Koira syö voikukkia – onko se vaarallista?

Voikukka eli Taraxacum officinale (engl. dandelion) on rikkaruohona pidetty monivuotinen kasvi, joka leviää tehokkaasti siementensä avulla. Voikukka on helppo tunnistaa. Sillä on 5-25 cm pitkät lehdet, jonka keskeltä nousee yksi tai useampi, maitomaista nestettä sisältävä varsi 4-30 cm korkeuteen. Lehdet voivat olla joko sileä- tai sakarareunaisia.

Kunkin varren päässä on halkaisijaltaan 2-5 cm oleva kirkkaankeltainen kukinto, joka on päivällä avoin ja sulkeutuu yön ajaksi. Kukinto muistuttaa kukkaa, mutta se on itse asiassa sadoista pienistä kukista muodostunut mykerö. Kukan lakastuessa jäljelle jää valkoinen haivenpallo, jonka haivenet toimivat siementen laskuvarjona kukan levittyessä muihin paikkoihin.

Voikukan kukinto ja haivenpallo
Voikukan kukinto ja haivenpallo. Kuva: George Hodan.

Jotkut koirat syövät voikukkia mielellään. Ne saattavat napsia tien varsilta niiden kukintoja tai haivenpalloja suuhunsa, ja jotkut saattavat pysähtyä rouskuttamaan myös niiden maitomaisia varsia. Onko voikukkien syömisestä koiralle haittaa?

Voikukan ravintoarvot ja käyttö

Länsimaissa voikukkaa on yleisesti pidetty hyödyttömänä rikkaruohona, mutta esimerkiksi Kiinassa sitä käytetään paljon yrttilääkinnässä. Sen lehtiä käytetään salaattiruoissa ja etenkin sota-aikana sitä käytettiin myös kahvin korvikkeena.

Suurin osa voikukasta on vettä. Raa’an voikukan ravintoarvot per 100 grammaa ovat:

 • 9,2 g hiilihydraatteja
 • 3,5 g ravintokuituja
 • 2,7 g proteiinia
 • 0,71 g sokereita
 • 0,7 g rasvaa.

Voikukka sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja:

 • A-vitamiini 508 μg
 • tiamiini (B1) 0,19 mg
 • riboflaviini (B2) 0,26 mg
 • niasiini (B3) 0,806 mg
 • pantoteenihappo (B5) 0,084 mg
 • B6-vitamiini 0,251 mg
 • folaatti (B9) 27 μg
 • koliini 35,3 mg
 • C-vitamiini 35 mg
 • E-vitamiini 3,44 mg
 • K-vitamiini 778.4 μg
 • kalsium 187 mg
 • rauta 3.1 mg
 • magnesium 36 mg
 • mangaani 0.342 mg
 • fosfori 66 mg
 • kalium 397 mg
 • natrium 76 mg
 • sinkki 0,51 mg

Koira voikukkien kimpussa

Voikukan terveyshyödyt koiralle

Vaikka monet kasvit ja kukat, kuten tulppaanit ja aloe, ovat koiralle myrkyllisiä, voikukat ja niiden juuret eivät ole pelkästään myrkyttömiä, vaan saattavat tarjota myös joitain terveyshyötyjä. Ihmiset ovat käyttäneet voikukkia terveyden edistämiseen jo tuhansia vuosia ja monet sen terveyshyödyistä voivat koskea myös koiraystäviämme.

Voikukka on lähes täydellinen luontaistuote sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde koiralle kuin koiralle. Se imeytyy helposti kehoon ja sopii erinomaisesti täydentämään koiran päivittäistä ruokavaliota.

Jos koiralla on ruoansulatusongelmia, voikukka voi olla hyödyllinen tasapainottamaan vatsan toimintaa. Voikukan kukilla on antioksidanttisia ominaisuuksia ja se voi parantaa koiran immuunijärjestelmää.

Voikukan lehdet sisältävät runsaasti kaliumia. Ne stimuloivat ruokahalua ja auttavat ruoansulatusta yhdessä munuaisten kanssa. Voikukat sopivat hyvin koirille, joilla on krooninen ruoansulatushäiriö tai ilmavaivoja.

Lehdet toimivat myös diureettina eli nesteenpoistajana, jolloin ne voivat olla hyödyllisiä, mikäli koira kärsii esimerkiksi niveltulehduksista, munuaiskivistä, sydämen vajaatoiminnasta tai sappirakon sairauksista.

Lehdet sisältävät runsaasti myös kaliumia, joka stimuloi maksan toimintaa ja edistää kuonan poistumista kehosta.

Koirat tarvitsevat ravinnokseen rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja. Niiden lisäksi on taattava riittävä vitamiinien, mineraalien, hiven- ja kivennäisaineiden saanti. Esimerkiksi A-vitamiini pitää koiran limakalvot terveinä ja D-vitamiini on välttämätön luiden muodostumiselle. Kivennäisaineista tärkeimpiä ovat kalsium ja fosfori. Koiran tarvitsemat vitamiinit ja kivennäisaineet voi lisätä sen ruokavalioon myös lisäravinteiden avulla.

Video voikukkia syövästä valkoisesta länsiylämaanterrieristä:

Varoituksen sana

Koska voikukka toimii nesteenpoistajana, on syytä varmistaa, että koiralla on aina saatavilla puhdasta vettä sekä mahdollisuus tehdä tarpeensa ulos kyllin usein voikukkien nauttimisen jälkeen.

Vaikka voikukat ovat koiralle myrkyttömiä, tuoreet voikukat voivat sisältää rikkakasvien torjunta-aineita, jotka ovat lemmikeille vaarallisia. Anna koiran syödä voikukkia vain sellaisilla alueilla, jossa torjunta-aineita ei käytetä.

Myrkytyksen oireita voivat olla muun muassa ihosairaudet, hilseily ja krooninen ummetus.

Lähteet ja lisää luettavaa

Miksi koirat syövät toisten eläinten kakkaa?

Koiraystävillämme on lukuisia vastenmielisiä tapoja, kuten vessanpöntöstä juominen, mudassa piehtarointi ja oman takapuolen nuoleminen, mutta yksi sen ällöttävistä tottumuksista on ylitse muiden: kakan syöminen. Tämä maneeri saa monet koiranomistajat yökkäilemään inhotuksesta. Tavalle on olemassa myös tieteellinen nimi, koprofagia (engl. coprophagia) ja se tarkoittaa pääasiassa eläinmaailmassa esiintyvää ulosteiden syömistä.

Muutamia faktoja koprofagiasta:

 • Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan noin neljännes lemmikkikoirista syö toisinaan ulosteita ja noin kuudennes niistä on säännöllisiä kakansyöjiä. Useimmat tyytyvät vain nuuhkaisemaan.
 • Koirat syövät harvoin löysää kakkaa tai ripulikakkaa. Kovat ja jäätyneet kakat maistuvat niille paremmin.
 • Ulosteiden syöminen on yleisempää usean koiran talouksissa (~33 %) kuin yhden koiran talouksissa (~20 %).
 • Nartut syövät ulosteita uroksia useammin.
 • 92 % kakansyöjistä haluaa tuoretta tavaraa, vain 1-2 päivää vanhaa.
 • 85 % kakansyöjistä ei syö omia jätöksiään, vaan pelkästään muiden koirien.
 • Ruokaa varastavat koirat ovat todennäköisempiä kakansyöjiä.

Miksi koirat sitten syövät ulosteita?

Ihmisten tavoin koirillakin on omat motiivit käyttäytymiselleen. Koirat syövät kakkaa monista eri syistä niiden iästä, koulutuksesta, elinolosuhteista ja ruokavaliosta riippuen. Tässä jutussa kerromme, mitkä asiat voivat saada koiran syömään toisten koirien tai muiden eläinten ulosteita, pitääkö siitä olla huolissaan ja miten tavasta pääsee eroon.

Koira on syntynyt syömään ulosteita

Villikoiria
Villikoiria. Kuva: Noloha, CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5904338

Ennen kuin koirat kesytettiin, ne olivat raadonsyöjä, jotka söivät mitä tahansa vain löysivät. Vielä tuhansia vuosia sitten koirat ruokailivat pääasiassa muiden eläinten jätteillä, ja ulosteiden syöminen voi olla vain jäänne koiran historiasta.

Joillekin lajeille, kuten kaneille, ulosteiden syöminen on täysin normaali keino saada tärkeimmät ravintoaineet. Itse asiassa, mikäli kaneilta estetään papanoiden syöminen, ne sairastuvat ja nuoret yksilöt eivät menesty. Koirien ei onneksemme tarvitse saada tarvitsemiaan ravintoaineitaan ulosteista.

Havannankoirapentue
Havannankoiran pentuja. Kuva: Cartman0052007 at English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Tietyissä tapauksissa, kuten vastasyntyneiden pentujen kohdalla, kakan napostelu on emoille vaistomaista ja täysin normaalia toimintaa. Emät haluavat pitää pesänsä puhtaana, koska hajut houkuttelevat saalistajia. Siksi se siivoaa pentujensa jätökset syömällä ne noin ensimmäisen kolmen viikon ajan. Pennut omaksuvat tämän käytöksen ja alkavat syömään omia, sisarustensa ja muiden eläinten, kuten kissojen, ulosteita. Koirien suurinta herkkua ovat hevosen lanta ja hanhien jätökset.

Omien ulosteiden syöminen on harmitonta, mutta muiden eläinten ulosteiden sisältämät loiset, virukset ja myrkyt voivat olla terveydelle haitallisia. Useimmissa tapauksessa pennut lopettavat muiden ulosteiden syömisen noin yhdeksän kuukauden ikäisenä.

Usean koiran talouksissa koirilla on dominoiviin ja alistuviin rooleihin perustuva nokkimisjärjestys. Alistuvat koirat syövät silloin tällöin dominoivien perheenjäsentensä ulosteita. Jos yksi koirista sairastuu, terve koira voi syödä sairaan koiran ulosteita. Tämä saattaa olla vaistomainen reaktio piilottaa heikompi koira ”saalistajilta”.

Koirat ovat hyviä oppilaita

Koirat oppivat nopeasti tekemään asioita, joita niiden halutaan tekevän ja välttämään asioita, joita niiden ei haluta tekevän.

Koiranpennut tekevät tarpeensa sisälle, kunnes ne oppivat sisäsiistiksi noin puolen vuoden ikäisenä. Jos siivoat koiran jätökset ennen sisäsiistiksi oppimista koiran nähden, se voi helposti ymmärtää tarkoituksesi väärin ja kopioida toimintaa ”siivoamalla ne itse”. Se voi myös nähdä muiden koirien syövän kakkoja ja oppia tavan niiltä.

Pentujen osalta ulosteiden syöminen voi olla oppimisprosessi, koska ne oppivat paljon asioita poimimalla kaiken mahdollisen suuhunsa. Useimmat pennut oppivat melko lyhyessä ajassa myös, ettei kakan maku ole kummoinen.

Jos kakkaa syövä koirasi on pentu, voit olla siis huoleti. Sen tavat muuttuvat todennäköisesti ajan myötä. Tarkkaile kuitenkin, mitä pentu syö ja korjaa sisätiloissa jätökset pois mahdollisimman nopeasti, jotta se ei kehitä pahoja tapoja.

Pitääkö kakkaa syövä koira viedä eläinlääkärille

Jos aikuinen koirasi alkaa yllättäen syömään ulosteita, sinun tulisi varata aika eläinlääkärille ainakin seuraavien terveysongelmien poissulkemiseksi:

 • loiset
 • ravintoainepuutokset
 • imeytymishäiriöt
 • diabetes, Cushingin oireyhtymä, kilpirauhasen vajaatoiminta ja muut sairaudet, jotka voivat lisätä ruokahalua
 • lääkkeet, kuten steroidit

Koira voi alkaa syömään omia ulosteitaan monista syistä. Sellaisia syitä ovat esimerkiksi eristäminen, liian ahtaassa tilassa asuminen, ahdistuneisuus, huomionhaku, emolta oppiminen, sekä sairaan tai vanhan koiran kanssa asuminen. Myös koirat, jotka ruokitaan ulosteiden lähellä, voivat yhdistää ruoan tuoksut ulosteen tuoksuun.

Miten estää koiran kakan syöminen

Eläinlääkärit ja koiranomistajat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia muutamalla keinolla:

 • Vitamiinit. Erään teorian mukaan koirat syövät ulosteita, koska niiden ruokavaliosta puuttuu jotain. Erityisesti B-vitamiinin puutosta on epäilty koprofagian aiheuttajaksi ja tutkimukset ovat tukeneet väitettä. Vuonna 1981 julkaistussa tutkimuksessa ulosteista paikannettiin tiamiinia eli B1-vitamiinia. Koirille tarkoitettua B-vitamiinia voi antaa lisäravinteena ruoan mukana.
 • Entsyymit. Modernin koiran ruokavalio sisältää sen esi-isien ruokavalioon verrattuna enemmän hiilihydraatteja ja vähemmän lihaperäisiä proteiineja ja rasvoja. Pystyäkseen sulattamaan tärkkelyksen, koira tarvitsee ruoansulatuksen läpi kulkevia entsyymejä. Tarjoa koirallesi enemmän lihaa suhteessa hiilihydraatteihin esimerkiksi 100 % lihaherkkujen muodossa.
 • Matokuurit. Koiralla voi olla monenlaisia matoja, joista yleisimpiä ovat suolinkainen, hakamato ja heisimato. Mikäli koiralla on loisia, se voi pyrkiä tasapainottaan suoliston tilaa syömällä ulostetta. Aikuisille koirille suositellaan madotusta 1-3 kertaa vuodessa. Matokuureja myydään useimmissa apteekeissa tabletteina, rakeina ja tahnana.

Kenties paras keino lopettaa koiran kakan syöminen on koulutus. Pidä koiran elinalue puhtaana, piha mukaan lukien. Jos taloudessa on kissa, älä päästä koiraa kissan hiekkalaatikolle. Valvo koiraa kävelyillä ja korjaa sen jätökset aina heti kakkapusseihin. Työskentele ahkerasti ”irti”- ja ”tule”-käskyjen kanssa. Yksi hyvä harjoitus on palkita koira heti tarpeiden tekemisen jälkeen, jolloin se oppii tulemaan niiden jälkeen luoksesi, eikä jää haistelemaan (tai maistelemaan) omia pökäleitään.

Ulosteen syömisen jälkeen koiran hengitys saattaa haista pahalle. Pahanhajuinen hengitys johtuu yleensä bakteereista, jotka muodostavat erityisesti väli- ja poskihampaiden pinnalle plakkia. Säännöllinen hampaiden harjaaminen siihen tarkoitetulla hammasharjalla on tehokas keino ehkäistä plakkia. Myös puruluiden pureskelu poistaa plakkia, mutta ei pääse hampaiden väleihin yhtä hyvin kuin hammasharja.

Lähteet ja lisää luettavaa

Artikkelikuva: Jame and Jess, Flickr. Some rights reserved. Kuvaa muokattu.

Miksi koirat syövät ruohoa?

Rakas koiraystäväsi ei ole lehmä, joten saatat ihmetellä, kun näet sen syömässä ruohoa. Onneksemme useimmat tutkijat ovat sitä mieltä, että siitä ei kannata huolestua. Mutta mikä saa ne hotkimaan pihanurmikkoa? Onko se nälissään? Tylsistynyt? Sairas? Onko ruohon syömisestä sille haittaa?

Ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syömistä kutsutaan termillä pica. Joskus pica voi tarkoittaa, että koiralla on jonkinlainen ravitsemuksellinen puutos, kun taas etenkin pennuilla ja nuorilla koirilla se on usein vain merkki tylsistymisestä.

Monet koirat rakastavat ruohon mutustelua ja osalle siitä on kehittynyt osa päivittäisiä rutiineja. Villejä koiria tarkkailemalla on saatu selville, että ruohon syöminen on melko yleistä ja se voi olla jopa luonnollista. Luonnonvaraiset koirat syövät myös hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Myös monet eläinlääkärit ovat sitä mieltä, että se on täysin normaalia käytöstä.

Cockerspanieli ruoholla

Miksi koira syö ruohoa?

Evoluution ja kesyttämisen myötä koirat eivät ole enää esi-isiensä kaltaisia. Ennen koirat söivät saaliinsa kokonaan – mukaan lukien kasvinsyöjäeläinten vatsalaukun sisällön. Nykykoirat pitävät kasveja enemmänkin vaihtoehtoisena ravinnonlähteenä.

Koirat ovat kissojen tavoin lihansyöjiä, mutta eivät kaikkiruokaisia. On olemassa useita syitä, miksi ruoho voi maistua koiralle.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koira syö ruohoa, koska se ei tunne oloaan hyväksi. Se etsii luonnollisen parannuskeinon ilma- ja vatsavaivoihinsa, ja ruohoa on usein saatavilla. Ruoho kutittaa kivasti kurkkua ja vatsaonteloa, saaden koiran lopulta oksentamaan ja voimaan taas paremmin. Toisten mielestä koirat eivät voi olla niin älykkäitä, että ne osaisivat itse säädellä mahalaukkunsa toimintaa.

Vaikka koirat eivät tyypillisesti syö ruohoa kovin paljoa, ne voivat napostella sitä pieniä määriä ja oksentaa pian sen jälkeen. Tämä voi johtua yksinkertaisesti ruohon rakenteesta. Sitä on mukava pureskella.

On tutkittu, että suurin osa ruohoa syövistä koirista ei kuitenkaan ole kipeitä ja alle neljännes niistä oksentaa laiduntamisen jälkeen.

Muita mahdollisia syitä ruohon syömiselle ovat:

 • ruoansulatuksen parantaminen,
 • suolistomatojen hoito,
 • koira yksinkertaisesti pitää ruohon mausta tai rakenteesta
 • jonkin ravitsemuksellisen tarpeen täyttäminen, kuten kuidun saanti

Eräs tarina kertoo kääpiövillakoirasta, jolla oli tapana syödä ruohoa päivittäin seitsemän vuoden ajan ja oksentaa joka kerta sen jälkeen. Kolme päivää siitä, kun koira laitettiin kuitupitoiselle ruokavaliolle, se lopetti ruohon syömisen kokonaan.

Koiranpentu nurmikolla
Koiranpentu voi syödä ruohoa, koska se on pitkästynyt.

Pitääkö koiran ruohon syöminen estää ja jos, niin miten?

Mikäli epäilet, että koira syö ruohoa, koska se on pitkästynyt, kannattaa varmistaa, että se saa tarpeeksi liikuntaa. Järjestä koirallesi mukavaa tekemistä, kuten pallon tai frisbeen heittelyä ja noutoa, leikkejä, agilityä tai edes joku kiva puru- tai aktivointilelu. Esimerkiksi KONG-leluista löytyy paljon hyviä, luonnonkumista valmistettuja ja kestäviä vaihtoehtoja.

Mikäli epäilet, että koiran pica-käyttäytyminen johtuu jostakin ravitsemuksellisesta puutteesta, voit kokeilla koiranruoan vaihtamista parempaan, erityisesti kuitupitoiseen vaihtoehtoon.

Vaikka useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että ruohon syöminen sinällään ei ole koiralle kovin haitallista, kannattaa muistaa, että tietyt nurmikoilla käytettävät torjunta-aineet voivat olla myrkyllisiä. Myös monet kodin ja puutarhan kasvit ovat myrkyllisiä, ja voivat joutua elimistöön ruohon syömisen yhteydessä. Eläimille myrkylliset kasvit löydät esimerkiksi täältä.

Lähteet ja lisää luettavaa