Miksi koirat piilottavat ruokaa ja herkkuja?

Oletko huomannut, että koirasi piilottaa herkkujaan turvalliseen paikkaan sen sijaan, että se söisi ne kuin pieni, talven varalle pähkinöitä jemmaava orava? Mutta oletko koskaan miettinyt miksi koira tekee niin?

Tässä jutussa käsittelemme syvemmin tätä koirien outoa käyttäytymismallia, joka saa ne piilottamaan ja hautaamaan ruokaa, herkkuja tai jopa lelujaan.

Miksi koirat piilottavat ruokaa ja herkkuja?

Ruoan tai esimerkiksi luun piilottaminen on koirille luontaista ja vaistomaista käyttäytymistä, joka voidaan jäljittää koiran villeihin esivanhempiin. Jäljelle jääneen ruoan hautaaminen on koirille selviytymiskeino, joka juontaa juurensa siihen, ettei koira voi koskaan voi tietää, milloin seuraava ateria on saatavilla.

Herkkujen, kuten luiden, piilottaminen on koirilla melko yleinen käyttäytymismalli. Vaikka nykyiset kotikoirat eivät välttämättä joudu kohtaamaan ankaria oloja ja kilpailua ruoasta, vaisto on edelleen läsnä sen  toiminnassa.

Tässä kolme syytä, miksi koirat piilottavat ruokiaan:

Vaisto

Sudet, kojootit ja muut luonnonvaraiset koiraeläimet elävät ja metsästävät laumassa, joten kilpailu ruoasta voi olla kovaa. Jäljelle jääneen lihan kerääminen ja vartiointi on taito, joka on kehittynyt koirille varmistaakseen, että syötävää on aina tarpeeksi.

”Useimmissa tapauksissa, kun koira piilottaa asioita, ne tekevät niin, koska niillä on vaisto hamstrata ja vartioida ruokaa ja omaisuuttaan”, sanoo koirakouluttaja Deborah Fenton American Kennel Clubin haastattelussa.

Vaikka kesytetyt nykykoirat ovat tottuneet luksuselämään, niiden vaisto piilottaa ruokaa on edelleen olemassa.

Säästäminen myöhempää varten

Toinen yleinen syy esineiden ja herkkujen piilottamiseen koiralla on, että se haluaa säästää ne myöhempää käyttöä varten.

Aivan, kuten oravat kätkevät pähkinöitä ja ihmiset laittavat arvotavaransa lukkojen taakse, voivat koirat piilottaa arvokkaimmat esineensä, jotta ne pysyvät turvassa eivätkä mene hukkaan.

Selviytymiskeino

Yleinen käsitys on, että ylimääräisen ruoan piilottaminen tai hautaaminen maahan on koiralle selviytymisstrategia.

Ruoan piilottaminen tai hautaaminen maahan pitää sen loitolla raadonsyöjiltä. Lisäksi se auttaa pitämään ruoan tuoreena ja ”marinoituna” maan mauilla.

Mitä kesykoiriin tulee, ruoan tai tavaroiden piilottaminen estää talon muita lemmikkejä varastamasta niitä.

Yliruokinta

Ruoan piilottaminen ja hautaaminen voi olla merkki siitä, että ruokit koiraasi enemmän kuin se tarvitsee.

Jos terveellä koiralla on ylimääräistä ruokaa ja se kätkee sen myöhempää käyttöä varten, se voi tarkoittaa, että olet liian antelias ruoan ja herkkujen määrän suhteen. Liikaruokinta ja ylimääräiset herkut voivat johtaa koiran ylipainoon.

Stressi ja ahdistus

Joillekin koirille ruoan piilottaminen voi johtua negatiivisesta aiemmasta kokemuksesta. Tämäntyyppinen käyttäytyminen on hyvin yleistä rescue-koirilla ja koirilla, jotka ovat aiemmin asuneet toisen koiran kanssa. Näissä tilanteissa koira on voinut joutua kilpailemaan ruoasta jo pennusta lähtien.

Jos sinulla on rescue-koira tai olet huomannut koiralla muita ahdistuneisuusoireita, sinun voi olla hyvä keskustella siitä kouluttajan kanssa.

Miksi koirat hautaavat ruokaa ja herkkuja?

Ruoan ja herkkujen hautaaminen on toinen koirille vaistomainen tapa.

Kesyjen koirien ei tarvitse piilottaa ruokaa muilta petoeläimiltä, mutta luonnollinen vietti toimia niin, on niillä edelleen sisimmässään.

Toinen syy koirille haudata ruokaa on, ettei se koe juuri sillä hetkellä oloansa tarpeeksi turvalliseksi syödäkseen sitä. Jos koira joutuu stressaavaan ympäristöön, ei ole epätavallista, että koira hautaa ruokansa palatakseen sen luo myöhemmin, sitten kun se tuntee olonsa turvalliseksi.

Mitkä rodut piilottavat ruokaa ja leluja?

Kaikki koirat ja koirarodut eivät piilota ruokaa ja herkkujaan. On kuitenkin useita koirarotuja, jotka ovat muita alttiimpia hautaamaan resurssejaan.

Metsästys- ja jäljityskoirat, kuten beaglet, mäyräkoirat ja basset houndit, piilottavat ruokiaan hyvin yleisesti. Myös terrierit hautaavat hyvin usein herkkujaan pitääkseen ne pois muiden ulottuvilta. Jos joku löytää niiden kätkön, ne saattavat etsiä niille uuden piilon.

Vaikka ruoan piilottaminen on yleisempää mainituilla roduilla, lähes millä tahansa muullakin rodulla voi esiintyä tätä käytöstä.

Miksi koirat syövät ruohoa?

Rakas koiraystäväsi ei ole lehmä, joten saatat ihmetellä, kun näet sen syömässä ruohoa. Onneksemme useimmat tutkijat ovat sitä mieltä, että siitä ei kannata huolestua. Mutta mikä saa ne hotkimaan pihanurmikkoa? Onko se nälissään? Tylsistynyt? Sairas? Onko ruohon syömisestä sille haittaa?

Ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syömistä kutsutaan termillä pica. Joskus pica voi tarkoittaa, että koiralla on jonkinlainen ravitsemuksellinen puutos, kun taas etenkin pennuilla ja nuorilla koirilla se on usein vain merkki tylsistymisestä.

Monet koirat rakastavat ruohon mutustelua ja osalle siitä on kehittynyt osa päivittäisiä rutiineja. Villejä koiria tarkkailemalla on saatu selville, että ruohon syöminen on melko yleistä ja se voi olla jopa luonnollista. Luonnonvaraiset koirat syövät myös hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Myös monet eläinlääkärit ovat sitä mieltä, että se on täysin normaalia käytöstä.

Cockerspanieli ruoholla

Miksi koira syö ruohoa?

Evoluution ja kesyttämisen myötä koirat eivät ole enää esi-isiensä kaltaisia. Ennen koirat söivät saaliinsa kokonaan – mukaan lukien kasvinsyöjäeläinten vatsalaukun sisällön. Nykykoirat pitävät kasveja enemmänkin vaihtoehtoisena ravinnonlähteenä.

Koirat ovat kissojen tavoin lihansyöjiä, mutta eivät kaikkiruokaisia. On olemassa useita syitä, miksi ruoho voi maistua koiralle.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koira syö ruohoa, koska se ei tunne oloaan hyväksi. Se etsii luonnollisen parannuskeinon ilma- ja vatsavaivoihinsa, ja ruohoa on usein saatavilla. Ruoho kutittaa kivasti kurkkua ja vatsaonteloa, saaden koiran lopulta oksentamaan ja voimaan taas paremmin. Toisten mielestä koirat eivät voi olla niin älykkäitä, että ne osaisivat itse säädellä mahalaukkunsa toimintaa.

Vaikka koirat eivät tyypillisesti syö ruohoa kovin paljoa, ne voivat napostella sitä pieniä määriä ja oksentaa pian sen jälkeen. Tämä voi johtua yksinkertaisesti ruohon rakenteesta. Sitä on mukava pureskella.

On tutkittu, että suurin osa ruohoa syövistä koirista ei kuitenkaan ole kipeitä ja alle neljännes niistä oksentaa laiduntamisen jälkeen.

Muita mahdollisia syitä ruohon syömiselle ovat:

  • ruoansulatuksen parantaminen,
  • suolistomatojen hoito,
  • koira yksinkertaisesti pitää ruohon mausta tai rakenteesta
  • jonkin ravitsemuksellisen tarpeen täyttäminen, kuten kuidun saanti

Eräs tarina kertoo kääpiövillakoirasta, jolla oli tapana syödä ruohoa päivittäin seitsemän vuoden ajan ja oksentaa joka kerta sen jälkeen. Kolme päivää siitä, kun koira laitettiin kuitupitoiselle ruokavaliolle, se lopetti ruohon syömisen kokonaan.

Koiranpentu nurmikolla
Koiranpentu voi syödä ruohoa, koska se on pitkästynyt.

Pitääkö koiran ruohon syöminen estää ja jos, niin miten?

Mikäli epäilet, että koira syö ruohoa, koska se on pitkästynyt, kannattaa varmistaa, että se saa tarpeeksi liikuntaa. Järjestä koirallesi mukavaa tekemistä, kuten pallon tai frisbeen heittelyä ja noutoa, leikkejä, agilityä tai edes joku kiva puru- tai aktivointilelu. Esimerkiksi KONG-leluista löytyy paljon hyviä, luonnonkumista valmistettuja ja kestäviä vaihtoehtoja.

Mikäli epäilet, että koiran pica-käyttäytyminen johtuu jostakin ravitsemuksellisesta puutteesta, voit kokeilla koiranruoan vaihtamista parempaan, erityisesti kuitupitoiseen vaihtoehtoon.

Vaikka useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että ruohon syöminen sinällään ei ole koiralle kovin haitallista, kannattaa muistaa, että tietyt nurmikoilla käytettävät torjunta-aineet voivat olla myrkyllisiä. Myös monet kodin ja puutarhan kasvit ovat myrkyllisiä, ja voivat joutua elimistöön ruohon syömisen yhteydessä. Eläimille myrkylliset kasvit löydät esimerkiksi täältä.

Lähteet ja lisää luettavaa