Miksi suklaa on koiralle myrkyllistä?

Suklaa on herkku monille ihmisille, mutta kuten koiranomistajat varmasti tietävät, se ei sovi koirille. Koiran suklaamyrkytys on yleinen ongelma, joka johtuu usein vahingossa suuhun päätyvästä suklaasta. Se, miten vaarallista suklaa on koirille riippuu suklaan tyypistä, koiran koosta ja siitä, miten paljon koira on suklaata päässyt nauttimaan.

Tässä jutussa selvitämme luotettavaksi katsomiimme lähteisiin perustuen, mitä tapahtuu, kun koira syö suklaata, mitä silloin tulee tehdä, sekä ennen kaikkea miksi suklaa on koirille myrkyllistä?

Jutun lopussa on luvassa pieni yllätys.

Suklaa

Koirat ja suklaa

Suklaa on koirille myrkyllistä, koska se sisältää teobromiinia ja vähemmässä määrin kofeiinia. Ihmisten aineenvaihdunta kestää teobromiinin helposti, mutta koirien ei.

Wikipedian mukaan teobromiini on alkaloidi, jota on muun muassa kaakaopuun siemenissä, matessa, teepensaan lehdissä, kolapähkinöissä ja arabiankahvissa. Teobromiini on diureetti eli virtsaneritystä lisäävä aine.

Runsaasti teobromiinia sisältävät tuotteet voivat olla vaarallisia tai tappavia koirille ja muille kotieläimille. LD50, eli aineen myrkyllisyyden mittayksikkö, painokiloa kohden on 300 mg koiralle ja 200 mg kissalle (kissoilla on kuitenkin pienempi halu syödä suklaata, koska ne eivät maista makeaa).

Koirien metabolia käsittelee teobromeiinia hitaasti, jolloin myrkyllisiä yhdisteitä kertyy niiden elimistöön aiheuttaen kliinisiä suklaamyrkytyksen oireita.

Todennäköisin suklaamyrkytyksen aiheuttaja koiralle on makeisten tai leivonnaisten sisältämä suklaa.

Mitä suklaan myrkyllisyyteen koirille tulee, kaikki suklaat eivät ole samanlaisia. Myrkyllisimpinä pidetään taloussuklaata ja kaakaojauhetta, sitten tummaa suklaata, maitosuklaata ja valkosuklaata.

Suklaamyrkytys on niin yleistä koirilla, että esimerkiksi Eläinlääkäriasema Evidensia on julkaissut sivuillaan Koiran suklaamyrkytyslaskurin.

Evidensian mukaan teobromiinin sietokyky on koirille yksilöllistä. Myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg/kg, mikä vastaa noin 10-15 g/kg maitosuklaata tai noin 4 g/kg tummaa suklaata.

Sympaatti-eläinklinikan mukaan ensihoito on välttämätöntä, kun koiran nauttimat määrät ovat seuraavia:

  • Fazerin sininen suklaalevy (200 g) – 5 kg koira
  • Fazerin tumma suklaalevy 47 % (200 g) – 15 kg koira
  • Fazerin tumma suklaalevy 70 % (200 g) – 40 kg koira

Mitä tapahtuu jos koira syö suklaata?

Tämä riippuu koiran koosta ja siitä, miten paljon suklaata se on syönyt.

On tärkeää huomata, että suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät yleensä vasta 2-24 tunnin kuluessa suklaan syömisestä. Suklaamyrkytyksen oireisiin kuuluvat:

  • Oksentelu
  • Vatsakivut
  • Ripuli
  • Levottomuus
  • Sydämen rytmihäiriöt
  • Kouristukset
  • Lisääntynyt juominen

Koiran koosta ja suklaan tyypistä ja määrästä riippuen hoito voi olla jo tarpeen ennen oireiden alkamista.

Kerjäävä luppakorvainen koira

Mitä tehdä jos koira on syönyt suklaata?

Jos epäilet koirasi syöneen suklaata tai näet sen syövän suklaata, älä jää odottelemaan mahdollisia oireita, vaan soita välittömästi eläinlääkärillesi tai eläinlääkäripäivystykseen.

Eläinterveyden ammattilaiset osaavat parhaiten neuvoa, mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi. On suositeltavaa ottaa myös valokuva koiran syömän suklaatuotteen pakkauksen tuoteselosteesta, jotta eläinlääkäri saa kuvan, mitä on tapahtunut.

Mitä nopeammin suklaata syönnyt koira saa hoitoa, sitä todennäköisemmin se toipuu ilman vakavia oireita.

Miten suklaamyrkytystä hoidetaan?

Suklaamyrkytyksen hoito koirilla on dekontaminaatio ja tukihoito.

Ota ensimmäiseksi yhteys eläinlääkäriin, joka osaa antaa oireiden mukaiset ohjeet hoitoon ja ohjaa tarvittaessa vastaanotolle. Valmistaudu kertomaan koiran paino ja miten paljon suklaata koira on syönyt.

Omaeläinklinikan mukaan tajuissaan olevan koiran voi ensiapuna oksennuttaa heti suklaan syömisen jälkeen, mutta oksennuttamisesta voi olla hyötyä vielä 6-8 tunnin kuluttuakin.

Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista. Oksennuttamisen jälkeen koiralle annetaan lääkehiiltä, joka imee itseensä mahalaukussa olevat myrkylliset aineet. Tarkista annostus eläinlääkäriltä.

Koiransuklaat ja koiran joulukalenterit

Tässä lupaamani yllätys: tiesitkö, että koirienkaan ei tarvitse elää ilman suklaanautintoja, sillä hyvin varustellut lemmikkitarvikekaupat myyvät koirille tarkoitettua suklaata, joka ei sisällä lainkaan kaakaota tai sokeria.

Trixie koiransuklaa
Trixie-koiransuklaata myydään Peten Koiratarvikkeella. Hinnat ovat tällä hetkellä vain 1-2 euroa/levy.

Joulun lähestyessä, me ihmiset nautimme päivittäisen suklaamme joulukalentereistamme, mutta myös koirille on saatavilla omia joulukalentereita.

Koirien joulukalentereissa ei tietenkään ole tarjolla suklaayllätyksiä, vaan koirille sopivia viljattomia herkkuja, kuten ankanrintaa, kanansydämiä tai kalaherkkuja.

Koiran joulukalenteri Best Friend
Best Friend – Koiran joulukalenteri 7,99 €
Koiran joulukalenteri Rocco
Rocco – Koirien joulukalenteri 10,49 €
Koiran joulukalenteri Wolf of Wilderness
Wolf of Wilderness joulukalenteri 13,19 €

 

Let's eat!Pawfect!

Yhteenveto

Suklaa on koiralle myrkyllistä, koska se sisältää teobromiinia, jota koirien aineenvaihdunta ei kestä. Koiralla teobromiini kertyy sen elimistöön ja voi aiheuttaa suklaamyrkytyksen. Suklaamyrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsakivut, ripuli, levottomuus, rytmihäiriöt, kouristukset tai jopa kuolema.

Jos näet koirasi syöneen suklaata tai epäilet sitä, ota viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinlääkäripäivystykseen. Mitä nopeammin koira saa hoitoa, sitä todennäköisemmin tilanteesta selvitään säikähdyksellä.