Mitä tehdä kun koiranpentu ei syö. Tässä toimintaohjeet.

Kun koiranpentu ei syö: Toimi näin

Jos koiranpentu ei syö, se voi olla omistajalle huolenaihe. Yleisimmät syyt, miksi pentu ei halua syödä ovat stressi ja ahdistus, ympäristötekijät, ruoansulatushäiriöt, hammaskipu tai ruokamieltymykset.

Jos koiranpentu kieltäytyy pitkään syömästä, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi määrittää diagnoosin ja antaa asianmukaista hoitoa.

Pennut tarvitsevat runsaasti ravinteita kasvaessaan. Tässä blogijutussa vastaamme kysymyksiisi, kuten ”Miksi pentu ei syö?” ja ”Kuinka paljon pennun pitäisi syödä?”. Lisäksi keskustelemme siitä, mitä sinun pitäisi koiranomistajana tehdä, jos pentu kieltäytyy syömästä.

Miten paljon koiranpentu syö?

Ruokamäärä, joka pennun tulisi syödä, vaihtelee iän ja rodun mukaan, mutta on tärkeää saada yleiskäsitys määrästä, jotta varmistetaan, että pentu saa riittävästi ruokaa.

  • 6–12 viikkoinen pentu syö vain erityisesti pennuille suunniteltua penturuokaa. Penturuoka sisältää tiettyjä ravintoaineita, joita pennut tarvitsevat kasvaakseen ja kehittyäkseen. Älä ruoki pentua aikuisen koiran ruoalla. Ruoki pentua noin neljä kertaa päivässä. Isokokoisen rodun pentu voi vaihtaa kuimamuonaan 9–10 viikon ikäisenä ja pienikokoisen rodun pentu 12–13 viikon ikäisenä.
  • 3–6 kuukauden ikäisenä pennun ruokintakertojen määrää voi vähentää neljästä kolmeen.
  • 6–12 kuukauden ikäisenä voit aloittaa pennun ruokkimisen kahdesti päivässä; pienemmän rodun 7–9 kuukauden ikäisenä ja suuremman rodun 12–14 kuukauden ikäisenä. Voit myös vaihtaa penturuoasta aikuisten koirien ruokaan.
  • 1 vuoden iässä voit virallisesti siirtyä ruokkimaan sitä kahdesti päivässä ja pitää suunnitelmasta kiinni koiran elämän ajan.

On myös hyvä tietää, miten paljon pentu tarvitsee ruokaa suhteessa sen painoon. Online-eläinlääkäri Dutchin mukaan 4–5 kuukauden ikäinen ja 1,5–5 kg painoinen koiranpentu tarvitsee noin 1,5–3 dl ruokaa. 6–8 kuukauden ikäinen, 10–22 kg painavaa pentua tulisi ruokkia 2,5–5,5 dl ruokamäärällä.

Saat neuvoja ja ohjeistusta pennun ruokintaan ja ruokamääriin kasvattajalta tai eläinlääkäriltä.

Pienikokoinen koira ruokakupin vieressä katselee poispäin ruoasta.

Syitä siihen miksi koiranpentu ei syö

Koiranpentu, jolle ruoka ei maistu, on huolestuttavaa. Yleensä pennun tulisi olla usein nälkäinen ja pennun ruokahaluttomuus voi viitata useisiin seikkoihin.

Tässä joitakin mahdollisia syitä, miksi pentu ei syö:

Ruokavalio

Syy siihen, miksi pentu ei syö, voi olla se, että se ei pidä sille tarjottavasta ruoasta. Kuten me ihmisetkin, myös koirat voivat olla nirsoja tietyille ruoille. Nirsot syöjät saattavat pitää enemmän märkäruoasta kuin nappuloista, tai toivoa ruokavalioonsa muita proteiinin lähteitä.

Stressi ja ahdistus

Koirat kokevat stressiä ja ahdistusta siinä kuin ihmisetkin, ja ne voivat aiheuttaa syömättömyyttä. On olemassa lukuisia olosuhteita, joissa koiranpentu saattaa kokea stressiä tai ahdistusta, eikä sille maistu silloin ruoka.

Ympäristötekijät

Koiran ympäristöllä on merkittävä rooli sen ruokailutottumuksissa. Jotkut koirat eivät syö silloin, kun ulkona on liian kuuma.

Jotkut koirat voivat tuntea olonsa epämukavaksi uudessa tai vieraassa ympäristössä.

Jotkut urokset eivät syö silloin, kun lähistöllä on juoksuinen narttu.

Hampaiden puhkeaminen ja kipu

Hampaiden puhkeaminen voi olla koiranpennulle erittäin tuskallista, ja pentu saattaa lakata syömästä tästä syystä, etenkin jos syötät sille kuivaruokaa.

Toinen mahdollisuus on pennun tuntema kipu silloin, kun sen suuhun on juuttunut jotain, mikä tekee syömisestä tuskallista.

Jos epäilet, että koiranpentu ei syö sen vuoksi, että se on sille kivuliasta, tarkista mahdolliset näkyvät fyysiset vammat. Jos et löydä mitään, kyseessä voi olla eläinlääkärin tutkimusta vaativa sisäinen vamma.

Ruoansulatushäiriöt

Koiranpentu ei tiedä, mitä sen pitäisi syödä ja mitä ei. Olipa kyseessä sitten jotain, mitä pentu söi vahingossa tai jotain mitä syötit sille, siitä voi aiheutua ruoansulatusongelmia.

Tietyt ruoat (erityisesti herkut), voivat olla koostumukseltaan liian rasvaisia, proteiinirikkaita tai sisältää liikaa muita ravintoaineita suhteessa ruoan kokonaismäärään, ja aiheuttaa ripulia.

Jos koiranpentu oppii, että sille tarjottava ruoka aiheuttaa ruoansulatusongelmia, se saattaa aktiivisesti vältellä sitä.

Sairaudet

Erilaiset sairaudet, kuten tulehdukset ja loiset, voivat myös aiheuttaa syömättömyyttä pennuilla.

Munuaissairaus, haimatulehdus, maksasairaus tai jopa syöpä, voivat kaikki heikentää pennun ruokahalua ja olla vakavia terveysongelmia.

Jos pennulla on jatkuvaa ripulia, oksentelua tai merkkejä alhaisesta verensokerista, kuten heikkoutta, hoipertelua tai kouristelua, toimita se eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Keskiaasiankoiran pentu ruokakupin edessä.

Mitä tehdä kun koiranpentu lopettaa syömisen

Kun koiranpentu ei syö, mitä omistajan pitäisi tehdä? Jos koiranpentu lopettaa syömisen, sinun tulee yhdessä eläinlääkärisi kanssa päättää paras tapa toimia. Eläinlääkärilläsi on paras käsitys siitä, miten voit hoitaa pennun ruokahaluttomuutta terveelle ja tehokkaalla tavalla.

Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla voit lisätä pennun ruokahalua:

Muokkaa ruokavaliota

Ensimmäinen asia, jonka voit koiranomistajana tehdä, kun pentu ei syö, on muuttaa sen ruokavaliota. Jos esimerkiksi syötät pennulle nappuloita, kokeile antaa sille märkäruokaa tai nappuloiden ja märkäruoan yhdistelmää.

Voit myös yrittää sisällyttää pennun ruokaan eri proteiinin lähteitä tai lisätä lämmintä vettä nappuloiden sekaan. Nämä keinot voivat saada pennun nauttimaan enemmän ruoastaan ja syömään enemmän.

Rajoita herkkuja

Kun saat taloon uuden pennun, on houkuttelevaa palkita sitä kaikesta – ja se on myös osa pennun koulutusta. Joskus liiallisesta herkkujen tarjoamisesta on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Koiranpentu voi ajatella, ettei sen kannata syödä ”oikeaa ruokaa”, koska pian on kuitenkin tarjolla herkkuja. Rajoita herkkujen tarjomista ja tarjoa niitä vain koulutuksen yhteydessä.

Ruoki pentua johdonmukaisesti

Keskity luodaksesi johdonmukainen ruokinta-aikataulu pennullesi, jotta se ”pääsee kärryille”. Tarkoituksenmukainen ruokinta-aikataulu luo sille rutiinin, jota se tietää odottaa. Se myös kouluttaa pentua odottamaan ruokaa tiettyyn kellonaikaan.

Ruokintaympäristö

Syy siihen, miksi pentu ei syö, voi olla se, että se ei halua syödä muiden lemmikkien läsnäollessa. Kokeile ruokkia pentua vaihteeksi yksin.

Varmista, ettei pennun ruokailuun liity stressitekijöitä, ja tee pennun ruokailualueesta sille mahdollisimman mukava ja turvallinen.

Tee ruokailusta kiinnostavampi

Yksi tapa motivoida pentua syömään enemmän on tehdä ruokailusta sille kiinnostavampaa. Käytä koiranruoan annostelulaitteita, nuoltavia mattoja, nuolemislevyjä ja muita tuotteita, jotka tarjoavat pennulle tekemistä ruokailun aikana. Näin teet ruoka-ajasta jotain, mitä pentu todella odottaa.

Siperianhusky tarkastelemassa ruokakuppiaan.

Koiranpentu ei syö: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin huolestua, kun pentu ei syö?

Sinun pitäisi huolestua, mikäli koiranpentu ei syö, tai jos se jättää väliin useamman kuin yhden tai kaksi ruokailukertaa. Jos pennulla on ripulia, oksentelua tai matalan verenpaineen oireita, ne ovat aina syy ottaa yhteyttä eläinlääkäriisi.

Mitä tehdä kun koiranpentu ei syö?

On monia asioita, joita voit tehdä silloin, kun pentu ei syö. Vaihda pennun ruokavaliota, muuta ruokintaympäristöä tai hanki interaktiivinen ruokailulelu, joka tekee ruokailusta mielenkiintoisemman. Neuvottele eläinlääkärisi kanssa parhaasta lähestymistavasta ruokahaluttomuusongelmaan.

Miksi pennulla ei ole ruokahalua?

Pennun ruokahaluttomuus voi johtua monista eri syistä, kuten stressistä, ahdistuksesta, hammaskivusta, ruoansulatusongelmista tai sairauksista. On tärkeää selvittää eläinlääkärin kanssa, mistä ruokahaluttomuus johtuu löytääksesi tehokkaan tavan hoitaa sitä.

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *