Olet koirasi kanssa kävelyllä ja kauempana näkyy vastaan tuleva lajitoveri. Koirasi heittäytyy makuulle, eikä suostu hievahtamaankaan, ennen kuin toinen koira on tullut kohdalle tai mennyt ohi. Mistä tällaisessa käytöksessä on kyse?
Makuulle laittaminen on ”leikkiin houkuttelua”, sanoo eläinlääkäri Sharon Crowell-Davis Vetstreet.comille. Koirat käyttävät aikomustensa ilmaisemiseen kehonkieltä, johon kuuluu myös useita leikkiin kutsuja.
”Yksi leikkikutsuista on makuulle laittaminen ja toinen niin sanottu leikkikumarrus, jossa etukeho menee alas ja takakeho on ilmassa. Yksi kutsuista on kohottaa toinen etutassuista ilmaan ja heiluttaa sitä toiselle koiralle joko seisaaltaan tai leikkikumarruksessa. Nämä kaikki ovat tapoja kutsua toinen koira leikkiin”, Crowell-Davis selittää.
Leikkikumarrus on yleinen ja hyvin stereotyyppinen leikkisignaali koirien keskuudessa. Asennon merkitystä ei kuitenkaan täysin tunneta. Asiaa tutkineen Marc Bekoffin mukaan pennuilla ja nuorilla aikuisilla on tapana tehdä leikkikumarrus ennen ensimmäistä siirtoa varmistaakseen, ettei heidän leikkikaverinsa tulkitsisi heidän aikomustaan väärin esimerkiksi puremalla tai hyökkäämällä. Toisin sanoin, leikkikumarrus voi tarkoittaa koiran sanoin: ”Hei, kaveri. Haluan vain varmistaa, että mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan on vain leikkiä. Ok?”
Oppiminen sosiaaliseksi
Ongelmia voi syntyä, jos toinen koira ei tunnista elettä. ”Sekä koirat että kissat ovat sosiaalisia eläimiä. Niillä on synnynnäinen kyky ja kapasiteetti oppia lajikohtaista sosiaalista käyttäytymistä ja oikeanlaisia vasteita lajitovereidensa eleisiin – mutta ne eivät osaa niitä syntyessään.”
Tästä oppimisprosessista johtuen koira on jo pentuna erittäin tärkeää sosiaalistaa uusille asioille, joihin kuuluvat myös toiset koirat. Sosiaalistumisessa tärkeintä on, että pentu saa miellyttäviä kokemuksia toisista koirista ja muista eläimistä. Sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa noin neliviikkoisena ja jatkuu pennusta riippuen noin 14 viikon ikään asti.
Jos koiraa ei ole sosiaalistettu kunnolla, voi tilanne johtaa siihen, että koira ei suostu kulkemaan eteenpäin, kun muita koiria tulee vastaan, tai vetää aina innokkaasti toista koiraa kohti. Se tulee kouluttaa siten, että jokaista vastaan tulevaa koiraa ei tarvitse tervehtiä, vaan vieraat koirat voidaan myös ohittaa taluttajaa seuraten. Johdonmukaisuuden ja tehokkaan oppimisen takia monet asiantuntijat suosittelevat, että hihnassa ollessaan koirat eivät tervehtisi ketään vastaantulevia koiria tai ihmisiä.
Koira, jolla ei ole riittävästi sosiaalisia kokemuksia, voi olla autuaan tietämätön leikkikumarruksen merkityksestä ja suhtautua siihen pelokkaasti tai vihaisesti.
”Toisten koirien kanssa kasvaneet koirat ovat oppineet koirien eleet, signaalit ja etiketin, joten ne tietävät, miten leikkikutsuun vastataan – olipa vastaus sitten myöntävä tai kieltävä.”
Lähteet ja lisää luettavaa
- http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/why-does-my-dog-drop-to-the-ground-when-he-sees-other-dogs
- https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koira-kotona/pennun-sosiaalistaminen
- http://dolo.fi/leikkikumarrus/