Mitä merkitsee kun näkee unessa koiran?

Unet ovat ihmismielen mielenkiintoinen ja mystinen ilmiö. Kun sukellamme unien maailmaan, saattaa joskus tuntua siltä, että mieli loihtii eteemme kummallisia ja symbolisia tapahtumia. Unien tulkinta on ikivanha prosessi, jossa unille annetaan merkitys.

Monissa yhteiskunnissa, kuten Egyptissä ja Kreikassa, unien näkemistä pidettiin yliluonnollisena kommunikaationa tai jumalaisen väliintulon välineenä, jonka viestejä pystyivät tulkitsemaan vain henkisillä voimilla siunatut ihmiset. Sigmund Freud väitti 1899 kirjassaan Unien tulkinta, että unisisältöjen motiivi on ”toiveiden täyttymistä”.

Yhä edelleenkin monet uskovat, että unet ovat erityisen merkityksellisiä ja että ne paljastavat heille ”piilotettuja totuuksia”. Monet antavat unille jopa enemmän painoarvoa kuin valveilla syntyville ajatuksille. Tutkimuksissa on todettu, että ihmiset uskovat mieluummin uniin, jotka vahvistavat heidän uskomuksiaan kuin uniin, jotka ovat ristiriidassa heidän uskomustensa kanssa.

Monet uskomusjärjestelmät ovat liittäneet erilaisia merkityksiä unissa nähtyihin asioihin, kuten eläimiin ja tietysti myös koiriin.

Vaikka unien tulkinnalla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa, monia saattaa kiinnostaa mitä koiran näkeminen unessa merkitsee. Tässä joitakin yleisiä tulkintoja siitä.

1. Uskollisuus ja ystävyys

Koirat ovat tunnettuja uskollisuudestaan, ja uskollisuus voi olla yksi yksi yleisimmistä tulkinnoista koiran näkemiselle unessa.

Koiran symboliikka voi viitata läheisten ihmissuhteiden merkitykseen elämässäsi.

Unessa koira voi edustaa ystävyyttä, luottamusta ja kiintymystä. Saattaa siis olla, että tarvitset tai kaipaat enemmän läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta elämääsi.

Koiran näkeminen unessa voi olla mielen tapa ilmaista tarvetta yhteisöllisyydelle ja läheisille suhteille.

2. Intuitio ja vaisto

Koirat ovat tunnettuja vahvoista vaistoistaan ja hyvästä hajuaististaan. Kun näet koiran unessa, se voi symboloida tarvetta luottaa enemmän omiin vaistoihisi ja intuition ohjaukseen joissain tilanteissa tai päätöksenteossa.

Koiran näkeminen unessa voi olla merkki siitä, että sinun tulisi kuunnella sisäistä ääntäsi ja seurata tarkemmin intuitiotasi.

Unessa oleva koira voi toimia muistutuksena siitä, että sinulla on sisäisiä voimavaroja ja viisautta, jota voit hyödyntää elämäsi eri tilanteissa.

Selällään vessapaperien seassa nukkuva ruskea koira.

Lue myös nämä:

3. Suojelu ja turvallisuus

Koirat ovat perinteisesti toimineet vartijoina ja suojelijoina. Nähdessäsi koiran unessa se voi viitata tarpeeseen tuntea olosi turvalliseksi tai tarpeeseen suojella itseäsi tai muita.

Koiran symboliikka unessa voi herättää tunteen, että tarvitset enemmän turvaa ja suojaa elämässäsi, tai tarvetta olla valppaana ja varuillaan mahdollisiin uhkiin tai haasteisiin.

Jos näet koiran unessa, se voi rohkaista sinua olemaan itsevarmempi ja asettamaan terveitä rajoja, kun kyse on henkilökohtaisesta turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

4. Lempeys ja hellyys

Koirat ovat tunnettuja siitä, että ne ovat lempeitä olentoja, jotka tarjoavat vilpitöntä ja ehdotonta rakkautta omistajiaan kohtaan.

Kun koira esiintyy unessasi, se voi merkitä tarvetta antaa ja vastaanottaa rakkautta sekä ilmaista hellyyttä ihmissuhteissasi. Saattaa olla, että kaipaat läheisyyttä ja haluat tuntea syvempää yhteyttä toisiin ihmisiin.

Unessa näkyvä koira voi rohkaista sinua olemaan avoin ja antelias rakkautta kohtaan, sekä vastaanottamaan rakkautta avoimin mielin.

Yhteenveto

Vaikka unien tulkinta, kuten selityksen tai merkityksen löytäminen sille, miksi näit koiran unessa on mieltä kutkuttava aihe, on tärkeää ymmärtää, että unien tulkinta perustuu uskomuksiin ja jokainen uskomusjärjestelmä antaa eri vastauksen sille, miksi saatoit nähdä koiran unessasi. Loppujen lopuksi unien tulkinta on samankaltaista viihdettä kuin horoskooppien lukeminen.

Jos koirat esiintyvät usein unissasi, on luonnollista, että se herättää ajatuksia ja tunteita. Ota koiraunesi mielenkiintoisena seikkailuna ja suhtaudu niihin kuin hyviin tarinoihin, sillä unet – etenkin koiraunet – ovat suuri rikkaus ja kiinnostava osa elämää!

Koiran nukkumisasento – 10 asiaa mitä se kertoo

Jos omistat koiran, olet varmasti pannut merkille, että se nukkuu toisinaan mitä erikoisemmissa asennoissa. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä nukkumisasento tai unen aikana tapahtuva ”nykiminen” kertovat koiran onnellisuudesta, tai sen fyysisestä ja henkisestä tilasta? Tässä jutussa paneudumme koiran nukkumisasentoihin ja nukkumiskäyttäytymiseen.

Koiran nukkumisasennot

Kiinnitä huomiota asentoon, jossa koirasi nukkuu useimmin. Koiran suosikkinukkumisasento saattaa vaihdella sen mukaan, missä se nukkuu, kenen lähellä se nukkuu ja minkälaiseksi se tuntee olonsa nukkuessaan.

Myös kipu ja vammat voivat vaikuttaa koiran nukkumisasentoon. Jos koiran tyypillinen nukkumisasento äkillisesti muuttuu, pidä silmällä esiintyykö sillä muita merkkejä kivuista. Älä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli havaitset koiran käytöksessä jotain poikkeavaa.

Alla joitain koiran nukkumisasentoja ja mitä ne voivat kertoa koiran tilasta.

1. Kyljellään

Koira nukkuu kyljellään
Image by Engin Akyurt

Kyljellään nukkuva koira tuntee olonsa melko turvalliseksi ja mukavaksi, koska se uskaltaa jättää elintärkeät elimensä paljaaksi.

Tätä asentoa suosivat koirat ovat yleensä melko huolettomia ja mukavuutta rakastavia. Etenkin, jos ne uskaltavat nukkua kyljellään myös uudessa paikassa tai tuntemattomien seurassa.

Kylkiasento jättää koiran raajat vapaiksi, joten saatat nähdä enemmän tassujen nykimistä ja liikehdintää.

2. Käpertyneenä

Käpristyneenä nukkuva koira
Kuva: Akshar Dave

Hyvin yleinen nukkumisasento koirilla on käpertyä kerälle, kuono melkein hännässä kiinni. Se on hyvin yleinen asento monilla eläimillä ja irtokoirilla, sillä se suojaa elintärkeitä elimiä, auttaa pysymään lämpimänä ja helpottaa nopeaa pakenemista vaaran uhatessa.

Tämä ns. donitsiasento rajoittaa raajojen liikettä, joten ”pallona” torkkuva koira nykii ja elehtii vähemmän.

Saatat ajatella, että sykkyrällä nukkuva koira tuntisi olonsa epämukavaksi, ja vaikka se onkin mahdollista, se ei välttämättä ole niin.

On nimittäin havaittu, että koirat nukkuvat rullalle käpristyneenä eniten syys- ja talvikuukausina, luultavaksi pitääkseen paremmin lämpöä.

3. Mahalleen levittäytyneenä

Mahallaan nukkuva koira
Kuva: Trent Jackson

Niin sanotussa superman-asennossa mahallaan nukkuva koira saattaa näyttää äärimmäisen rentoutuneelta, mutta tosiasiassa se saattaa haluta olla valmiina pomppaamaan käpälilleen sekunnissa.

Mahalleen levittäytyneenä nukkuminen on hyvin yleistä pennuilla, jotka tarvitsevat usein nokosia, mutta haluavat olla välittömästi mukana jos sille tarjoutuu mahdollisuus päästä leikkimään.

Mahallaan nukkuva koira ei halua missata mahdollisuutta päästä mukaan toimintaan, vaikka se vetelisikin syvästi sikeitä. Se on paras asento vuorotellen energisille ja uneliaille pennuille.

4. Selällään, jalat ilmassa

Chicu nukkuu selällään
Kuva: LorryM

Päinvastoin, kuin palloksi käpertyneenä, selällään nukkuminen auttaa koiraa viilentymään, koska turkki on ohuempaa vatsan ympärillä ja koiran hikirauhaset sijaitsevat tassuissa. Asento on koirilla yleinen etenkin kesäkuukausina.

Selällään, tassut kohti taivasta nukkuva koira tuntee olonsa erittäin mukavaksi, koska se jättää herkimmät alueensa haavoittuvaksi. Tästä asennosta on myös vaikeaa paeta nopeasti.

Selällään nukkuva koira ei luultavasti välitä ympäröivästä maailmasta. Se vain nauttii täysillä elämästään.

5. Lusikassa

Koiran kanssa lusikassa
Kuva: Rafal Jedrzejek

Saatat huomata koirasi haluavan nukkuvan sinun tai muiden lemmikkieläinten kanssa lusikassa tai selät vastakkain, mutta joka tapauksessa hyvin lähekkäin. Se on merkki sitoutumisesta.

Kun koira haluaa olla sinua tai muuta karvaista kaveriaan lähellä, se tuntee syvää kiintymystä ja rakkautta unikaveriaan kohtaan. Osoita karvaturrillesi sen ansaitsemaa vastarakkautta. ❤️

6. Pesään kaivautuminen

Koira petipesässään
Kuva: Vlad Tchompalov

Olet varmaankin törmännyt koiriin, jotka rakastavat käpertyä söpösti peittojen, vilttien ja vaatteiden suojiin.

Pehmeät materiaalit tarjoavat koiralle pesän, josta ne hakevat lämpöä, mukavuutta ja turvallisuutta.

Monet pienet ja ohutkarvaiset koirat hakeutuvat mielellään peiton suojaan etenkin talvisaikaan.

Koira ottaa peiton häkin katolta ja menee sen alle

Koiran nukkumiskäyttäytyminen

Kun koirasi nukkuu, voit kerätä vihjeitä sen unen laadusta ja nukkumiskäyttäytymisestä.

Uni parantaa ja korjaa kehoa kaikilla nisäkkäillä. Unen syvin vaihe, REM-uni, on palauttavinta.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin varmistaaksesi, että koirasi nukkuu mahdollisimman hyvin.

7. Makuupaikan ympärillä pyöriminen ja kaivaminen

Koirille normaalia käytöstä on kiertää makuupaikkaansa ympärillä tai kaivaa sitä hieman ennen asettumista nukkumaan. Oma koiramme ei tätä harrasta, mutta usein meillä hoidossa oleva shetlanninlammaskoira tekee usein juuri näin.

Käytös on peräisin susilta, jotka usein tallaavat ruohoa, lehtiä tai lunta tehdäkseen makuupaikkansa itselleen mukavaksi. Sudet saattavat kaivaa pienen kuopan pitääkseen itsensä lämpimänä viileällä.

Koira saattaa myös pyöriä tulevan makuupaikkansa ympärillä ennen makuulle asettumista. Jos pyörimistä kestää pitkään, se voi olla merkki kivusta, niveltulehduksesta tai neurologisesta ongelmasta. Ota yhteys eläinlääkäriin.

8. Torkuttelu

Monet koirat ottavat päiväunia, kun ne ovat kyllästyneitä tai kaipaavat lepoa. Päiväunet eivät ole kovin levollista unta, vaan koira saattaa odottaa jotain sen kannalta mielenkiintoisempaa tapahtuvan.

Tarkkaile koiran korvia nähdäksesi herääkö se, kun joku liikkuu tai kun se kuulee epätavallisia ääniä. Päivätorkkuja ottava koira nukkuu usein ns. koiranunta ja on valmis, jos jotain nousemisen arvoista tapahtuu

Olisiko aika käydä päiväkävelyllä tai hieman leikkiä?

9. Nykiminen, vinkuminen ja haukkuminen

Useimmat koirat liikehtivät, kun ne ovat unen syvimmässä vaiheessa, REM-unessa.

Nykiminen, hännän heiluttaminen, jaloilla potkiminen, pehmeä murina tai jopa haukkuminen ovat usein merkkejä syvästä REM-unesta. Anna unta näkevän koiran nukkua, koska se on erittäin palauttava vaihe ja hyväksi koiran terveydelle.

Nykiminen on yleisempää pennuilla ja vanhemmilla koirilla, mutta tiede ei ole toistaiseksi pystynyt selvittämään miksi.

Lue myös toinen juttumme: Mistä koirat näkevät unia?

10. Ahdistus

Ihmisten tavoin koiratkin näkevät painajaisia.

Jos koirasi on erityisen kiihtynyt nukkuessaan, voit yrittää rauhoitella sitä kutsumalla sitä rauhallisesti nimellä.

Ellei nimellä kutsuminen auta, silitä koiraa varovasti selästä tai kyljestä. Pysy  myös itse rauhallisena.

Usein koira herää ja rauhoittuu, kun tietää jälleen olevansa turvassa.

Unen määrä

Koirat nukkuvat paljon enemmän kuin ihmiset, keskimäärin 12-14 tuntia vuorokaudessa.

Isommat koirat nukkuvat yleensä pidempiä päiväunia kuin pienet koirat. Pennut tarvitsevat unta jopa 18-19 tuntia vuorokaudessa, vaikka heräilevätkin muutaman tunnin välein.

Huomioi koirasi nukkumistottumukset. Jos huomaat, että koirasi nukkuu äkillisesti enemmän, se voi olla merkki kilpirauhasongelmista tai muusta.

Mäyräkora omassa pedissään
Kuva: fulopattila75

Jokaisella koiralla tulee olla oma peti, jossa se saa vapaasti rauhoittua päivän rientojen jälkeen ja jossa se tuntee olonsa turvalliseksi. Anna koiran rentoutua omassa pedissä ollessaan. Koiran tulee mahtua petiinsä myös kyljellään nukkuessa.

Parhaat koiranpedit löydät Peteltä ja Zooplussalta:

Missä asennossa sinun koirasi nukuu? Näkeekö se usein unia? Oletko pannut merkille minkälaisten tilanteiden jälkeen se näkee unia?

Esiintyykö koirallasi erikoista nukkumiskäyttäytymistä?

Olisi mielenkiintoista kuulla. Kerro kommenttikentässä!

Ulkoisia lähteitä: Dogtime, Nectar Sleep

Kun koira herättää aamulla liian aikaisin

Nuo viimeiset minuutit unta ennen herätyskellon pärähtämistä ja todellisuuteen palaamista ovat monesti mittaamattoman arvokkaita. Harvat koiranomistajat osaavat arvostaa Rekkua, joka tulee herättelemään sinua ennen aikojaan ja ryöstämään nuo kultaiset hetket.

Jotkut koirat näyttävät suorastaan ennakoivan herätyskellon soimisen ja herättävän omistajansa juuri 15 tai 20 minuuttia ennen herätyskellon soimista –  aivan kuin niillä olisi oma sisäinen herätyskellonsa. Rekun kellon asettaminen ei ole yhtä helppoa, kuin herätyskellon, mutta pienellä harjoittelulla ja muutamalla näppärällä tempulla siinäkin voi onnistua.

1. Sulje pois mahdolliset sairaudet

Aluksi on syytä varmistaa, ettei koiralla ole täysin oikeutettua syytä herätä aikaisin. Jos koiralla on virtsatietulehdus, ruoansulatusongelma tai muu terveydellinen syy, joka tekee sen olon epämukavaksi, se voi herätä 30 minuuttia tavallista aikaisemmin päästäkseen ulos tarpeilleen.

Virtsatietulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kipu virtsatessa, virtsankarkailu, virtsan verisyys ja haju. Virtsatietulehduksia voidaan ehkäistä runsaalla juomisella, vähintään kolmella ulkoilutuskerralla päivässä ja ennaltaehkäisevällä ruokavaliolla.

2. Väsytä koira edellisenä iltana

Sikeästi nukkuva sekarotuinen koira
Kuva: Waugsberg [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Väsynyt koira on hyvin käyttäytyvä, onnellinen ja pitkään nukkuva. Edellisenä iltana harrastettu liikunta kuluttaa kaiken sen energian, jonka koira käyttäisi aamulla sinun herättelyyn. Lisäksi se vapauttaa mielialaa sääteleviä endorfiineja tuottaen hyvänolontunteen.

Väsymys edistää nukkumista ja endorfiinit auttavat vähentämään levottomuutta, joka voi olla syynä varhaisaamun aktiivisuuteen.

3. Ruoki koira aikaisemmin

Pidennä koiran päivän viimeisen aterian ja viimeisen mahdollisen tarpeilla käynnin väliä minimoidaksesi mahdollisuuden, että se herättää sinut päästäkseen pissalle. Jos käytössäsi on piha, päästä koira käymään siellä juuri ennen nukkumaanmenoa. Valvo, että se myös tekee tarpeensa.

Jos heräät muutaman kerran koiran tahdosta aikaisemmin viedäksesi sen ulos tai ruokkiaksesi sen, koira oppii murtamaan sinut ja herättämään sinut joka aamu aikaisemmin päästäkseen ulos tai saadakseen ruokaa.

Muista, että myös korkealaatuinen ruokavalio on helposti sulava ja vähentää ulostustarvetta.

4. Vähennä makuuhuoneen ärsykkeitä

Mitä vähemmän huoneessa on ärsykkeitä, sitä vähemmän todennäköisesti koirasi herättää sinut. Sulje valot, verhot ja televisio. Jätä radio hiljaiselle soittamaan kevyttä tai klassista musiikkia, jos tarvitset itse ääntä nukkuaksesi. Koirat nukkuvat mieluummin pimeään aikaan ja aktivoituvat, kun aurinko alkaa nousta. Pimennysverhot voivat auttaa koiraa luulemaan, että on vielä yö.

Koiran liikkumisen rajoittaminen on yksinkertainen tapa estää sitä herättämästä muita aamuviideltä. Kenties koira on syytä sulkea yöksi esimerkiksi kylpyhuoneeseen. Tähän tarkoitukseen on olemassa koiraportteja. Jotkut koirat tosin nukkuvat paremmin ja pidempään, kun ne saavat olla samassa huoneessa kanssasi. Tämä johtuu siitä, että ne nauttivat ihmisen seurasta.

5. Harjoituta pidempään nukkumista

Jos edellisistä vinkeistä ei ole hyötyä, voit harjoittaa koiraa nukkumaan pidempään. Jos normaali heräämisaikasi on 6.30 ja koira herättää sinut joka aamu kello 6.15, aseta herätyskellosi herättämään yhden viikon ajaksi kello 6.05. Seuraavalla viikolla aseta herätys kello 6.10 jne.

Älä nouse ylös ennen kuin herätyskello soi, ellei koiralla selvästi ole hätä. Pidä säännöstä tiukasti kiinni, vaikka koira vinkuisi, itkisi, haukkuisi tai raapisi ovea. Koira ehdollistuu ennen pitkää siihen, että ylös noustaan vasta, kun herätyskello on soinut. Harjoittelussa voi kestää muutama viikko, mutta se on yksinkertaista ja toimii.

Video söpöistä koirista herättelemässä omistajiaan:

Lähteet ja lisää luettavaa

Artikkelikuva: coneybeare, Flickr

Mistä koirat näkevät unta?

Kun Sessen tassut nykivät nukkuessaan, näkeekö se todella unta jänisten jahtaamisesta?

Todennäköisesti, vastaavat tutkijat. Jänöjusseista voidaan olla montaa mieltä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat eivät ainoastaan näe unia, vaan ne luultavasti näkevät ihmisten tavoin unia valveilla olon toimistaan.

”Koirat näkevät unia”, sanoo Brittiläisen Kolumbian yliopiston professori ja Do Dogs Dream (WW Norton Co 2013) -kirjan kirjoittaja Stanley Coren yksiselitteisesti.

Koirat nukkuvat enemmän kuin ihmiset ja niillä on mieltymys ottaa usein lyhyitä päiväunia. Mutta niiden unen rakenne muistuttaa huomattavasti ihmisten unta. Koiran uni koostuu ihmisten tavoin vaiheista: hereilläolosta, keskivaiheen unesta, syvästä unesta ja REM-unesta (engl. Rapid Eye Movement).

Nukkuvat koirakaverukset

Vuonna 1977 Physiological Behavior -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa seurattiin kuuden pointterin aivotoimintaa 24 tunnin ajan. Seurantajakson aikana koirat olivat:

  • 44 prosenttia ajasta valppaustilassa,
  • 21 prosenttia uneliaassa tilassa,
  • 23 prosenttia hidasaaltoisessa unessa ja
  • 12 prosenttia ajasta REM-unessa.

REM-uni on yksi nukkumisen vaihe, jonka aikana tapahtuu suurin osa unien näkemisestä. Sen aikana kehon lämpötila, pulssi ja hengitys ovat epäsäännöllisiä ja autonominen hermosto on aktivoituneena.

Tutkimuksen koirilla unet olivat keskimäärin 45 minuutin mittaisia ja hereilläolojaksot 38 minuutin mittaisia. REM-univaihe kesti keskimäärin kuusi minuuttia ja sitä esiintyi 20 minuutin välein. Eniten koirat nukkuivat iltayhdeksän ja aamuneljän välisenä pimeänä aikana.

Ihmiset näkevät unia sekä REM-unessa että ”tavallisessa unessa”, mutta unet, jotka he muistavat herättyään ovat yleensä REM-unen aikana nähtyjä. Tässä univaiheessa unet ovat muistettavampia ja usein outoja. Ihmiset myös heräävät helpommin heti REM-vaiheen päättymisen jälkeen.

Rotatkin näkevät unia

Vuonna 2001 julkaistussa tutkimuksessa (pdf) selvisi, että rotat näkevät unia – tai ainakin niiden aivot tekevät samanlaisia asioita unen aikana kuin ihmisten aivot.

Tutkijat tallensivat ensin rottien aivoneuronien toimintaa niiden suorittaessa toistuvasti samaa labyrinttitehtävää. Seuraavaksi he tallensivat samojen neuronien toimintaa REM-univaiheen aikana.

Noin 44 prosentista REM-univaiheista rottien aivotoiminnasta löytyi samankaltaisuuksia verrattuna labyrinttitehtävän suorittamiseen hereillä ollessaan. Vaiheet kestivät muutamia minuutteja kerrallaan.

Tutkimukset osoittivat, että rottien aivotoiminnassa esiintyi samankaltaisuuksia unen ja päivän aktiviteettien aikana. Eläimet näyttivät siis käyvän REM-unessa läpi valveillaolon aikaisia tapahtumia.

Unta näkevät koirat

Löytö, jonka mukaan rotat todellakin näkevät unia osoittaa, että unien näkeminen on yleistä nisäkkäiden keskuudessa. Itse asiassa kevyttä unta on havaittu kaikilla selkärankaisilla ja myös osalla selkärangattomista eläimistä.

Syy, miksi unien näkeminen vaikuttaa eläimillä yleiseltä, uskotaan liittyvän oppimiseen ja muistiin. Nukkuminen edistää muistijälkien muodostumista, parantaa ruumiillista ja henkistä suorituskykyä, suojaa sairauksilta ja edistää yleistä hyvinvointia. Univaje voi haitata muistia muiden terveyshaittojen ohella.

Nukkuminen lisää jotain oppimis- ja muistamisprosessiin. Se voi liittyä päivän aikana koettujen asioiden kategorisointiin ja tutkimusmatkailuun seurauksettomassa ympäristössä. Unessa aivot yrittävät löytää polkuja ja yhteyksiä koettujen asioiden välille.

Koirat siirtyvät tavallisesta unesta REM-uneen noin 20 minuutin unen jälkeen. REM-uni kestää niillä noin 2-3 minuuttia. Koiran omistajat ovat varmasti huomanneet, että joskus eläimen nukkuessa sen hengityksestä tulee epäsäännöllistä. Pennuilla ja vanhoilla koirilla myös lihakset voivat nykiä.

Sekä ihmisillä että koirilla suurista lihaksista vastaa aivorungon osa, jota kutsutaan aivosillaksi. Pennuilla aivosilta on alikehittynyt ja siksi niiden lihakset voivat nykiä nukkuessa enemmän kuin keski-ikäisillä koirilla.

Mistä koirat sitten näkevät unia?

”Koirat näkevät unia koiramaisista asioista”, Cohen sanoo. Pointterit näkevät unia metsästämisestä, dobermannit suojelu- ja pelastustehtävistä, noutajat asioiden noutamisesta. Koirat näkevät luontaiseen käytökseensä ja kokemiinsa asioihin liittyviä unia.

”Koirien unimallit näyttävät vastaavan aika tarkoin ihmisten unimalleja”.

Ihmiset näkevät unia samoista asioista, joista he ovat kiinnostuneita päiväsaikaan, mutta visuaalisemmin ja vähemmän loogisesti. Ei ole syytä olettaa, että eläimet olisivat tässä suhteessa erilaisia. Koska koirat ovat yleisesti ottaen hyvin kiintyneitä omistajiinsa, ne saattavat nähdä unia esimerkiksi omistajansa kasvoista ja hajuista, heidän miellyttämisestä ja ärsyttämisestä, leikeistä ja muista päiväaktiviteeteista.

Koiran koko voi tuntemattomasta syystä vaikuttaa unen pituuteen. Pienet koirat näkevät useammin, mutta lyhyempiä unia, kun taas isommat koirat näkevät unia harvemmin, mutta pidempiä.

Koira jahtaamassa saippuakuplia
Tämä bordercollie saattaisi nähdä unta esimerkiksi saippuakuplista.

Koiran uni on ihmisen unen kaltainen myös muilla tavoin. Jos koirat voivat nähdä unia, on todennäköistä, että ne näkevät myös painajaisia. Ainakin vinkuminen, lihasten voimakas nykiminen sekä hämmentynyt tai jopa pelokas käyttäytyminen herätessä viittaavat siihen.

Mielenkiintoisempi kysymys on, mistä koirat näkevät painajaisia? Tätä ei voida varmuudella sanoa, mutta asiaa voidaan spekuloida.

Ihmiset näkevät painajaisia pelkäämistään asioista, joten on kohtuullista olettaa, että myös koirat tekevät niin. Erona on, että ihmiset voivat kuvitella kaikkia mahdollisia ja mahdottomia skenaarioita. Koirat eivät aavistele tulevaisuutta tai visualisoi erilaisia mahdollisuuksia, joten niiden unet lienevät sidottu lähimuistiin.

Edellä mainitussa rottakokeessa rotat näkivät unia edellisenä päivänä tapahtuneista asioista – tässä tapauksessa labyrintissa juoksentelusta. Sama voi päteä myös koiriin. Ne näkevät painajaisia viimeaikaisista tapahtumista – eläinlääkärissä käynti, kynsien leikkuu, toisen eläimen kohtaaminen ja vastaavat ovat vain muutamia esimerkkejä sille negatiivisista muistikuvista.

Mutta koirilla on myös pitkäkestoinen muisti, eli ne muistavat asioita pitkienkin aikojen takaa. Ne muistavat, että eläinlääkäri on paha paikka ja jo sen pihalle ajaminen voi saada koiran vinkumaan. Ihmisten tavoin koiratkin muistavat huonon kohtelun ja traumaattiset tapahtumat pitkään – ja ne voivat tulla mukaan niiden uniin.

Pitääkö painajaisia näkevä koira herättää?

Asiantuntijoiden mukaan nukkuvan koiran pitäisi antaa levätä, vaikka se näkisikin painajaisia. Pelottavasta unesta kesken herätetty koira voi olla peloissaan tai jopa aggressiivinen.

Jos päätät herättää nukkuvan koiran, on parasta kutsua sitä ystävällisesti nimellä. Tärkeintä on, että se hämmästyisi mahdollisimman vähän yllättävää herätystä. Vaikka koiran painajaisunet voivat järkyttää sekä omistajaa että koiraa, niistä ei kannata huolestua.

Hyvä peti takaa hyvät unet

Mäyräkoira omassa pedissään

Koirat kaipaavat säännöllisiä lepohetkiä rauhallisessa ympäristössä. Ne hakeutuvat luontaisesti nukkumaan pehmeisiin paikkoihin, johon ne voivat kiertyä tuhisemaan.

Laadukkaassa omassa pedissä päivän aikana opitut asiat painuvat muistiin ja mieli virkistyy. Kun koiralla on oma ihana petinsä, omistajat saavat nukkua omassa sängyssään rauhassa.

Hyvä koiran peti on reilun kokoinen, jotta koira mahtuu sen päälle kokonaan myös kyljellä maatessaan. Pedin päällisen tai koko pedin olisi hyvä olla konepestävä.

Helposti palelevalle koiralle kannattaa valita lämmin, esimerkiksi samettinen peti. Runsasturkkinen koira puolestaan viihtyy paremmin lattiatyynyllä. Jos koira on kova kaivamaan tai pureskelemaan, muovinen petirunko, jonka sisällys on vaihdettavissa, on usein paras ratkaisu.

Peti kannattaa sijoittaa sivuun kulkureiteiltä, mutta kuitenkin niin keskeiselle paikalle, että koira pystyy tarkkailemaan omaa ”laumaansa” pedistään.

Lähteet ja lisää lukemista