Tuijottava mäyräkoira

Miksi koira tuijottaa? – 8 mahdollista syytä

Istuskelet sohvalla katsomassa TV:tä, mutta koirasi silmät ovat tiukasti kiinni sinussa. Laitat keittiössä ruokaa samalla, kun koira töllistelee sinua lattialta kulmiensa alta. Olet menossa vessaan, kun koira seuraa perässä katsoen sinua lakkaamatta. Vielä laittaessasi nukkumaankin aistit, kuinka joku haastaa sinua tuijotuskilpailuun. Jos koirat osaavat jotain erinomaisen hyvin, se on omistajiensa tuijottaminen.

Kun koirat tuijottavat toisiaan, kyseessä on usein haastaminen. Se voi olla haastamista auktoriteetista, painiin, leikkiinkutsu tai jokin muu syy.

Mutta miksi koirat tuijottavat ihmisiä? Tässä kahdeksan syytä, mistä syystä ne voivat tehdä niin.

Se kaipaa huomiota

Koirasi haluaa sinun huomaavan hänet. Siihen voi liittyä toiveita, kuten ”voisitko rapsuttaa minua” tai ”leikittäisiinkö hieman”. Kun koira kaipaa huomiota, nuo asiat käyvät sille mainiosti, mutta mikä tahansa rakkauden tai kiintymyksen osoitus kelpaa sille.

Tuijottava koiranpentu

Se on hämmentynyt

Puhutko toisinaan itsellesi, kun touhuat jotain tiettyä? Varsinkin pennut seuraavat tekemisiäsi tarkasti ja kuuntelevat herkeämättä jokaisen sanasi.

Sinä olet koiran johtaja, joka päättää mitä se syö ja milloin se syö. Sinä päätät, milloin on aika käydä lenkillä. Sinä päätät, milloin on aika leikkiä, käydä eläinlääkärillä ja missä koira saa oleskella.

Koira voi seuraamalla sinua yrittää selvittää, mitä haluat siltä. Se ei halua olla huomaamatta mahdollista vihjettä, mikä voi johtaa makupalaan tai toruihin. Koirat ovat huomattavasti parempia lukemaan meidän kehonkieltä kuin me niiden. Joskus koirat voivat seurata vain uteliaisuuttaan, mitä ihmettä me teemme ja mitä vaikutuksia toimillamme saattaa olla heihin.

Se voi haluta jotain

Koira voi tuijottaa toivoakseen sinulta jotain, kuten edellä mainittuja rapsutuksia tai leikkiä. Se voi pyytää ulos pissalle, tai ruokaa, mikäli sen sisäisen kellon mukaan ruoka-aika on jo mennyt. Tai ehkä sen pallo on vierinyt sohvan alle? Tuijottaminen voi olla koiran tapa sanoa ”tätä minä haluan ja aion saada sinut antamaan sen kontrolloimalla sinua katseellani.”

Onko päivärutiinisi jollain tavoin muuttunut? Vietkö koirasi yleensä ulos näihin aikoihin? Koira on luonteeltaan utelias ja se voi miettiä, mikset pue jo päällesi.

Hämmästyneenä tuijottava australianpaimenkoira

Se osoittaa hellyyttä

Aivan kuten ihmisetkin katsovat rakastavasti kumppaniensa silmiin, koirakin voi tehdä niin. Se voi olla merkki, että koirasi rakastaa sinua.

On tärkeää ymmärtää, että tuijottamisen tulee olla vapaaehtoista käyttäytymistä. Sinun ei tule koskaan pitää koiran päätä aloillaan ja tuijottaa sitä silmiin toivoen sen tekevän samoin. Esimerkiksi lapsilla on tapana pitää koiraa paikoillaan, jotta ne voivat tarkastella sitä lähempää. Koira voi kokea tällaisen toiminnan uhkaavana.

Se saa siitä mielihyvää

Yalen yliopiston tutkijoiden mukaan toisen katsominen silmiin lisää sosiaalisiin sidoksiin liittyvien hormoonien määrää. Yksi niistä on oksitosiini, jota kutsutaan myös halihormooniksi.

Science-lehdessä julkaistun japanilaisen tutkimuksen mukaan hormoonituotanto aktivoituu myös omistajiaan silmiin tuijottavilla koirilla. Koirilla oksitosiinitasoissa havaittiin 130 prosentin kasvu, kun omistajilla tasot nousivat peräti 300 prosenttia.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun positiivinen hormonaalinen sidos havaittiin kahden eri lajin kesken, ja se voi selittää myös miksi koirista tuli ihmisten parhaita ystäviä. Tutkimuksen mukaan koirat ovat oppineet käyttämään hyväkseen neurokemikaalista järjestelmää, jota ihmiset käyttävät suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen.

Se haistaa jotain

Rapsutitko päivän aikana toista koiraa tai vierailitko aiemmin kissaperheessä? Sinussa voi olla jokin todella kiehtova tuoksu, joka on herättänyt koirasi mielenkiinnon. Koirat saavat hajuaistinsa kautta huomattavasti enemmän tietoa kuin muilla aisteillaan.

Olet saattanut opettaa koirallesi, että hyppiminen sinua ja vieraita vasten on kiellettyä, joten se yrittää haistella sinua kohteliaasti etäämmältä.

Syöt jotain

Vaikka koirasi ei olisi ikänään maistanut sipsejä, voit olla varma, että se on valmis auttamaan tuhoamaan vaikka koko pussillisen.

Jotkut koiranomistajat ovat huolissaan, että koira yrittäisi dominoida tuijottamalla syöjää, mutta asia on päinvastoin. Sinun ei tarvitse syödä ennen koiraa todistaaksesi, että olet sen johtaja. Se tuijottaa toivoen, että sinä johtajana jakaisit. Koska sipsisi näyttävät ja tuoksuvat niin herkullisilta.

Jos olet jakanut koirallesi omasta ruoastasi maistiaisia, olet opettanut sen kerjäämään tuijottamalla ja se olettaa sinun tekevän niin uudestaan. Olet siis itse saattanut luoda sille tavan, joka voi myöhemmin olla ärsyttävä.

Jos tapa häiritsee sinua, aloita käyttäytymisen muokkaaminen antamatta maistiaisia, anna koiralle ruoalla täytetty lelu ruokailusi ajaksi tai laita se toiseen huoneeseen siksi aikaa, kun syöt.

Se ilmaisee aggressiota

Tämä ei ole kovin yleistä, mutta mahdollista. Jos koira tuijottaa sinua ankarasti jäykässä asennossa, se saattaa olla aggressiivinen. Näin voi tapahtua jos se esimerkiksi puolustaa ruokaansa tai leluaan. Mikäli näin tapahtuu, älä tuijota koiraa takaisin, vaan peräänny hitaasti tilanteesta. Hae apua ammattimaiselta koirankouluttajalta.

TL;DR

Kun koira tuijottaa sinua, sen takana voi olla monia eri asioita. Useimmiten kyse on kuitenkin rakkauden tai kiintymyksen osoituksesta, tai jostain koiran tarpeesta, kuten nälästä tai pissahädästä.

Useimmille terveille koirille tuijottaminen on normaalia. Iäkkäällä koiralla pitkäaikainen seinän tai tyhjyyteen tuijottamisessa voi olla kyse koiran dementiasta (Canine Cognitive Dysfunction, CCD).

via GIPHY

Jaa juttu ystävillesi :)

Tietoa kirjoittajasta

J&S

Olemme kaksi koiranomistajaa, jotka selvittävät heitä itseään askarruttavia asioita koirista ja kirjoittavat niistä kärkenään tiede ja tutkittu tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *