Haukotteleva mäyräkoira

Tarttuuko haukotus ihmisestä koiraan – ja toisin päin?

Useissa tutkimuksissa on pyritty selvittämään tarttuuko ihmisen haukotus koiraan ja tarkoittaako se, että koirat tuntevat empatiaa. Uusimman japanilaistutkimuksen mukaan koirat ovat huomattavasti herkempiä aidoille haukotuksille – ja haukotus tarttuu helpommin koiran läheisiltä ihmisystäviltä.

Haukottelu on refleksi, jossa ihminen tai eläin hengittää syvään suu avoinna. Se yhdistetään usein hapen puutteeseen, väsymykseen tai pitkäveteisyyden tunteeseen, mutta tosiasiassa haukottelu liittynee kuitenkin aivojen lämmönsäätelyyn, sillä kylmä ilmavirta jäähdyttää aivoja. Haukottelun uskotaan olleen myös varhainen laumaeläinten viestintäkeino. Haukottelurefleksi on tarttuvaa ihmisillä ja joillakin eläimillä: kun yksi haukottelee, muutkin saattavat repiä leukojaan ikään kuin myötätunnosta.

Vuonna 2008 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten lemmikkikoirat reagoivat ihmisten haukotteluun. Tutkimuksessa seurattiin 29 koiraa, jotka tarkkailivat oikeasti haukottelevaa ihmistä ja haukottelun kaltaisia suuliikkeitä tekevää ihmistä. Koirista 21 haukotteli, kun niiden tarkkailema ihminen haukotteli oikeasti, mutta yksikään koirista ei reagoinut teeskenneltyyn haukotteluun. Haukottelun tarttuminen koiriin osoittaa, että ilmiö ei ole ominainen vain kädellisille ja koirilla on kyky osoittaa empatiaa alkeellisessa muodossa.

Koira haukottelee

Tutkijat tunsivat jo etukäteen haukottelun tarttumiseen liittyvän ilmiön: kun yksi henkilö haukottelee, se voi saada myös muut haukottelemaan. Jotkut epäilevät sen liittyvän myötätuntoiseen eläytymiseen, koska alttiuden haukottelun tarttumiseen ja itsearvioidun empatian välillä on havaittu yhteys. Lisäksi haukottelu ei tartu henkilöille, joilla on autismikirjoon luettavia häiriöitä esimerkiksi sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa.

Mutta ihmiset eivät näyttäisi olevan ainoita eläimiä, jotka ruokkivat tunteita toisilleen. Jos empatia todella aiheuttaa haukottelun tarttumista, myös koirat tuntevat myötätuntoa ihmisiä kohtaan, koska haukottelu tarttuu ihmisistä niihin. Koirat ovat epätavallisen taitavia lukemaan ihmisten sosiaalisia ja viestinnällisiä vihjeitä.

Niinpä tutkijat päättivät järjestää kokeen, jossa koira istutettiin ihmisen eteen joka joko a) haukotteli tai b) teki haukottelun kaltaisia suun avausliikkeitä.

72 prosenttia aidolle haukottelulle altistuneista koirista vastasivat siihen haukotuksella. Yksikään koirista ei reagoinut teeskennellylle haukotukselle. Itse asiassa, haukotuksen tarttuvuus paljastui koirilla korkeammaksi kuin vastaavissa kokeissa, joissa testattiin haukotuksen tarttumista ihmisistä simpansseihin.

Toisessa, vuonna 2010 valmistuneessa tutkimuksessa tutkijat halusivat testata hypoteesia, jonka mukaan tarttuva haukottelu koirilla johtuu empatiasta. Tutkijat päättelivät, että jos empatia todella aiheuttaa haukottelun tarttumisen, koirat todennäköisesti vastaisivat helpommin omistajansa haukotukseen. He ottivat 19 koiraa, ja laittoivat niiden omistajat ja tuntemattomat henkilöt haukottelemaan niille. Valitettavasti tehdystä 38 kokeesta koirat vastasivat haukotukseen vain viisi kertaa ja kaikilla kerroilla tämä tapahtui vatauksena tuntemattomalle.

Haukotteleva cockerspanieli

Vuonna 2013 japanilaiset tutkijat veivät asian pidemmälle. Tutkijat toistivat kokeen, mutta pyrkivät erottamaan kaksi haukottelun mekanismia: empatian ja uupumuksen. Tutkimuksessa 25 koiraa tarkkaili tuttua (omistaja) ja tuntematonta ihmistä, jotka joko haukottelivat tai tekivät haukottelun kaltaisia suuliikkeitä. Samalla koirien sykettä seurattiin.

Haukottelu tarttui oikeasti haukottelevilta ihmisiltä merkittävästi helpommin, kuin haukottelua suun liikkeillä vain teeskenneiltä ihmisiltä. Lisäksi koirat haukottelivat useammin tarkkaillessaan tuttua henkilöä kuin tuntematonta.

Tutkimuksessa koirien haukottelun tarttuvuus korreloi emotionaalisen läheisyyden kanssa. Toisin sanoen, koirat näyttävät vastaavan haukotteluun todennäköisemmin, kun haukotteleva ihminen on niille tuttu, kuten omistaja. Koirien sydämen syke ei eronnut eri olosuhteissa, joten haukottelun tarttuvuudella ei luultavasti ole tekemistä stressin kanssa. Tutkimustulosten mukaan haukottelun tarttuvuus indikoi, että koirilla voi olla alkeellisia empatian muotoja.

Faktoja haukottelusta

  • Haukottelu liittyy todennäköisesti aivojen lämmönsäätelyyn.
  • Haukottelu on tarttuvaa. Kun yksi haukottelee, muutkin voivat haukotella.
  • Haukottelun tarttuvuus on yhdistetty empatiaan eli myötätuntoiseen eläytymiseen.
  • Haukottelu tarttuu ihmisistä koiriin jo pelkän äänen perusteella.
  • Cuteness.comin mukaan haukottelu tarttuu myös koirilta ihmisille.
  • Haukottelu tarttuu jopa viisi kertaa todennäköisemmin jos haukottelija on koiran omistaja.

Pystytkö katsomaan tämän videon haukottelematta:

Lähteet ja lisää luettavaa

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *