10 uskomatonta faktaa koirista

10 uskomatonta faktaa koirista

Tässä blogijutussa haluan kertoa teille muutamasta hämmästyttävästä faktasta koirista. Tiedätkö, nämä karvaiset ystävämme ovat olleet olemassa ikuisuuden, ja niillä on hienoja kykyjä ja ominaisuuksia, joista et ehkä ole kuullut. Joten ota  kuppi kahvia, ota suosikki koirakaverisi syliisi ja sukeltakaamme 10 uskomattomaan faktaan koirista. Toivottavasti opit samalla jotain uutta koirista!

Koirilla on ylivoimainen hajuaisti.

1. Ylivoimainen hajuaisti

Tiesitkö, että koirilla on kuonossaan jopa 300 miljoonaa hajureseptoria, kun meillä ihmisillä niitä on vain 6 miljoonaa. Ja se osa koiran aivoista, joka on omistettu näiden hajujen analysointiin, on noin 40 kertaa suurempi kuin meillä.

Joidenkin tutkimusten mukaan niiden hajuaisti on hämmästyttävät 10 000-100 000 kertaa tarkempi kuin meidän klyyvareissamme. Itse asiassa, koiran hajuaisti on tarpeeksi tehokas havaitsemaan aineita pitoisuuksina yksi triljoonaa kohden, mikä vastaa yhtä pisaraa nestettä 20 olympiakokoisessa uima-altaassa.

Koulutettu koira voi haistaa pommit ja huumeet, jahdata epäiltyjä ja löytää ruumiit. Ne voivat haistaa ihmisestä syövän, diabeteksen, tuberkuloosin ja malarian.

Lisäksi koirilla on neofilia, mikä tarkoittaa, että ne ovat erityisen viehtyneitä kaikenlaisiin uusiin ja mielenkiintoisiin hajuihin.

Koirat periytyvät susista. Kuvassa harmaasusi.

2. Muinainen alkuperä

Koira eli Canis familiaris tai Canis lupus familiaris on suden kesytetty jälkeläinen. Kotikoira polveutuu sukupuuttoon kuolleesta pleistoseenisudesta, ja susi on koiran lähin elävä sukulainen.

Koirat olivat ensimmäinen laji, jonka metsästäjä-keräilijät kesyttivät yli 15 000 vuotta sitten, ennen maatalouden kehittymistä. Vieläkin varhaisempia, 30 000 vuoden takaa peräisin olevia koiria on kuvattu paleoliittisiksi koiriksi, mutta niiden asemasta koirina tai susina kiistellään.

Varhaisimmat kesykoiran jäännökset löydettiin Bonn-Oberkasselista, Saksasta. Jäännösten iäksi arvioitiin yli 14 000 vuotta, ja ne löydettiin haudattuna yhdessä miehen ja naisen kanssa.

Maailmassa on 360 virallisesti tunnustettua koirarotua.

3. Rotujen monimuotoituus

Kansainvälinen koiranjalostusliitto Fédération Cynologique Internationale eli FCI, listaa 360 virallisesti tunnustettua rotua. Listaus ei sisällä kokeellisia rotuja, jotka eivät ole vielä saavuttaneet virallista asemaa.

Jokaisella koirarodulla on laaja valikoima fyysisiä ominaisuuksia, luonteita ja kykyjä, jotka tekevät koirista yhden planeetan monipuolisimmista nisäkäslajeista.

4. Arvostettu palveluskoira

Koiria on jo vuosisatojen ajan käytetty apuna erilaisissa palvelustehtävissä, kuten rikollisten jäljittämisessä, kadonneiden etsinnässä, huumetehtävissä ja jopa malmien etsinnässä. Niillä on äärimmäisen tarkka hajuaisti ja lisäksi ne suojelevat reviiriään ja omistajaansa kaikilta vaaroilta.

Palveluskoirat työskentelevät poliisin, rajavartioston ja armeijan kanssa, mutta niitä voidaan käyttää myös kotona esimerkiksi sokean turvana. Aivan kaikki koirarodut eivät kelpaa palveluskoiriksi, mutta erilaisiin tehtäviin soveltuvia rotuja on yli 60.

5. Loistava kuuloaisti

Koirilla on erinomainen kuuloalue, ja ne loistavat erityisesti korkeammilla äänitaajuuksilla. Siinä missä keskiverto aikuinen ihminen ei kuule yli 20 000 hertsin (Hz) ääniä, koirat voivat kuulla jopa 47 000-65 000 Hz ääniä.

Tutkimusten mukaan 3 000-12 000 hertsin äänitaajuuksilla koirien korvat ovat paljon meitä herkemmät. Ne kuulevat nämä äänet keskimäärin –5 dB ja –15 dB:n välillä.

How Dogs Think -kirjan kirjoittaja Stanley Corenin mukaan:

”Totuus on, että joiden äänien kohdalla koiran kuulo on satoja kertoja parempi kuin meidän, kun taas joidenkin äänien kohdalla ääniherkkyys on hyvin pitkälti sama”.

Kaksi kultaistanoutajaa heiluttaa samanaikaisesti häntää ikkunan äärellä.

6. Kommunikaatiotaidot

Koirat kommunikoivat ihmisten ja muiden koirien kanssa monimutkaisen kehonkielen, äänien ja tuoksuvihjeiden avulla. Ne kykenevät myös lukemaan ihmisiä paljon paremmin kuin me niitä.

Koirat voivat kommunikoida toisten koirien kanssa meille ihmisille ilmeisellä tavalla, äänen kautta, esimerkiksi haukkuessaan tai muristessaan.

Mutta koirien välisessä kommunikaatiossa tärkeämpiä välineitä ovat kehon kieli: hännän asento ja liike, korvien suunta ja jännittynyt keho puhuvat paljon siitä, mitä koira ajattelee.

7. Tassun hikirauhaset

Toisin kuin ihmisillä, koirilla ei ole hikirauhasia koko kehossaan. Sen sijaan, ne sääntelevät ruumiinlämpöään läähättämällä sekä niiden tassutyynyissä olevien hikirauhasten kautta.

Useimmat koirat ovat turkin peitossa, joten kehossa olevat hikirauhaset eivät niitä auttaisi, koska hiki ei pääsisi haihtumaan. Siksi koirille on tehokkaampaa, että hikirauhaset sijaitsevat niiden tassutyynyissä, joissa karvoitusta on vähemmän.

8. Perinnölliset ominaisuudet

Joillakin koiraroduilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia ja kykyjä, jotka on saavutettu vuosikymmeniä kestäneen jalostuksen avulla.

Esimerkiksi bordercolliet rakastavat paimentamista, vinttikoirat ajattamista ja saksanpaimenkoirat vahtimista. Eri koirarotujen ominaisuudet johtuvat niiden genetiikasta.

Jos olet nähnyt elokuvan 101 dalmatilaista, tiedät, että dalmatiankoirat syntyvät ilman pilkkuja, jotka kehittyvät vasta iän myötä. Samoin maailman nopeimpana koirarotuna tunnetut vinttikoirat voivat saavuttaa jopa 72 km/h:n kisanopeuden.

9. Älykkyys

Koirat ovat älykkäitä eläimiä ja niiden älykkyydestä on olemassa lukuisia esimerkkejä.

Koirat voivat selvittää, miten avata ovia, löytää piilotettuja herkkuja tai ratkaista pulmaleluja. Hyvin koulutettuna, ne oppivat nopeasti peruskäskyt, kuten ”istu” ja ”paikka”.

Koirat ovat myös uskomattoman taitavia lukemaan ja ymmärtämään ihmisten tunteita. Ne aistivat milloin olemme iloisia, surullisia tai stressaantuneita, ja voivat tarjota lohdutusta ja tukea.

Ne myös muistavat ja tunnistavat tuttuja kasvoja, hajuja, paikkoja, esineitä, vaikka ne eivät olisi nähneet niitä pitkään aikaan.

Koira on ihmisen paras kumppani

10. Hengenpelastustaidot

Koirien uskotaan pelastaneen lukemattomia ihmishenkiä läpi historian, joko varoittamalla omistajiaan vaaroista, antamalla fyysistä apua tai tarjoamalla heille henkistä tukea vaikeina aikoina.

Koirien uskollisuus ja omistautuneisuus ovat tehneet niistä rakastettuja kumppaneita kaikkialla maailmassa!

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *