Nukkuva koira

Mistä koirat näkevät unta?

Kun Sessen tassut nykivät nukkuessaan, näkeekö se todella unta jänisten jahtaamisesta?

Todennäköisesti, vastaavat tutkijat. Jänöjusseista voidaan olla montaa mieltä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat eivät ainoastaan näe unia, vaan ne luultavasti näkevät ihmisten tavoin unia valveilla olon toimistaan.

”Koirat näkevät unia”, sanoo Brittiläisen Kolumbian yliopiston professori ja Do Dogs Dream (WW Norton Co 2013) -kirjan kirjoittaja Stanley Coren yksiselitteisesti.

Koirat nukkuvat enemmän kuin ihmiset ja niillä on mieltymys ottaa usein lyhyitä päiväunia. Mutta niiden unen rakenne muistuttaa huomattavasti ihmisten unta. Koiran uni koostuu ihmisten tavoin vaiheista: hereilläolosta, keskivaiheen unesta, syvästä unesta ja REM-unesta (engl. Rapid Eye Movement).

Nukkuvat koirakaverukset

Vuonna 1977 Physiological Behavior -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa seurattiin kuuden pointterin aivotoimintaa 24 tunnin ajan. Seurantajakson aikana koirat olivat:

  • 44 prosenttia ajasta valppaustilassa,
  • 21 prosenttia uneliaassa tilassa,
  • 23 prosenttia hidasaaltoisessa unessa ja
  • 12 prosenttia ajasta REM-unessa.

REM-uni on yksi nukkumisen vaihe, jonka aikana tapahtuu suurin osa unien näkemisestä. Sen aikana kehon lämpötila, pulssi ja hengitys ovat epäsäännöllisiä ja autonominen hermosto on aktivoituneena.

Tutkimuksen koirilla unet olivat keskimäärin 45 minuutin mittaisia ja hereilläolojaksot 38 minuutin mittaisia. REM-univaihe kesti keskimäärin kuusi minuuttia ja sitä esiintyi 20 minuutin välein. Eniten koirat nukkuivat iltayhdeksän ja aamuneljän välisenä pimeänä aikana.

Ihmiset näkevät unia sekä REM-unessa että ”tavallisessa unessa”, mutta unet, jotka he muistavat herättyään ovat yleensä REM-unen aikana nähtyjä. Tässä univaiheessa unet ovat muistettavampia ja usein outoja. Ihmiset myös heräävät helpommin heti REM-vaiheen päättymisen jälkeen.

Rotatkin näkevät unia

Vuonna 2001 julkaistussa tutkimuksessa (pdf) selvisi, että rotat näkevät unia – tai ainakin niiden aivot tekevät samanlaisia asioita unen aikana kuin ihmisten aivot.

Tutkijat tallensivat ensin rottien aivoneuronien toimintaa niiden suorittaessa toistuvasti samaa labyrinttitehtävää. Seuraavaksi he tallensivat samojen neuronien toimintaa REM-univaiheen aikana.

Noin 44 prosentista REM-univaiheista rottien aivotoiminnasta löytyi samankaltaisuuksia verrattuna labyrinttitehtävän suorittamiseen hereillä ollessaan. Vaiheet kestivät muutamia minuutteja kerrallaan.

Tutkimukset osoittivat, että rottien aivotoiminnassa esiintyi samankaltaisuuksia unen ja päivän aktiviteettien aikana. Eläimet näyttivät siis käyvän REM-unessa läpi valveillaolon aikaisia tapahtumia.

Unta näkevät koirat

Löytö, jonka mukaan rotat todellakin näkevät unia osoittaa, että unien näkeminen on yleistä nisäkkäiden keskuudessa. Itse asiassa kevyttä unta on havaittu kaikilla selkärankaisilla ja myös osalla selkärangattomista eläimistä.

Syy, miksi unien näkeminen vaikuttaa eläimillä yleiseltä, uskotaan liittyvän oppimiseen ja muistiin. Nukkuminen edistää muistijälkien muodostumista, parantaa ruumiillista ja henkistä suorituskykyä, suojaa sairauksilta ja edistää yleistä hyvinvointia. Univaje voi haitata muistia muiden terveyshaittojen ohella.

Nukkuminen lisää jotain oppimis- ja muistamisprosessiin. Se voi liittyä päivän aikana koettujen asioiden kategorisointiin ja tutkimusmatkailuun seurauksettomassa ympäristössä. Unessa aivot yrittävät löytää polkuja ja yhteyksiä koettujen asioiden välille.

Koirat siirtyvät tavallisesta unesta REM-uneen noin 20 minuutin unen jälkeen. REM-uni kestää niillä noin 2-3 minuuttia. Koiran omistajat ovat varmasti huomanneet, että joskus eläimen nukkuessa sen hengityksestä tulee epäsäännöllistä. Pennuilla ja vanhoilla koirilla myös lihakset voivat nykiä.

Sekä ihmisillä että koirilla suurista lihaksista vastaa aivorungon osa, jota kutsutaan aivosillaksi. Pennuilla aivosilta on alikehittynyt ja siksi niiden lihakset voivat nykiä nukkuessa enemmän kuin keski-ikäisillä koirilla.

Mistä koirat sitten näkevät unia?

”Koirat näkevät unia koiramaisista asioista”, Cohen sanoo. Pointterit näkevät unia metsästämisestä, dobermannit suojelu- ja pelastustehtävistä, noutajat asioiden noutamisesta. Koirat näkevät luontaiseen käytökseensä ja kokemiinsa asioihin liittyviä unia.

”Koirien unimallit näyttävät vastaavan aika tarkoin ihmisten unimalleja”.

Ihmiset näkevät unia samoista asioista, joista he ovat kiinnostuneita päiväsaikaan, mutta visuaalisemmin ja vähemmän loogisesti. Ei ole syytä olettaa, että eläimet olisivat tässä suhteessa erilaisia. Koska koirat ovat yleisesti ottaen hyvin kiintyneitä omistajiinsa, ne saattavat nähdä unia esimerkiksi omistajansa kasvoista ja hajuista, heidän miellyttämisestä ja ärsyttämisestä, leikeistä ja muista päiväaktiviteeteista.

Koiran koko voi tuntemattomasta syystä vaikuttaa unen pituuteen. Pienet koirat näkevät useammin, mutta lyhyempiä unia, kun taas isommat koirat näkevät unia harvemmin, mutta pidempiä.

Koira jahtaamassa saippuakuplia
Tämä bordercollie saattaisi nähdä unta esimerkiksi saippuakuplista.

Koiran uni on ihmisen unen kaltainen myös muilla tavoin. Jos koirat voivat nähdä unia, on todennäköistä, että ne näkevät myös painajaisia. Ainakin vinkuminen, lihasten voimakas nykiminen sekä hämmentynyt tai jopa pelokas käyttäytyminen herätessä viittaavat siihen.

Mielenkiintoisempi kysymys on, mistä koirat näkevät painajaisia? Tätä ei voida varmuudella sanoa, mutta asiaa voidaan spekuloida.

Ihmiset näkevät painajaisia pelkäämistään asioista, joten on kohtuullista olettaa, että myös koirat tekevät niin. Erona on, että ihmiset voivat kuvitella kaikkia mahdollisia ja mahdottomia skenaarioita. Koirat eivät aavistele tulevaisuutta tai visualisoi erilaisia mahdollisuuksia, joten niiden unet lienevät sidottu lähimuistiin.

Edellä mainitussa rottakokeessa rotat näkivät unia edellisenä päivänä tapahtuneista asioista – tässä tapauksessa labyrintissa juoksentelusta. Sama voi päteä myös koiriin. Ne näkevät painajaisia viimeaikaisista tapahtumista – eläinlääkärissä käynti, kynsien leikkuu, toisen eläimen kohtaaminen ja vastaavat ovat vain muutamia esimerkkejä sille negatiivisista muistikuvista.

Mutta koirilla on myös pitkäkestoinen muisti, eli ne muistavat asioita pitkienkin aikojen takaa. Ne muistavat, että eläinlääkäri on paha paikka ja jo sen pihalle ajaminen voi saada koiran vinkumaan. Ihmisten tavoin koiratkin muistavat huonon kohtelun ja traumaattiset tapahtumat pitkään – ja ne voivat tulla mukaan niiden uniin.

Pitääkö painajaisia näkevä koira herättää?

Asiantuntijoiden mukaan nukkuvan koiran pitäisi antaa levätä, vaikka se näkisikin painajaisia. Pelottavasta unesta kesken herätetty koira voi olla peloissaan tai jopa aggressiivinen.

Jos päätät herättää nukkuvan koiran, on parasta kutsua sitä ystävällisesti nimellä. Tärkeintä on, että se hämmästyisi mahdollisimman vähän yllättävää herätystä. Vaikka koiran painajaisunet voivat järkyttää sekä omistajaa että koiraa, niistä ei kannata huolestua.

Hyvä peti takaa hyvät unet

Mäyräkoira omassa pedissään

Koirat kaipaavat säännöllisiä lepohetkiä rauhallisessa ympäristössä. Ne hakeutuvat luontaisesti nukkumaan pehmeisiin paikkoihin, johon ne voivat kiertyä tuhisemaan.

Laadukkaassa omassa pedissä päivän aikana opitut asiat painuvat muistiin ja mieli virkistyy. Kun koiralla on oma ihana petinsä, omistajat saavat nukkua omassa sängyssään rauhassa.

Hyvä koiran peti on reilun kokoinen, jotta koira mahtuu sen päälle kokonaan myös kyljellä maatessaan. Pedin päällisen tai koko pedin olisi hyvä olla konepestävä.

Helposti palelevalle koiralle kannattaa valita lämmin, esimerkiksi samettinen peti. Runsasturkkinen koira puolestaan viihtyy paremmin lattiatyynyllä. Jos koira on kova kaivamaan tai pureskelemaan, muovinen petirunko, jonka sisällys on vaihdettavissa, on usein paras ratkaisu.

Peti kannattaa sijoittaa sivuun kulkureiteiltä, mutta kuitenkin niin keskeiselle paikalle, että koira pystyy tarkkailemaan omaa ”laumaansa” pedistään.

Lähteet ja lisää lukemista

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *