Mopsi nuolee kuonoaan

Miksi koira nuolee toisten koirien pissoja?

Koirien käyttäytyminen ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä meitä ihmisiä. Meidän ihmisten mielestä yksi koirien vastenmielisimmistä tavoista on nuolla muiden koirien pissoja.

Koska olet täällä, mietit varmaankin miksi varsinkin uroskoirat nuolevat muiden koirien pissoja, mutta saatat myös pohtia, voiko sillä olla haitallisia vaikutuksia koiran terveydelle.

Tässä jutussa yritämme selventää, miksi koirat ovat niin kiinnostuneita toisten pissoista ja pitääkö tästä, meidän ihmisten mielestä varsin ällöttävästä käytöksestä olla huolissaan.

Musta koira nautiskelee nurmikolla

Vietit eli käyttäytymismallit

Koirilla useita viettejä eli käyttäytymismalleja, jotka liittyvät perimään, ja joita ne noudattavat ilman ennakkokokemusta:

Ne tekevät niin, koska niistä tuntuu siltä.

Koiran luontaisia viettejä ovat saalisvietti, ravinnonhankintavietti, puolustusvietti, laumakäyttäytyminen, sosiaaliaggressio, väistämiskäyttäytyminen ja lisääntymisvietti.

Jotta koiran käytöstä voidaan kutsua vietiksi, tulee viettiteorian mukaan neljän edellytyksen täyttyä:

  1. Viettivire eli sisäinen ärsyke.
  2. Viettiärsyke ulkopuolelta esim. oravan tai jäniksen pakeneminen.
  3. Viettikäyttäytyminen eli käyttäytymismalli, jonka viettiärsyke laukaisee silloin, kun sekä viettivire että viettiärsyke ovat voimassa.
  4. Viettipäämäärä eli onnistunut viettikäyttäytyminen, kuten jäniksen kiinni saaminen.

Vietti on perinnöllinen, mutta kokemukset ja oppiminen voivat vaikuttaa siihen joko vahvistaen tai tukahduttaen. (Canis-lehti 4/2010)

Mistäköhän tämä bulldoggi haaveilee?

Lisääntymisvietti

Yksi koiran voimakkaimmista vieteistä on lisääntymisvietti. Nartut eivät ole niin voimakkaasti hormonien vietävänä kuin urokset, mutta sekä nartuilla että uroksilla esiintyy poikkeavaa käytöstä juuri juoksujen aikaan.

”Tärppipäivien” aikana nartut saattavat lisätä merkkailua ja haistelua, ruopia maata tai karkailla etsimään uroksia. Nartuilla on juoksut yleensä 1-3 kertaa vuodessa ja ne kestävät tyypillisesti 3-4 viikkoa.

Leikkaamattomien urosten sukupuolivietti on voimakas ja ne ovat jatkuvasti kiinnostuneita ympäristön hajuista. Kun lähistöllä on juoksuinen narttu, voivat uroskoirat haistaa sen satojen metrien päästä ja käyttäytyä levottomasti.

Hajuista huumaantunut uros voi olla ulkona hidas lenkkikaveri, koska kaikki paikat on haisteltava tarkoin. Uros saattaa myös rähistä muille uroksille. Sisätiloissa koira voi olla levoton, päästellä ääniä ja vaeltaa ympäriinsä. Lähellä oleva narttu voi vaikuttaa myös koiran ruokahaluun, uneen, stressiin ja vatsan toimintaan.

Jos uroksen käyttäytyminen muuttuu lähistöllä olevien narttujen vuoksi mahdottomaksi, jotkut asiantuntijoista suosittelevat kastraatiota, mikä saattaa vähentää myös reviirikäyttäytymistä ja dominoivaa käytöstä.

Sekarotuinen koira kieli pitkällä.

Miksi koira sitten nuolee pissoja?

Jotta voisimme ymmärtää, miksi koirat nuolevat muiden koirien pissoja, meidän täytyy ymmärtää, mitä ovat vomeronasaalielin eli Jacobsonin elin ja Flehmen-reaktio.

Hajuja aistiva vomeronasaalielin

Wikipedian mukaan vomeronasaalielin on hajuja aistiva, perifeerinen parillinen elin, joka sijaitsee nenän väliseinämässä tai suulaessa. Se on elin, jolla koirat aistivat feromoneja, kemiallisia viestiaineita, jotka vaikuttavat saman lajin muiden yksilöiden käyttäytymiseen tai hormonitoimintaan.

Ihmiselläkin on rappeutunut vomeronasaalielin, mutta sen toimintaa ei täysin ymmärretä. Sen tiedetään kuitenkin vaikuttavan muun muassa verenpaineeseen, sydämen sykkeeseen, hormonitasoihin ja mielialaan. Vaikka ihmisetkin viestittävät kemiallisesti, ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että meillä se tapahtuisi vomeronasaalielimen kautta.

Koirilla vomeronasaalielin sijaitsee vomerluun takana, suun ja nenän välissä. Se vastaa tiedon välittämisestä aivoihin. Vomeronasaali- eli toiselta nimeltään Jacobsonin elin vastaa myös suurten molekyylien, kuten feromonien ja muiden yhdisteiden analysoinnista.

Vomeronasaalielimellä on tärkeä osa liittyen metsästykseen, lisääntymiseen, ympäristön ymmärtämiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Se on koirille tärkeä elin, jolla se käsittelee lajitovereihinsa liittyviä tietoja, kuten niiden syömiä ruokia, sukupuolta ja kiima-aikaa.

Flehmen-reaktio

Jos tarkkailet koiraasi nuolemassa ja maistelemassa muiden koirien virtsaa, voit havaita, miten se nuolee virtsaa melko ”jäykästi”, painaa kielensä kitalakeaan vasten tai ulos suusta, vetää ylähuulensa taaksepäin ja nostaa kuonoaan. Sen hampaat voivat kalista yhteen ja huulet väpättää. Tällä koira pyrkii työntämään feromonit syvemmälle vomeronasaalielimeen. Tätä toimintaa kutsutaan Flehmen-reaktioksi.

Vomeronasaalielin on erityisen herkkä tietyille feromoneille ja uroskoirat ovat erittäin kiinnostuneita juuri näiden narttujen jättämien hajujen tutkimisesta. Tällöin koira käyttää vomeronasaalielintään saadakseen arvokasta lisätietoa merkanneesta koirasta.

Wikipedian mukaan kyseistä toimintaa ilmenee koirien lisäksi muun muassa kissoilla, hevosilla, vuohilla ja laamoilla.

AnimalWised-sivuston mukaan toisten koirien pissojen nuoleminen on koiran vietistä johtuvaa, täysin luontaista käytöstä, josta sitä ei tule nuhdella.

Haisteleva koira

Miten pissan nuoleminen vaikuttaa koiran terveyteen?

Etologien ja koirien käyttäytymiseen erikoistuneiden asiantuntijoiden mukaan muiden koirien pissojen haistelu ja nuoleminen on positiivista käyttäytymistä ja omistajien tulisi kunnioittaa sitä.

Näin siksi, että koiralle pissan nuoleminen on sama, kuin se lukisi päivän sanomalehteä – se haluaa vain saada lisätietoa ympäristöstään. Käyttämällä aistejaan koirat poistavat stressiä ja tuntevat olonsa rentoutuneeksi.

Mikäli koira on rokotettu ja madotettu säännöllisesti, on hyvin epätodennäköistä, että se tulisi kipeäksi muiden koirien pissojen nuolemisesta.

Huuliaan nuoleva valkoinen koira

Yhteenveto

Varsinkin uroskoirat rakastavat nuolla narttukoirien pissoja. Käyttäytyminen liittyy vahvasti koiran vietteihin, erityisesti lisääntymisviettiin. Nuolemalla virtsaa se pyrkii saamaan lisätietoa merkanneesta nartusta.

Koira nuolee pissoja usein ”jäykästi”, painaen kielensä kitalakeaan vasten ja väpättäen huuliaan. Tällä se pyrkii työntämään hajuja feromoneille herkälle vomeronasaalielimelle.

Useiden asiantuntijoiden mukaan virtsan nuoleminen on koirille luontaista käytöstä, eikä siitä ole haittaa, vaikka se ihmisten mielestä se tuntuukin vastenmieliseltä. Muiden koirien virtsan nuoleminen harvoin vaikuttaa koiran mikrobistoon, eikä siitä yleensä aiheudu terveysongelmia rokotetulle ja madotetulle koiralle. Jotkut taudit, kuten Suomessa harvinainen laptospiroosi kuitenkin välittyvät virtsan kautta.

Jos muiden koirien virtsan nuolemisesta aiheutuu koiralle ongelmia, on siihen syytä puuttua kieltämällä.

Oman virtsan juominen voi olla merkki tylsistymisestä ja aktiviteettien puutoksesta. Jotkut koirat voivat juoda omaa virtsaansa myös janoonsa silloin, kun muuta nestettä ei ole tarjolla. Koiralla tulee aina olla tarjolla raikasta vettä.

Miten tulkita koirien käyttäytymistä? Lue Pohjoismaiden tunnetuimman eläinkouluttajan, Tuure Kaimion kirjasta Koirien käyttäytyminen:

Tuire Kaimio - Koirien käyttäytyminenLähteet: AnimalWised, Kaleva, Cuteness.com.

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *