Nokkonen

Polttavatko nokkoset koiria?

Nokkonen (Urtica dioica) on polttava ruohokasvi, jota käytetään muun muassa ravintona, paperin ja kankaan valmistuksessa sekä tuholaiskarkotteena. Sen polttavuus johtuu lehdissä ja varressa kasvavista polttiaiskarvoista, joiden pinta murtuu koskettaessa, ja sisältä ryöpsähtää muurahaishapon kaltaista nestettä. Polttiaiskarvat sisältävät muun muassa asetyylikoliinia, histamiinia, serotoniinia, muurahaishappoa, etikkahappoa, sitruunahappoa, foolihappoa, pantoteenihappoa, biotiinia ja koliinia.

Ihmisillä nokkosenpisto voi herkille ihoalueille osuessaan aiheuttaa polttavan tunteen. Polttavatko nokkoset koiria?

Koirat reagoivat nokkosiin hyvin yksilöllisesti. Toiset koirat voivat hypätä huoletta nokkospuskaan tekemään tarpeensa, kun toiset pinkaisevat pakoon ensimmäisen piston saadessaan. Nokkoset kyllä polttavat myös koiria, mutta suojaavan turkkinsa ansiosta ne ovat huomattavasti vähemmän herkkiä nokkosenpistoille. Lyhytkarvaisilla roduilla nokkosenpistot voivat aiheutta nokkosihottumaa samalla tavoin kuin ihmisillä.

Herkillä koirilla nokkosenpistot voivat aiheuttaa ihon punoitusta, turvotusta ja kutinaa. Tämä koskee erityisesti kehon alueita, jotka eivät ole turkin peittämiä, kuten tassujen polkuanturat ja kasvojen osat.

Lievät nokkosen aiheuttamat oireet menevät yleensä nopeasti ohi, mutta niitä voi halutessaan hoitaa apteekeista ja lemmikkitarvikeliikkeistä saatavilla viilentävillä, desinfioivilla ja tulehduksia helpottavilla voiteilla ja suihkeilla (esim. Dermacool, EMT ja Vetramil).

Mikäli koiralla esiintyy nokkosten kanssa kosketuksessa olon jälkeen oksentelua, suun raapimista tai pahimmillaan hengitysvaikeuksia, koordinaation puutetta tai nykimistä, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Lähteet ja lisää luettavaa

Artikkelikuva: Uwe H. Friese, Bremerhaven 2003CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=369351

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *