Mikä on koirien lempiväri?

Mikä on koirien lempiväri?

Monille meistä koirat eivät ole vain parhaita ystäviämme, vaan osa perhettä. Koirien ehdoton rakkautensa ja loputtomalta näyttävä energia ovat sitä, mitä monet meistäkin tarvitsisivat. Mutta miten hyvin me tunnemme parhaan ystävämme.

Koiria voivat kiinnostaa monet asiat: leikkiminen, kävelylle lähteminen, herkut, uiminen, pallon tai kepin noutaminen, suosikkipaikkaan päiväunille käpertyminen sekä monet muut asiat. Mutta oletko koskaan miettinyt, mikä koirasi lempiväri on?

Kuten olemme aikaisemmassa blogijutussa käsitelleet, koirat näkevät maailman hyvin toisenlaisissa väreissä kuin me ihmiset. Koirat eivät ole värisokeita, mutta näkevät meitä kapeamman väriskaalan.

Belgianpaimenkoira tavoittelee uima-altaasta keltaista pallomaista lelua.
Paimenkoira tavoittelee altaasta keltaista palloa. Kuva: Katrin B.

Mikä on koirien lempiväri?

Koska jokainen koira on yksilö, emme voi todeta, että koirien lempiväri on tämä tai tuo. Mutta koiralle helpoimmin erotettavia värejä ovat sininen ja keltainen.

Siinä, missä ihmisen silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia eri aallonpituuksia havaitsevia tappisolureseptoreja, koiralla niitä on vain kaksi. Tätä kutsutaan dikromaattiseksi näöksi.

Koirat havaitsevat ihmisten näkemän punaisen todennäköisemmin tummanruskeana, kun taas vihreä, punainen ja oranssi näyttävät sen silmissä enemmän ”kellertävältä”.

Mitä ihmiset näkevät Mitä koirat näkevät
Vain sinistä Sinisen ja harmaan eri sävyjä
Vain keltaista Keltaista, tummankeltaista ja keltaharmaata
Punainen ja oranssi Keltaisen ja keltaharmaan sävyjä
Vihreä Keltaharmaan ja keltasinisen sävyjä
Violetti Sinisen ja siniharmaan eri sävyjä

Vaikka koirat näkevät vähemmän värejä kuin me, ne kykenevät silti erottamaan esimerkiksi punaisen eri sävyjä.

Koirat näkevät sinisen ja keltaisen helposti, mutta punaiset sävyt näyttävät sille ”tumman keltaisenharmailta” tai ”tummankeltaisilta”. Oranssi näyttää koiralle selvästi ”kirkkaamman keltaiselta”.

Mutta mitä on koiran lempiväri? Jos pitäisi arvata, sanoisin, että se on joko sininen tai keltainen, koska koira näkee nuo värit niin hyvin.

Voiko koiran lempilelusta päätellä sen lempiväriä?

Monilla koirilla on suosikkilelu, jolla se leikkii enemmän kuin muilla leluillansa. Asiantuntijoiden mukaan lempilelussa väri ei ole ratkaisevaa, vaan muut asiat: onko lelu pehmeä vai kova, miltä se tuoksuu, saako lempilelu koiran rauhoittumaan ja miltä se tuntuu suussa.

Koira vetää köyttä
Tämä koira pitää vetoleikistä. Kuva: Mylene2401

Wag!:n mukaan koirat näyttävät pitävän erityisesti leluista, joista lähtee tiettyjä ääniä (esim. vinkulelut) tai jotka maistuvat sen suuhun miellyttävälle. Mutta eri koirarodut on kasvatettu eri tarkoituksiin ja pitävät erilaisista leluista siitäkin syystä. Labradorinnoutajat ja kultaisetnoutajat rakastavat kantaa ja riuhtoa pehmolelujaan, kun taas englanninbulldoggi vetää leikkikaverinsa kanssa mieluummin köyttä. Monet rodut pitävät myös heittolelujen, kuten pallojen ja frisbeiden noutamisesta.

Valkoruskea koira pää työntyneenä keltaisen frisbeen läpi.
Kuva: dfaen

Kun olet ensi kerran hankkimassa koirallesi uutta lelua, kiinnitä huomiota sen väriin. Muista, että koira ei erota kovin hyvin punaista, vihreää ja violettia. Kokeile niiden sijasta sinistä tai keltaista lelua, koska ne värit koirat erottavat hyvin!

Ehkä siksi monet koirat rakastavat juuri keltaisia tennispalloja?

Artikkelikuva: suju-foto

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *