Koiran nukkumisasento

Koiran nukkumisasento – 10 asiaa mitä se kertoo

Jos omistat koiran, olet varmasti pannut merkille, että se nukkuu toisinaan mitä erikoisemmissa asennoissa. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä nukkumisasento tai unen aikana tapahtuva ”nykiminen” kertovat koiran onnellisuudesta, tai sen fyysisestä ja henkisestä tilasta? Tässä jutussa paneudumme koiran nukkumisasentoihin ja nukkumiskäyttäytymiseen.

Koiran nukkumisasennot

Kiinnitä huomiota asentoon, jossa koirasi nukkuu useimmin. Koiran suosikkinukkumisasento saattaa vaihdella sen mukaan, missä se nukkuu, kenen lähellä se nukkuu ja minkälaiseksi se tuntee olonsa nukkuessaan.

Myös kipu ja vammat voivat vaikuttaa koiran nukkumisasentoon. Jos koiran tyypillinen nukkumisasento äkillisesti muuttuu, pidä silmällä esiintyykö sillä muita merkkejä kivuista. Älä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli havaitset koiran käytöksessä jotain poikkeavaa.

Alla joitain koiran nukkumisasentoja ja mitä ne voivat kertoa koiran tilasta.

1. Kyljellään

Koira nukkuu kyljellään
Image by Engin Akyurt

Kyljellään nukkuva koira tuntee olonsa melko turvalliseksi ja mukavaksi, koska se uskaltaa jättää elintärkeät elimensä paljaaksi.

Tätä asentoa suosivat koirat ovat yleensä melko huolettomia ja mukavuutta rakastavia. Etenkin, jos ne uskaltavat nukkua kyljellään myös uudessa paikassa tai tuntemattomien seurassa.

Kylkiasento jättää koiran raajat vapaiksi, joten saatat nähdä enemmän tassujen nykimistä ja liikehdintää.

2. Käpertyneenä

Käpristyneenä nukkuva koira
Kuva: Akshar Dave

Hyvin yleinen nukkumisasento koirilla on käpertyä kerälle, kuono melkein hännässä kiinni. Se on hyvin yleinen asento monilla eläimillä ja irtokoirilla, sillä se suojaa elintärkeitä elimiä, auttaa pysymään lämpimänä ja helpottaa nopeaa pakenemista vaaran uhatessa.

Tämä ns. donitsiasento rajoittaa raajojen liikettä, joten ”pallona” torkkuva koira nykii ja elehtii vähemmän.

Saatat ajatella, että sykkyrällä nukkuva koira tuntisi olonsa epämukavaksi, ja vaikka se onkin mahdollista, se ei välttämättä ole niin.

On nimittäin havaittu, että koirat nukkuvat rullalle käpristyneenä eniten syys- ja talvikuukausina, luultavaksi pitääkseen paremmin lämpöä.

3. Mahalleen levittäytyneenä

Mahallaan nukkuva koira
Kuva: Trent Jackson

Niin sanotussa superman-asennossa mahallaan nukkuva koira saattaa näyttää äärimmäisen rentoutuneelta, mutta tosiasiassa se saattaa haluta olla valmiina pomppaamaan käpälilleen sekunnissa.

Mahalleen levittäytyneenä nukkuminen on hyvin yleistä pennuilla, jotka tarvitsevat usein nokosia, mutta haluavat olla välittömästi mukana jos sille tarjoutuu mahdollisuus päästä leikkimään.

Mahallaan nukkuva koira ei halua missata mahdollisuutta päästä mukaan toimintaan, vaikka se vetelisikin syvästi sikeitä. Se on paras asento vuorotellen energisille ja uneliaille pennuille.

4. Selällään, jalat ilmassa

Chicu nukkuu selällään
Kuva: LorryM

Päinvastoin, kuin palloksi käpertyneenä, selällään nukkuminen auttaa koiraa viilentymään, koska turkki on ohuempaa vatsan ympärillä ja koiran hikirauhaset sijaitsevat tassuissa. Asento on koirilla yleinen etenkin kesäkuukausina.

Selällään, tassut kohti taivasta nukkuva koira tuntee olonsa erittäin mukavaksi, koska se jättää herkimmät alueensa haavoittuvaksi. Tästä asennosta on myös vaikeaa paeta nopeasti.

Selällään nukkuva koira ei luultavasti välitä ympäröivästä maailmasta. Se vain nauttii täysillä elämästään.

5. Lusikassa

Koiran kanssa lusikassa
Kuva: Rafal Jedrzejek

Saatat huomata koirasi haluavan nukkuvan sinun tai muiden lemmikkieläinten kanssa lusikassa tai selät vastakkain, mutta joka tapauksessa hyvin lähekkäin. Se on merkki sitoutumisesta.

Kun koira haluaa olla sinua tai muuta karvaista kaveriaan lähellä, se tuntee syvää kiintymystä ja rakkautta unikaveriaan kohtaan. Osoita karvaturrillesi sen ansaitsemaa vastarakkautta. ❤️

6. Pesään kaivautuminen

Koira petipesässään
Kuva: Vlad Tchompalov

Olet varmaankin törmännyt koiriin, jotka rakastavat käpertyä söpösti peittojen, vilttien ja vaatteiden suojiin.

Pehmeät materiaalit tarjoavat koiralle pesän, josta ne hakevat lämpöä, mukavuutta ja turvallisuutta.

Monet pienet ja ohutkarvaiset koirat hakeutuvat mielellään peiton suojaan etenkin talvisaikaan.

Koira ottaa peiton häkin katolta ja menee sen alle

Koiran nukkumiskäyttäytyminen

Kun koirasi nukkuu, voit kerätä vihjeitä sen unen laadusta ja nukkumiskäyttäytymisestä.

Uni parantaa ja korjaa kehoa kaikilla nisäkkäillä. Unen syvin vaihe, REM-uni, on palauttavinta.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin varmistaaksesi, että koirasi nukkuu mahdollisimman hyvin.

7. Makuupaikan ympärillä pyöriminen ja kaivaminen

Koirille normaalia käytöstä on kiertää makuupaikkaansa ympärillä tai kaivaa sitä hieman ennen asettumista nukkumaan. Oma koiramme ei tätä harrasta, mutta usein meillä hoidossa oleva shetlanninlammaskoira tekee usein juuri näin.

Käytös on peräisin susilta, jotka usein tallaavat ruohoa, lehtiä tai lunta tehdäkseen makuupaikkansa itselleen mukavaksi. Sudet saattavat kaivaa pienen kuopan pitääkseen itsensä lämpimänä viileällä.

Koira saattaa myös pyöriä tulevan makuupaikkansa ympärillä ennen makuulle asettumista. Jos pyörimistä kestää pitkään, se voi olla merkki kivusta, niveltulehduksesta tai neurologisesta ongelmasta. Ota yhteys eläinlääkäriin.

8. Torkuttelu

Monet koirat ottavat päiväunia, kun ne ovat kyllästyneitä tai kaipaavat lepoa. Päiväunet eivät ole kovin levollista unta, vaan koira saattaa odottaa jotain sen kannalta mielenkiintoisempaa tapahtuvan.

Tarkkaile koiran korvia nähdäksesi herääkö se, kun joku liikkuu tai kun se kuulee epätavallisia ääniä. Päivätorkkuja ottava koira nukkuu usein ns. koiranunta ja on valmis, jos jotain nousemisen arvoista tapahtuu

Olisiko aika käydä päiväkävelyllä tai hieman leikkiä?

9. Nykiminen, vinkuminen ja haukkuminen

Useimmat koirat liikehtivät, kun ne ovat unen syvimmässä vaiheessa, REM-unessa.

Nykiminen, hännän heiluttaminen, jaloilla potkiminen, pehmeä murina tai jopa haukkuminen ovat usein merkkejä syvästä REM-unesta. Anna unta näkevän koiran nukkua, koska se on erittäin palauttava vaihe ja hyväksi koiran terveydelle.

Nykiminen on yleisempää pennuilla ja vanhemmilla koirilla, mutta tiede ei ole toistaiseksi pystynyt selvittämään miksi.

Lue myös toinen juttumme: Mistä koirat näkevät unia?

10. Ahdistus

Ihmisten tavoin koiratkin näkevät painajaisia.

Jos koirasi on erityisen kiihtynyt nukkuessaan, voit yrittää rauhoitella sitä kutsumalla sitä rauhallisesti nimellä.

Ellei nimellä kutsuminen auta, silitä koiraa varovasti selästä tai kyljestä. Pysy  myös itse rauhallisena.

Usein koira herää ja rauhoittuu, kun tietää jälleen olevansa turvassa.

Unen määrä

Koirat nukkuvat paljon enemmän kuin ihmiset, keskimäärin 12-14 tuntia vuorokaudessa.

Isommat koirat nukkuvat yleensä pidempiä päiväunia kuin pienet koirat. Pennut tarvitsevat unta jopa 18-19 tuntia vuorokaudessa, vaikka heräilevätkin muutaman tunnin välein.

Huomioi koirasi nukkumistottumukset. Jos huomaat, että koirasi nukkuu äkillisesti enemmän, se voi olla merkki kilpirauhasongelmista tai muusta.

Mäyräkora omassa pedissään
Kuva: fulopattila75

Jokaisella koiralla tulee olla oma peti, jossa se saa vapaasti rauhoittua päivän rientojen jälkeen ja jossa se tuntee olonsa turvalliseksi. Anna koiran rentoutua omassa pedissä ollessaan. Koiran tulee mahtua petiinsä myös kyljellään nukkuessa.

Parhaat koiranpedit löydät Peteltä ja Zooplussalta:

Missä asennossa sinun koirasi nukuu? Näkeekö se usein unia? Oletko pannut merkille minkälaisten tilanteiden jälkeen se näkee unia?

Esiintyykö koirallasi erikoista nukkumiskäyttäytymistä?

Olisi mielenkiintoista kuulla. Kerro kommenttikentässä!

Ulkoisia lähteitä: Dogtime, Nectar Sleep

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *