös diureettina eli nesteenpoistajana, jolloin ne voivat olla hyödyllisiä, mikäli koira kärsii esimerkiksi niveltulehduksista, munuaiskivistä, sydämen vajaatoiminnasta tai sappirakon sairauksista.

Lehdet sisältävät runsaasti myös kaliumia, joka stimuloi maksan toimintaa ja edistää kuonan poistumista kehosta.

Koirat tarvitsevat ravinnokseen rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja. Niiden lisäksi on taattava riittävä vitamiinien, mineraalien, hiven- ja kivennäisaineiden saanti. Esimerkiksi A-vitamiini pitää koiran limakalvot terveinä ja D-vitamiini on välttämätön luiden muodostumiselle. Kivennäisaineista tärkeimpiä ovat kalsium ja fosfori. Koiran tarvitsemat vitamiinit ja kivennäisaineet voi lisätä sen ruokavalioon myös lisäravinteiden avulla.

Video voikukkia syövästä valkoisesta länsiylämaanterrieristä:

Varoituksen sana

Koska voikukka toimii nesteenpoistajana, on syytä varmistaa, että koiralla on aina saatavilla puhdasta vettä sekä mahdollisuus tehdä tarpeensa ulos kyllin usein voikukkien nauttimisen jälkeen.

Vaikka voikukat ovat koiralle myrkyttömiä, tuoreet voikukat voivat sisältää rikkakasvien torjunta-aineita, jotka ovat lemmikeille vaarallisia. Anna koiran syödä voikukkia vain sellaisilla alueilla, jossa torjunta-aineita ei käytetä.

Myrkytyksen oireita voivat olla muun muassa ihosairaudet, hilseily ja krooninen ummetus.

Lähteet ja lisää luettavaa

Miksi koirat syövät ruohoa?

Rakas koiraystäväsi ei ole lehmä, joten saatat ihmetellä, kun näet sen syömässä ruohoa. Onneksemme useimmat tutkijat ovat sitä mieltä, että siitä ei kannata huolestua. Mutta mikä saa ne hotkimaan pihanurmikkoa? Onko se nälissään? Tylsistynyt? Sairas? Onko ruohon syömisestä sille haittaa?

Ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syömistä kutsutaan termillä pica. Joskus pica voi tarkoittaa, että koiralla on jonkinlainen ravitsemuksellinen puutos, kun taas etenkin pennuilla ja nuorilla koirilla se on usein vain merkki tylsistymisestä.

Monet koirat rakastavat ruohon mutustelua ja osalle siitä on kehittynyt osa päivittäisiä rutiineja. Villejä koiria tarkkailemalla on saatu selville, että ruohon syöminen on melko yleistä ja se voi olla jopa luonnollista. Luonnonvaraiset koirat syövät myös hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Myös monet eläinlääkärit ovat sitä mieltä, että se on täysin normaalia käytöstä.

Cockerspanieli ruoholla

Miksi koira syö ruohoa?

Evoluution ja kesyttämisen myötä koirat eivät ole enää esi-isiensä kaltaisia. Ennen koirat söivät saaliinsa kokonaan – mukaan lukien kasvinsyöjäeläinten vatsalaukun sisällön. Nykykoirat pitävät kasveja enemmänkin vaihtoehtoisena ravinnonlähteenä.

Koirat ovat kissojen tavoin lihansyöjiä, mutta eivät kaikkiruokaisia. On olemassa useita syitä, miksi ruoho voi maistua koiralle.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koira syö ruohoa, koska se ei tunne oloaan hyväksi. Se etsii luonnollisen parannuskeinon ilma- ja vatsavaivoihinsa, ja ruohoa on usein saatavilla. Ruoho kutittaa kivasti kurkkua ja vatsaonteloa, saaden koiran lopulta oksentamaan ja voimaan taas paremmin. Toisten mielestä koirat eivät voi olla niin älykkäitä, että ne osaisivat itse säädellä mahalaukkunsa toimintaa.

Vaikka koirat eivät tyypillisesti syö ruohoa kovin paljoa, ne voivat napostella sitä pieniä määriä ja oksentaa pian sen jälkeen. Tämä voi johtua yksinkertaisesti ruohon rakenteesta. Sitä on mukava pureskella.

On tutkittu, että suurin osa ruohoa syövistä koirista ei kuitenkaan ole kipeitä ja alle neljännes niistä oksentaa laiduntamisen jälkeen.

Muita mahdollisia syitä ruohon syömiselle ovat:

 • ruoansulatuksen parantaminen,
 • suolistomatojen hoito,
 • koira yksinkertaisesti pitää ruohon mausta tai rakenteesta
 • jonkin ravitsemuksellisen tarpeen täyttäminen, kuten kuidun saanti

Eräs tarina kertoo kääpiövillakoirasta, jolla oli tapana syödä ruohoa päivittäin seitsemän vuoden ajan ja oksentaa joka kerta sen jälkeen. Kolme päivää siitä, kun koira laitettiin kuitupitoiselle ruokavaliolle, se lopetti ruohon syömisen kokonaan.

Koiranpentu nurmikolla
Koiranpentu voi syödä ruohoa, koska se on pitkästynyt.

Pitääkö koiran ruohon syöminen estää ja jos, niin miten?

Mikäli epäilet, että koira syö ruohoa, koska se on pitkästynyt, kannattaa varmistaa, että se saa tarpeeksi liikuntaa. Järjestä koirallesi mukavaa tekemistä, kuten pallon tai frisbeen heittelyä ja noutoa, leikkejä, agilityä tai edes joku kiva puru- tai aktivointilelu. Esimerkiksi KONG-leluista löytyy paljon hyviä, luonnonkumista valmistettuja ja kestäviä vaihtoehtoja.

Mikäli epäilet, että koiran pica-käyttäytyminen johtuu jostakin ravitsemuksellisesta puutteesta, voit kokeilla koiranruoan vaihtamista parempaan, erityisesti kuitupitoiseen vaihtoehtoon.

Vaikka useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että ruohon syöminen sinällään ei ole koiralle kovin haitallista, kannattaa muistaa, että tietyt nurmikoilla käytettävät torjunta-aineet voivat olla myrkyllisiä. Myös monet kodin ja puutarhan kasvit ovat myrkyllisiä, ja voivat joutua elimistöön ruohon syömisen yhteydessä. Eläimille myrkylliset kasvit löydät esimerkiksi täältä.

Lähteet ja lisää luettavaa