Miten täysikuu vaikuttaa koiran käyttäytymiseen vai vaikuttaako se ollenkaan? Tieteellinen näkökulma.

Miten täysikuu vaikuttaa koiraasi?

Täysikuu on jo vuosisatojen ajan yhdistetty erikoiseen käyttäytymiseen niin ihmisillä kuin eläimilläkin, eikä tämä ole mikään yllätys. Kuun vaiheet vaikuttavat ihmisten uneen, mielenterveyteen ja jopa verenpaineeseen.

Mutta entäpä nelijalkaiset ystävämme? Jos olet huomannut, karvainen kumppanisi saattaa käyttäytyä omituisesti täydenkuun aikaan, et ole yksin. Monet lemmikinomistajat raportoivat eläintensä oudosta käytöksestä, kun kuu on täydessä loistossaan. Tämä käytös vaihtelee hermostuneesta täysin holtittomaan.

Mitä täysikuu todella tekee koirille?

Koira voi olla levoton täydenkuun aikaan, olla aggressiivinen tai piiloutua.
Koira voi olla levoton täydenkuun aikaan, olla aggressiivinen tai piiloutua.

Monet lemmikinomistajat ovat huomanneet, että heidän koiransa käyttäytyvät erikoisesti täydenkuun aikana.

Koirat saattavat olla levottomia tai ulvoa, aivan kuten susi-esi-isänsä. Kissat taas saattavat piiloutua tai olla yhtä lailla levottomia.

Vaikka tieteellistä näyttöä täydenkuun vaikutuksesta kotieläimiin ei ole, tilastot osoittavat mahdollista korrelaatiota.

Täysikuu saattaa lisätä eläinlääkärikäyntejä

Täysikuun aiheuttama ylimääräinen valo voi viedä koiran pahimmillaan eläinlääkärille.
Täysikuun aiheuttama ylimääräinen valo voi viedä koiran pahimmillaan eläinlääkärille.

Esimerkiksi yksi tutkimus, joka tarkasteli yli 10 vuoden eläinlääkärikäyntejä, havaitsi 23% lisäyksen kissojen ja 28% lisäyksen koirien vastaanottokäynneissä juuri täydenkuun aikana.

Vaikka tieteellistä näyttöä ei ole, on olemassa useita teorioita, jotka yrittävät selittää tätä ilmiötä.

Yhden teorian mukaan kuun vetovoima saattaa vaikuttaa koiran  käyttäytymiseen. Tämä perustuu siihen, että kuun vetovoima vaikuttaa maapallon vesimassoihin.

Koska eläimet (kuten ihmisetkin) koostuvat suurelta osin vedestä, on mahdollista, että kuun vetovoimalla voi olla vaikutusta myös niihin. Tämä teoria ei kuitenkaan ole saanut tieteellistä vahvistusta.

Vaikka 23–29 % lisäys ei ole tilastollisesti merkittävä, se on silti huomionarvoinen.

Kuun tuoma valo voi lisätä levottomuutta

Täydenkuun aikaan koira voi muuttua levottomaksi, koska sen rytmi menee sekaisin.
Täydenkuun aikaan koira voi muuttua levottomaksi, koska sen rytmi menee sekaisin.

Toinen mahdollinen selitys on ympäristötekijät. Täydenkuun aikana yöt ovat valoisampia, mikä tarkoittaa, että lemmikit saattavat viettää enemmän aikaa ulkona.

Lisääntyvä ulkoilu ja aktiviteetti voivat johtaa koiralla lisääntyneeseen levottomuuteen tai jopa aggressiivisuuteen.

On myös mahdollista, että koirien sisäinen kello reagoi kuun eri vaiheisiin. Eläinten biologiset rytmit, kuten unirytmi ja ruokailurytmi, saattavat häiriintyä kuun vaiheiden muutosten myötä.

Tämä on kuitenkin vielä spekulatiivista, ja lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voivatko koirat aistia täysikuun?

Ei ole juurikaan todisteita siitä, että täysikuu vaikuttaisi koirien käyttäytymiseen. Joidenkin lähteiden mukaan koira voi olla täysikuun aikaan kuitenkin levottomampi ja äänekkäämpi.

Koska täysikuu vaikuttaa ihmisiin ja moniin muihin eläimiin, on jopa luultavaa, että sillä on jonkinlaista vaikutusta myös koiriin.

Mitä? Sitä emme tiedä.

Vaikuttaako täysikuu koiriin?

Petbeastro-sivuston mukaan koirat voivat haukkua enemmän täydenkuun aikaan, mutta ne eivät hauku kuuta.

Haukkumisen lisääntyminen täydenkuun aikaan liittyy enimmäkseen kuun säteiden aiheuttamaan valoisuuteen ja siitä seuraavaan hämmennykseen.

Vaikka koirat näyttävät ulvovan kuuta kohti, ne oikeastaan vain nostavat päätään, jotta haukku kuuluisi paremmin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Haivaitsevatko koirat kuun?

Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että koirat havaitsisivat kuun tai että sen vaiheet vaikuttaisivat koiran käytökseen.

Vaikuttaako täysikuu koirien uneen?

Koirien uni saattaa keskeytyä täysikuun aikaan, koska näinä öinä valoa on tarjolla enemmän kuin tavallisesti. Tämä voi johtaa ylimääräisiin heräilyihin ja levottomuuteen.

Onko täysikuu hyväksi koirille?

On olemassa hyvin vähäistä näyttöä siitä, että koirat päätyvät eläinlääkärin vastaanotolle hieman todennäköisemmin täyden kuun aikaan. En odottaisi positiivisia reaktioita, enkä liioin olisi huolissani.

Miten kuunkierto vaikuttaa eläimiin?

Vaikka vuorokausirytmit tunnetaan melko hyvin, kuunkierron vaikutuksista ihmisten ja eläinten käyttäytymiseen ja fysiologiaan tiedetään vain vähän.

Esimerkiksi ihmisillä kuunkierron tiedetään vaikuttavan hedelmällisyyteen, kuukautisiin ja syntyvyyteen. Melatoniinitasot näyttävät korreloivan kuukautiskierron kanssa. Ihmisillä kuunkierto vaikuttaa myös liikenneonnettomuuksiin, rikoksiin ja itsemurhiin.

Eläintutkimukset paljastavat, että kuunkierto voi vaikuttaa esimerkiksi hyönteisten hormonaalisiin muutoksiin. Kaloilla kuunkierto vaikuttaa muun muassa lisääntymiseen.

Linnuilla melatoniinin ja korikosterodin vaihtelut katoavat kokonaan täyden kuun päivinä. Laboratiorotilla kuunkierto vaikuttaa myös makuherkkyyteen ja käpyrauhassolujen rakenteeseen.

Miten kuunvalo vaikuttaa koiriin?

Ikävä kyllä, kuunvalon vaikutuksista koiriin ei ole juurikaan tutkimusta.

Miten kuu ja kuunkierto vaikuttaa sinun koiraasi? Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä tämä maapalloa kiertävä taivaankappele saa aikaan nelijalkaisessa ystävässäsi.

Onko koirasi levottomampi, ulvooko se kuuta, vai onko sillä muita erikoisia tapoja täydenkuun aikaan?

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *