Miksi koirat piilottavat ruokaa ja herkkuja?

Oletko huomannut, että koirasi piilottaa herkkujaan turvalliseen paikkaan sen sijaan, että se söisi ne kuin pieni, talven varalle pähkinöitä jemmaava orava? Mutta oletko koskaan miettinyt miksi koira tekee niin?

Tässä jutussa käsittelemme syvemmin tätä koirien outoa käyttäytymismallia, joka saa ne piilottamaan ja hautaamaan ruokaa, herkkuja tai jopa lelujaan.

Miksi koirat piilottavat ruokaa ja herkkuja?

Ruoan tai esimerkiksi luun piilottaminen on koirille luontaista ja vaistomaista käyttäytymistä, joka voidaan jäljittää koiran villeihin esivanhempiin. Jäljelle jääneen ruoan hautaaminen on koirille selviytymiskeino, joka juontaa juurensa siihen, ettei koira voi koskaan voi tietää, milloin seuraava ateria on saatavilla.

Herkkujen, kuten luiden, piilottaminen on koirilla melko yleinen käyttäytymismalli. Vaikka nykyiset kotikoirat eivät välttämättä joudu kohtaamaan ankaria oloja ja kilpailua ruoasta, vaisto on edelleen läsnä sen  toiminnassa.

Tässä kolme syytä, miksi koirat piilottavat ruokiaan:

Vaisto

Sudet, kojootit ja muut luonnonvaraiset koiraeläimet elävät ja metsästävät laumassa, joten kilpailu ruoasta voi olla kovaa. Jäljelle jääneen lihan kerääminen ja vartiointi on taito, joka on kehittynyt koirille varmistaakseen, että syötävää on aina tarpeeksi.

”Useimmissa tapauksissa, kun koira piilottaa asioita, ne tekevät niin, koska niillä on vaisto hamstrata ja vartioida ruokaa ja omaisuuttaan”, sanoo koirakouluttaja Deborah Fenton American Kennel Clubin haastattelussa.

Vaikka kesytetyt nykykoirat ovat tottuneet luksuselämään, niiden vaisto piilottaa ruokaa on edelleen olemassa.

Säästäminen myöhempää varten

Toinen yleinen syy esineiden ja herkkujen piilottamiseen koiralla on, että se haluaa säästää ne myöhempää käyttöä varten.

Aivan, kuten oravat kätkevät pähkinöitä ja ihmiset laittavat arvotavaransa lukkojen taakse, voivat koirat piilottaa arvokkaimmat esineensä, jotta ne pysyvät turvassa eivätkä mene hukkaan.

Selviytymiskeino

Yleinen käsitys on, että ylimääräisen ruoan piilottaminen tai hautaaminen maahan on koiralle selviytymisstrategia.

Ruoan piilottaminen tai hautaaminen maahan pitää sen loitolla raadonsyöjiltä. Lisäksi se auttaa pitämään ruoan tuoreena ja ”marinoituna” maan mauilla.

Mitä kesykoiriin tulee, ruoan tai tavaroiden piilottaminen estää talon muita lemmikkejä varastamasta niitä.

Yliruokinta

Ruoan piilottaminen ja hautaaminen voi olla merkki siitä, että ruokit koiraasi enemmän kuin se tarvitsee.

Jos terveellä koiralla on ylimääräistä ruokaa ja se kätkee sen myöhempää käyttöä varten, se voi tarkoittaa, että olet liian antelias ruoan ja herkkujen määrän suhteen. Liikaruokinta ja ylimääräiset herkut voivat johtaa koiran ylipainoon.

Stressi ja ahdistus

Joillekin koirille ruoan piilottaminen voi johtua negatiivisesta aiemmasta kokemuksesta. Tämäntyyppinen käyttäytyminen on hyvin yleistä rescue-koirilla ja koirilla, jotka ovat aiemmin asuneet toisen koiran kanssa. Näissä tilanteissa koira on voinut joutua kilpailemaan ruoasta jo pennusta lähtien.

Jos sinulla on rescue-koira tai olet huomannut koiralla muita ahdistuneisuusoireita, sinun voi olla hyvä keskustella siitä kouluttajan kanssa.

Miksi koirat hautaavat ruokaa ja herkkuja?

Ruoan ja herkkujen hautaaminen on toinen koirille vaistomainen tapa.

Kesyjen koirien ei tarvitse piilottaa ruokaa muilta petoeläimiltä, mutta luonnollinen vietti toimia niin, on niillä edelleen sisimmässään.

Toinen syy koirille haudata ruokaa on, ettei se koe juuri sillä hetkellä oloansa tarpeeksi turvalliseksi syödäkseen sitä. Jos koira joutuu stressaavaan ympäristöön, ei ole epätavallista, että koira hautaa ruokansa palatakseen sen luo myöhemmin, sitten kun se tuntee olonsa turvalliseksi.

Mitkä rodut piilottavat ruokaa ja leluja?

Kaikki koirat ja koirarodut eivät piilota ruokaa ja herkkujaan. On kuitenkin useita koirarotuja, jotka ovat muita alttiimpia hautaamaan resurssejaan.

Metsästys- ja jäljityskoirat, kuten beaglet, mäyräkoirat ja basset houndit, piilottavat ruokiaan hyvin yleisesti. Myös terrierit hautaavat hyvin usein herkkujaan pitääkseen ne pois muiden ulottuvilta. Jos joku löytää niiden kätkön, ne saattavat etsiä niille uuden piilon.

Vaikka ruoan piilottaminen on yleisempää mainituilla roduilla, lähes millä tahansa muullakin rodulla voi esiintyä tätä käytöstä.