Koiran silmä

Ovatko koirat värisokeita?

Koirilla on oma ainutlaatuinen tapansa nähdä maailma, mutta vastoin yleistä luuloa niiden näkö ei ole mustavalkoinen. Koirat näkevät ihmisten tavoin värejä, mutta niiden näkemä väriskaala on suppeampi. Tämä johtuu siitä, että koirien silmän verkkokalvolla on vain kahdentyyppisiä värejä havaitsevia reseptorisoluja, kun ihmisillä värejä havaitsevia tappisolutyyppejä on kolme. Siksi me näemme enemmän aallonpituuksia kuin koirat.

1930-luvulla koirien koulutusoppaassa luki: ”On todennäköistä, että ulkoinen maailma näyttäytyy koirille mustan ja harmaan eri sävyissä”. 1960-luvulla tutkijat uskoivat, että vain kädelliset nisäkkäät kykenivät erottamaan eri värejä. Vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana koiran silmän rakenne on paljastanut tärkeää tietoa myös niiden värien näkemisestä.

Silmätautiopin professori ja värinäön tutkija Jay Neitz on tutkinut koirien värinäköä ja saanut selville, että koirien värien havaitsemiserot ovat hyvin samankaltaiset kuin puna-vihervärisokeilla ihmisillä. Sekä koirilla että puna-vihersokeilla ihmisillä on vain kahdenlaisia valoherkkiä tappisoluja, jotka reagoivat valon eri aallonpituuksiin ja tunnistavat ne väreinä. Koirat myös havaitsevat värit eri tavoin kuin normaalinäköiset ihmiset. Koirat havaitsevat ihmisten näkemän punaisen todennäköisimmin tummanruskeana, kun taas sekä vihreä, keltainen että oranssi näyttävät niille ”kellertävältä”. Ihmisille sinivihreät asiat, kuten meri tai uima-altaan vesi, näyttävät koirille harmaalta, ja violetit asiat puolestaan sinisiltä.

Koirat eivät ole värisokeita, vaikka niiden väriaisti on dikromaattinen. Siinä, missä ihmisten näkemä väriskaala koostuu punaisesta, vihreästä ja sinisestä, koirien väriskaala koostuu keltaisesta ja sinisestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö koira näkisi vihreitä tai punaisia esineitä. Se tarkoittaa, että ne eivät erota vihreitä, keltaisia ja punaisia esineitä toisistaan niiden värin perusteella. Ne erottavat edelleen punaisen pallon vihreästä, koska niiden kirkkaus ja kontrasti ovat erilaiset. Punaiset, keltaiset ja vihreät näkyvät yhdessä värisävyssä. Siniset ja violetit näkyvät yhdessä sävyssä. Syaanit ja purppurat neutraalin harmaassa sävyssä.

Asialle omistautunut Dog Vision -verkkosivusto havainnollistaa asiaa seuravalla kuvalla, jossa ihmisten näkemä väriskaala näkyy ylhäällä ja koirien näkemä väriskaala alapuolella.

Ihmisten ja koirien näkemät värit
Kuva: Dog-Vision.com

Neitzin mukaan koirat käyttävät värisokeiden ihmisten tavoin tiettyjä vihjeitä erottaakseen värit toisistaan.

”Esimerkiksi punaiset esineet näyttävät niille yleensä tummemmilta kuin vihreät esineet. Puna-vihervärisokea voi päätellä tummalta näyttävän omenan olevan todennäköisesti punainen, kun taas vaaleammalta näyttävä omena on todennäköisesti vihreä”, Neitz sanoo.

Esimerkki ihmisen ja koiran näkemistä väreistä
Vasemmalla kuva normaalinäköisen ihmisen näkemänä, oikealla koiran näkemänä. Kuva: Dog Vision Image Processing Tool.

Vaikka ihmisten värinäkö on selvästi koiria parempi, meidän kokonaisvaltainen näkökyky ei ole välttämättä yhtään koiria parempi. Tutkijoiden mukaan koirien näkö on kehittynyt näkemään selvästi myös ilman valoa. Joidenkin tutkimusten mukaan koirat kykenevät näkemään joidenkin lintujen, matelijoiden ja hyönteisten tavoin myös ultraviolettisäteilyä eli UV-valoa. Tämä johtuu siitä, että niiden mykiöt saattavat päästää osan ultraviolettivalosta lävitseen.

Ihmisten tavoin koirien verkkokalvolla on valon aistimiseen erikoistuneiden tappisolujen lisäksi sauvasoluja, jotka aistivat valon intensiteettiä. Niiden ansiosta ihmiset pystyvät esimerkiksi hämärässä erottamaan harmaan eri sävyjä. Koirilla sauvasolujen suhde tappisoluihin on huomattavasti suurempi kuin ihmisillä. Siksi koirat kykenevät näkemään ihmistä paremmin hämärässä valossa ja aistimaan liikettä.

Koirilla verkkokalvon takana on lisäksi heijastava kalvo, jota kutsutaan nimellä tapetum lucidum. Se helpottaa himmeän valon aistimista, mikä puolestaan mahdollistaa yöllisen metsästämisen ja muut aktiviteetit.

Tämä koira ei näe vaatettansa punaisena, mutta kykenee kyllä erottamaan sen vihreästä:

Koira punaisessa vaatteessa

Psychology Todayn kolumnisti Stanley Coren tekee tärkeän havainnon: ”Jostain syystä iso osa koirien leluista on nykyään punaisia tai turvaoranssin värisiä (kirkas oranssi, jota käytetään esim. liikennekartioissa ja turvaliiveissä). Kuitenkin punainen on koirille vaikea väri nähdä. Se voi näkyä niille hyvin tummana, ruskean-harmaana tai jopa mustana. Tämä tarkoittaa, että ihmisen hyvin erottama kirkaan punainen lelu, on koiralle vaikea havaita. Kun oma Lassiesi seuraavan kerran juoksee heittämäsi lelun ohi, se ei ole itsepäinen tai hölmö. Se ei välttämättä vain erota punaista lelua vihreästä nurmikosta.”

Tämä voi auttaa myös ymmärtämään miksi monet koirat ovat niin innoissaan keltaisista tennispalloista. Esimerkiksi monet Kong-pallot valmistetaan tarkoituksella keltaiseksi, jotta koiran on helppo nähdä ne ja erottaa ne ympäristöstään.

Keltaiset Kong-pallot

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *