Mitä uusi koiranomistaja tarvitsee? 7 välttämätöntä tuotetta

Uuden koiranpennun omistajana tulet todennäköisesti kokemaan tunteiden sekamelskan – toisaalta olet äärettömän innoissasi suloisesta karvakuonosta, mutta luultavasti myös hieman huolissasi, miten se tulee sopeutumaan uuteen perheeseensä ja miten onnistut huolehtimaan siitä. Minä ainakin olin!

Mutta älä huoli, kaikki menee varmasti erittäin hyvin. Huolen lieventämiseksi kokosimme listan välttämättömiä tuotteista, jotta voisit rentoutua ja nauttia joka hetkestä uuden ihanan pennun kanssa.

Huomaa, että ostaessasi pennun kasvattajalta, saat häneltä pentua noutaessasi yleensä ”selviytymispakkauksen”, joka saattaa sisältää osan listaamistamme tuotteista.

* Juttu sisältää mainoslinkkejä. Yhteistyökumppanimme voivat maksaa meille pienen komission näiden linkkien kautta tulevista myynneistä.

Luppakorvainen koira nurmikolla pentupanta kaulassaan
Kuva: Nick Mundackal

1. Sopivan kokoinen panta

Ihan ensimmäiseksi pentu tarvitsee sopivan kokoisen pannan. Pentukoiran panta on luonnollisesti pieni, mutta säätövarasta ja rodun kasvunopeudesta riippuen saatat tarvita isomman jo hyvinkin pian.

Pantaan ja hihnakoulutukseen totuteltaessa hyvä nyrkkisääntö on, että pentupannan tulisi olla mahdollisimman kevyt ja koiralle huomaamaton. Metalliketjut voivat olla pennulle liian painavia, mutta kestävät nailon- ja muovipannat toimivat yleensä hyvin.

Suosittelemme pannaksi pikalukituksella varustettua mallia, koska sisäsiisteyttä opetellessa kiire ulos pissalle voi tulla äkillisesti ja usein.

Panta ei saisi olla myöskään liian tiukka. Pannan ollessa päällä, väliin tulisi mahtua hyvin kaksi sormea ilman, että pentu saa kuitenkaan riisuttua pannan pois päältään.

Peten Koiratarvikkeessa on erillinen tuotekategoria pentupannoille (alk. 6,90 €) ja tuotteita on mahdollista suodattaa muun muassa tuotemerkin ja värin perusteella.

Shih tzu -rotuinen koira valjaissa.
Kuva: Nikolay Tchaouchev

2. Hyvin istuvat valjaat

Pannalle vaihtoehtoinen välttämättömyys on hyvät valjaat, jotka voivat uteliaan pennun terveyden kannalta olla myös parempi vaihtoehto. Koiran ryntääminen hihnan loppuun asti aiheuttaa sen kaulassa nopean ja terävän paikallisen voiman, joka voi vahingoittaa kaulan rakenteita.

Etenkin nopeille ja vetämiseen taipuville roduilla suositellaankin usein mieluummin pehmustettuja, hyvin istuvia ja ergonomisia valjaita.

Valjaita valittaessa on huomioitava, että:

 • Valjaat eivät paina pennun lapaluuta
 • Rinnan ympäri tuleva osa on riittävän etäällä kainaloista
 • Remmin kiinnityskohta on lähempänä rintarankaa kuin niskaa
 • Etuosan Y-muoto asettuu keskelle, rintalastan korkeimman kohdan alueelle

Peteltä löytyy hyvä valikoima myös pentuvaljaita alkaen 7,99 €, mutta mikäli yhtään epäilet, että et osaa tilata oikeanlaisia ja sovittaa niitä pennullesi, ota pentu mieluummin mukaan paikalliseen lemmikkitarvikeliikkeseen, jonka henkilökunta osaa suositella ja sovittaa pennulle sopivia.

3. Pentuhihna tai -talutin

Hihna tai talutin on uuden koiranomistajan välttämätön perusvaruste, johon on voitava luottaa säässä kuin säässä.

Koiranpennun ensimmäiset kuukaudet ovat täynnä tärkeiden taitojen opettelemista. Yksi tärkeimmistä on hihnassa kulkeminen.

Kuten pannankin valinnassa, pennulle hyvä valinta on kapea ja kevytlukkoinen talutin, joka ei paina pennun kaulaa ja rajoita oppivan koiran liikkumista.

Pennun kasvaessa talutin tai hihna tulee tarvittaessa vaihtaa järeämpään, koiran painoa ja hallintatasoa vastaavaksi.

Laajimman valikoiman talutushihnoja tarjoaa Zooplus, josta nailonhihnan saa edullisimmillaan 3,49 eurolla.

Pitkäkarvainen koira omassa pedissään
Kuva: Jamie Street

4. Rodulle sopiva peti

Koiranpennun tulee saada tarpeeksi lepoa ja sillä tulisi olla oma turvallinen paikka, johon käpertyä päivän leikkien jälkeen. Ja pennut nukkuvat paljon!

Mitä koiranpeteihin tulee, niissä kannattaa kiinnittää huomiota kokoon ja pestävyyteen. Koiran tulee mahtua petiin koko pituudeltaan ja leveydeltään myös asettuessaan siihen kyljelleen.

Helposti palelevalle, lämmössä viihtyvälle ja ohutturkkiselle pennulle kannattaa valita reunallinen peti, joka tarjoaa samalla sivuttaissuuntaista tukea.

Paksumpiturkkiselle rodulle sopivampi valinta on tyynypeti tai vain pehmeä makuualusta.

Koska pennut ovat innokkaita tutkimaan ympäröivää maailmaa hampaillaan, jotkut asiantuntijat suosittelevat pentupediksi muovipetiä, jonka voi pehmustaa esimerkiksi viltillä tai tyynyllä. Muovipeti on helppo myös puhdistaa pissavahingon sattuessa.

Jalalla avattava hands free koiraportti

5. Koiraportti

Sähköjohdot, pistorasiat, kuuma uuni, lasten lego-palikat, myrkylliset kasvit ja ruoka-aineet. Useimpien kotona on paljon koiranpennulle vaarallisia asioita, joita ei ehkä tule ajatelleeksi ennen pennun tuloa.

Kunnes pentu ymmärtää minne se saa mennä ja minne ei, voit rajata sille sallitun ja turvallisen tilan koiraportilla.

Mittaa valmiiksi oviaukon leveys, sillä tarjolla on lukuisia erilevyisiä ja -korkuisia koiraportteja. Painetassuilla ovisuuhun kiinnitettävä koiraportti on helppo asentaa, eikä siihen tarvita työkaluja.

Markkinoilla on myös jalkapainikkeella avattavia sekä lemmikkiovella varustettuja malleja kulkemisen helpottamiseksi.

Valvothan pentua aluksi, jotta se ei työnnä päätään portin pinnojen välistä ja jää jumiin.

Kakkapussit

6. Kakkapussit

Tämä ei liene hohdokkain ostoksesi, mutta kakkapussit ovat koiranomistajalle välttämättömyys, ellei sinulla ole omaa pihaa.

Ennen pitkää tulet huomaamaan, että vaikka miten varaudut, joskus ne ovat kuitenkin lopussa.

Lämpimien pökäleiden kerääminen ei ole muutenkaan mitään juhlavaa hommaa, mutta oletpa ainakin ympäristöstä ja yleisestä viihtyisyydestä välittävä koiranomistaja.

Tuire Kaimio - Pennun kasvatus

7. Pennun kasvatus -kirja

Olen suositellut tätä ennenkin, mutta tämä on oikeasti mah-dot-to-man hyödyllinen tuote uudelle koiranomistajalle, jonka kanssa et jää pulaan!

Tuire Kaimio on tunnettu eläintenkouluttaja, joka on kirjoittanut Pennun kasvatus -nimisen tietokirjan.

Kirjassa käydään selkeästi läpi pennun eri ikävaiheet pennusta murrosikään ja täysikasvuiseksi aikuiseksi.

Lisäksi siinä annetaan syvällisiä ja monipuolisia neuvoja koiran koulutukseen – esimerkiksi miten pennulle opetetaan sen tärkeimmät taidot, kuten luoksetulo, istuminen ja pannan laitto.

Tuire Kaimion Pennun kasvatus -kirjan hinta Adlibriksellä tätä kirjoitettaessa 29,90 €.

Tsemppiä, hyvin se menee!

Artikkelikuva: Yogendra Singh

Miksi koira kierii lumessa?

Monet koirat rakastavat pyöriä ja kieriä uudessa lumessa, työntää kuononsa kinokseen ja maistellakin sitä. Miksi koirat rakastavat niin paljon lunta ja mitkä rodut nauttivat siitä kaikista eniten?

The Dodo on haastatellut tutkija ja psykologian professori Stanley Corenia, joka sanoo, että koirat rakastavat lunta samalla tavalla kuin lapset rakastavat sitä: sillä on hauska leikkiä.

”Koirat rakastavat käsitellä ympäristöään. Ne leikkivät lehtikasassa aivan kuten lapsetkin – koiran mieli on hyvin samanlainen kuin kaksivuotiaan.”

Corenin mukaan lumi tarjoaa koirille uuden kokemuksen ja uuden materiaalin jonka kanssa olla vuorovaikutuksessa – jotain, mikä on niistä hauskaa ja jännittävää. Ne kierivät ja hyppivät siinä, koska se on kivaa. Pohjimmiltaan kyse on leikistä.

Yorkshirenterrieri pää hangessa.
Yorkshirenterrieri on löytänyt lumesta jotain kiinnostavaa.

Wag!:n mukaan lumen untuvainen rakenne on koiralle uutta ja kiehtovaa: se on pehmeää, kylmää ja pulverimaista. Se muuttaa koiran kokemaa maisemaa, ilmaa ja lämpötilaa.

Kun koirat tutkivat ympäristöään, ne käyttävät tarkkaa hajuaistiaan päätelläkseen mitä eri materiaalit ovat. Siksi koira saattaa ensin haistella lunta ja astua varovasti siihen varmistaakseen, että se on turvallista. Sitten se saattaa käydä lumeen makuulleen tai alkaa kierimään siinä, kuin syleilläkseen uutta löytöään. Lumi on sille kuin tehty leikkimistä varten.

Paksuturkkiset rodut, kuten kuvan collie, rakastavat usein lumessa pyörimistä.
Paksuturkkiset rodut, kuten kuvan collie, rakastavat usein lumessa pyörimistä.

Kaikki koirat eivät kuitenkaan ilmaise leikkikäyttäytymistä heti lunta nähdessään. Lumen kanssa leikkiminen on tyypillisempää paksuturkkisilla koirilla. Pohjoiset rodut, kuten huskyt ja noutajat, on kasvatettu menestymään kylmissä, lumisissa olosuhteissa ja siksi ne nauttivat useammin lumesta kuin lyhytkarvaiset koirat, kuten vinttikoirat ja chihuahuat, jotka palelevat helpommin.

Breeding Business -sivuston mukaan koirat voivat kieriä lumessa myös palauttaakseen hajuja. Kylmissä ja erityisesti lumisissa olosuhteissa hajumolekyylit kykenevät liikkumaan lyhyemmän matkan, koska ne jäätyvät. Jos koira ei kykene haistamaan reviirillään aikaisemmin olleita hajuja, se voi kieriä lumessa palauttaakseen hajut mukaansa kotiin. Käyttäytymisen uskotaan periytyvän susilta, jotka kierivät hajuissa välittääkseen niiden sisältämän tiedon laumalleen.

Saksanpaimenkoira pyörii lumessa
Saksanpaimenkoira nauttii lumessa pyörimisestä.

Eläinten käyttäytymistieteilijä Peter Borchelt on Corenin kanssa samaa mieltä.

”Koirat leikkivät [lumella], koska se tuntuu mielenkiintoiselta ja liikkuu eri tavalla.”

Borcheltin mukaan leikkikäyttäytymistä on vaikea määritellä psykologisella tavalla, vaikka leikkiminen on yleistä kaikilla sosiaalisilla eläimillä. Kyse on uutuudesta ja erilaisten liikkeiden tekemisestä: koirat yrittävät oppia, mitä lumi on ja mitä sen kanssa voi tehdä.

Joten jos näet koiran pyörivän ja kierivän lumessa, on todennäköistä, että se pitää vain hauskaa.

Miksi koira nuolee toisten koirien pissoja?

Koirien käyttäytyminen ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä meitä ihmisiä. Yksi niiden vastenmielisimmistä tavoista on nuolla toisten koirien pissoja.

Koska olet täällä, mietit varmaankin miksi varsinkin uroskoirat nuolevat muiden koirien pissoja, mutta myös voiko sillä olla haitallisia vaikutuksia koiran terveyteen.

Tässä jutussa yritämme selventää, miksi koirat ovat niin kiinnostuneita toisten pissoista ja pitääkö tästä, meidän ihmisten mielestä varsin ällöttävästä käytöksestä olla huolissaan.

Musta koira nautiskelee nurmikolla

Vietit eli käyttäytymismallit

Koirilla useita viettejä eli käyttäytymismalleja, jotka liittyvät perimään, ja joita ne noudattavat ilman ennakkokokemusta:

Ne tekevät niin, koska niistä tuntuu siltä.

Koiran luontaisia viettejä ovat esimerkiksi saalisvietti, ravinnonhankintavietti, puolustusvietti, laumakäyttäytyminen, sosiaaliaggressio, väistämiskäyttäytyminen ja lisääntymisvietti.

Jotta koiran käytöstä voidaan kutsua vietiksi, tulee viettiteorian mukaan neljän edellytyksen täyttyä:

 1. Viettivire eli sisäinen ärsyke.
 2. Viettiärsyke ulkopuolelta esim. oravan tai jäniksen pakeneminen.
 3. Viettikäyttäytyminen eli käyttäytymismalli, jonka viettiärsyke laukaisee silloin, kun sekä viettivire että viettiärsyke ovat voimassa.
 4. Viettipäämäärä eli onnistunut viettikäyttäytyminen, kuten esimerkiksi jäniksen kiinni saaminen.

Vietti on perinnöllinen, mutta kokemukset ja oppiminen voivat vaikuttaa siihen joko vahvistaen tai tukahduttaen. (Canis-lehti 4/2010)

Mistäköhän tämä bulldoggi haaveilee?

Lisääntymisvietti

Yksi koiran voimakkaimmista vieteistä on lisääntymisvietti. Nartut eivät ole niin voimakkaasti hormonien vietävänä kuin urokset, mutta sekä nartuilla että uroksilla esiintyy poikkeavaa käytöstä juuri juoksujen aikaan.

”Tärppipäivien” aikana nartut saattavat lisätä merkkailua ja haistelua, ruopia maata tai karkailla etsimään uroksia. Nartuilla on juoksut yleensä 1-3 kertaa vuodessa ja ne kestävät tyypillisesti 3-4 viikkoa.

Leikkaamattomien urosten sukupuolivietti on voimakas ja ne ovat jatkuvasti kiinnostuneita ympäristön hajuista. Kun lähistöllä on juoksuaikainen narttu, ne voivat haistaa sellaisen satojen metrien päästä ja käyttäytyä levottomasti.

Hajuista huumaantunut uros voi olla ulkona hidas lenkkikaveri, koska kaikki paikat on haisteltava tarkoin. Uros saattaa myös rähistä vastaantuleville uroksille. Sisätiloissa koira voi olla levoton, päästellä ääniä ja vaellella ympäriinsä. Lähellä oleva narttu voi vaikuttaa myös ruokahaluun, uneen, stressiin ja vatsan toimintaan.

Jos uroksen käyttäytyminen muuttuu lähistöllä olevien narttujen vuoksi mahdottomaksi, jotkut asiantuntijoista suosittelevat kastraatiota, mikä vähentää myös reviirikäyttäytymistä ja dominoivaa käytöstä.

Sekarotuinen koira kieli pitkällä.

Miksi koira sitten nuolee pissoja?

Jotta voisimme ymmärtää, miksi koirat nuolevat muiden koirien pissoja, meidän täytyy ymmärtää, mitä ovat vomeronasaalielin eli Jacobsonin elin ja Flehmen-reaktio.

Hajuja aistiva vomeronasaalielin

Wikipedian mukaan vomeronasaalielin on hajuja aistiva, perifeerinen parillinen elin, joka sijaitsee nenän väliseinämässä tai suulaessa. Se on elin, jolla koirat aistivat feromoneja, kemiallisia viestiaineita, jotka vaikuttavat saman lajin muiden yksilöiden käyttäytymiseen tai hormonitoimintaan.

Ihmiselläkin on rappeutunut vomeronasaalielin, mutta sen toimintaa ei täysin ymmärretä. Sen tiedetään kuitenkin vaikuttavan muun muassa verenpaineeseen, sydämen sykkeeseen, hormonitasoihin ja mielialaan. Vaikka ihmisetkin viestittävät kemiallisesti, ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että meillä se tapahtuisi vomeronasaalielimen kautta.

Koirilla vomeronasaalielin sijaitsee vomerluun takana, suun ja nenän välissä. Se vastaa tiedon välittämisestä aivoihin. Vomeronasaali- eli toiselta nimeltään Jacobsonin elin vastaa myös suurten molekyylien, kuten feromonien ja muiden yhdisteiden analysoinnista.

Vomeronasaalielimellä on tärkeä osa liittyen metsästykseen, lisääntymiseen, ympäristön ymmärtämiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Se on koirille tärkeä elin, jolla se käsittelee lajitovereihinsa liittyviä tietoja, kuten niiden syömiä ruokia, sukupuolta ja kiima-aikaa.

Flehmen-reaktio

Jos tarkkailet koiraasi nuolemassa ja maistelemassa muiden koirien virtsaa, voit havaita, miten se nuolee virtsaa melko ”jäykästi”, painaa kielensä kitalakeaan vasten tai ulos suusta, vetää ylähuulensa taaksepäin ja nostaa kuonoaan. Sen hampaat voivat kalista yhteen ja huulet väpättää. Tällä koira pyrkii työntämään feromonit syvemmälle vomeronasaalielimeen. Tätä toimintaa kutsutaan Flehmen-reaktioksi.

Vomeronasaalielin on erityisen herkkä tietyille feromoneille ja uroskoirat ovat erittäin kiinnostuneita juuri näiden narttujen jättämien hajujen tutkimisesta. Tällöin koira käyttää vomeronasaalielintään saadakseen arvokasta lisätietoa merkanneesta koirasta.

Wikipedian mukaan kyseistä toimintaa ilmenee koirien lisäksi muun muassa kissoilla, hevosilla, vuohilla ja laamoilla.

AnimalWised-sivuston mukaan toisten koirien pissojen nuoleminen on koiran vietistä johtuvaa, täysin luontaista käytöstä, josta sitä ei tule nuhdella.

Haisteleva koira

Miten pissan nuoleminen vaikuttaa koiran terveyteen?

Etologien ja koirien käyttäytymiseen erikoistuneiden asiantuntijoiden mukaan muiden koirien pissojen haistelu ja nuoleminen on positiivista käyttäytymistä ja omistajien tulisi kunnioittaa sitä.

Näin siksi, että koiralle pissan nuoleminen on sama, kuin se lukisi päivän sanomalehteä – se haluaa vain saada lisätietoa ympäristöstään. Käyttämällä aistejaan koirat poistavat stressiä ja tuntevat olonsa rentoutuneeksi.

Mikäli koira on rokotettu ja madotettu säännöllisesti, on hyvin epätodennäköistä, että se tulisi kipeäksi muiden koirien pissojen nuolemisesta.

Huuliaan nuoleva valkoinen koira

Yhteenveto

Varsinkin uroskoirat rakastavat nuolla narttujen pissoja. Käyttäytyminen liittyy vahvasti koiran vietteihin, erityisesti lisääntymisviettiin. Nuolemalla virtsaa se pyrkii saamaan lisätietoa merkanneesta nartusta.

Koira nuolee pissoja usein ”jäykästi”, painaen kielensä kitalakeaan vasten ja väpättäen huuliaan. Tällä se pyrkii työntämään hajuja feromoneille herkälle vomeronasaalielimelle.

Useiden asiantuntijoiden mukaan virtsan nuoleminen on koirille luontaista käytöstä, eikä siitä ole haittaa, vaikka se ihmisten mielestä se tuntuukin vastenmieliseltä. Muiden koirien virtsan nuoleminen harvoin vaikuttaa koiran mikrobistoon, eikä siitä yleensä aiheudu terveysongelmia rokotetulle ja madotetulle koiralle. Jotkut taudit, kuten Suomessa harvinainen laptospiroosi kuitenkin välittyvät virtsan kautta.

Jos muiden koirien virtsan nuolemisesta aiheutuu koiralle ongelmia, on siihen syytä puuttua kieltämällä.

Oman virtsan juominen voi olla merkki tylsistymisestä ja aktiviteettien puutoksesta. Jotkut koirat voivat juoda omaa virtsaansa myös janoonsa silloin, kun muuta nestettä ei ole tarjolla. Koiralla tulee aina olla tarjolla raikasta vettä.

Miten tulkita koirien käyttäytymistä? Lue Pohjoismaiden tunnetuimman eläinkouluttajan, Tuure Kaimion kirjasta Koirien käyttäytyminen:

Tuire Kaimio - Koirien käyttäytyminenLähteet: AnimalWised, Kaleva, Cuteness.com.

Miksi koira huokailee?

Jokainen koiranomistaja on varmasti kokenut sen: juuri, kun olet asettunut aloillesi lauantai-iltapäivänä viinilasillisen äärelle lukeaksesi kirjaa tai katsellaksesi suosikkisarjaasi, koirasi laittaa makuulle ja huokaa hartaasti. Jos koirallasi on tapana päästää pitkiä huokauksia aina silloin tällöin, olet ehkä tullut ajatelleeksi tarkoittavatko ne samaa kuin ihmisillä. Onko kyseessä tyytyväisyyden huokaus, onko se tylsistynyt, vai kenties jotain muuta?

Koirat huokailevat monista eri syistä, mutta useimmiten se tarkoittaa, että koira on rentoutunut. Harvemmin, pitkät ja toistuvat huokailut voivat kuitenkin olla merkki siitä, että koiraan sattuu tai sillä on kipuja. Siksi on tärkeää yrittää ymmärtää, mitä koira pyrkii viestittämään.

”Huokaus on yksinkertainen tunnesignaali, joka päättää toiminnan. Jos toiminta on ollut palkitsevaa, se osoittaa tyytyväisyyttä. Muussa tapauksessa se on merkki yrityksen päättymisestä”

– Stanley Coren Understanding Your Dog for Dummies -kirjassa.

Rentoutunut koira peiton alla

Rentoutumisen merkki

Kun koiran silmät ovat puolittain kiinni, sen huokaus voi tarkoittaa, että se on tyytyväinen; se nauttii olostaan ja on rauhallisessa tilassa valmiina siirtymään syvempään rentoutumisen tilaan.

Jos sinä ja koirasi olette viettäneet mukavan päivän ulkona tai koirapuistossa, huokaus tarkoittanee, että ”olen tyytyväinen ja lepään tässä nyt hetken”.

Pettymyksestä

Jos haluat yrittää ymmärtää koiraasi paremmin, tarkkaile sen silmiä, kun se huokailee. Mikäli koiran silmät ovat kokonaan avoinna, kun se huokaa ja katsoo samalla sinua, se saattaa viestittää pettymyksestä.

Jos se on kerjännyt sinulta makupalaa ruoastasi tai yrittänyt saada sinua leikkimään kanssaan, se todennäköisesti viestittää ”olen pettynyt ja annan nyt olla”.

Koira lelun kanssa silmät avoinna.

Huokaus oireena

Ikävä kyllä, koiran syvä huokailu voi olla merkki myös terveysongelmista. Toistuva huokailu yhdistettynä voihkimiseen tai vinkuvaan hengitykseen voi tarkoittaa, että koirallasi on kipuja. Tällöin on syytä viedä koira eläinlääkäriin välittömästi.

Uneliaisuus, ruokahaluttomuus ja reagoimattomuus ovat usein merkki isommista terveysongelmasta.

Yhteenveto

Miksi koirat huokailevat? Koirat ääntelevät sekä tarkoituksella että ilman tarkoitusta, mutta niillä kaikilla on tarkoitus.

Paras tapa yrittää ymmärtää niiden huokailua on yrittää ymmärtää niiden ”kieltä”. Koirat yrittävät kommunikoida kanssamme ja saada meidät ymmärtämään heitä. Opiskelemalla koiran elekieltä ymmärrät paremmin, mitä se yrittää sanoa ja opit reagoimaan sen mukaisesti.

On tärkeä ymmärtää, ettei koiran huokauksille ole olemassa yhtä syytä. Koiran huokailua ei tule yhdistää ihmisten huokailuun, koska koirat eivät ole ihmisiä. Tarkkaile kontekstia, milloin koira huokailee. Yritä tunnistaa miksi sinun koirasi huokailee, koska se voi olla yksilöllistä.

Lisätietoa koirien elekielestä ja sen tulkitsemista saat Arden Mooren erinomaisesta ja suomennetusta kirjasta Koiran elekieli.

Arden Moore - Koirien elekieli

Lähteet: Ultimate Pet Nutrition, Mother Nature Network, Wag!, Cuteness.

Miksi koira vinkuu omalle lelulleen?

Onko muutoin iloinen ja onnellinen koirasi alkanut viettämään enemmän aikaa lempilelunsa kanssa ja vinkumaan sille? Uikutus ja itkeminen voi kuullostaa omistajan korvaan surkealta. Onko koiralla jokin hätänä?

Koira tekee tyypillisesti kahta asiaa suosikkileluilleen: kantaa niitä suosikkipaikkoihinsa ja rentoutuu jyrsien niitä tai kulkee lelu suussaan rauhattomasti ympäriinsä samalla vinkuen.

Jos koirasi tekee jälkimmäistä, mietit varmasti mistä se johtuu. Käytökselle on tarjottu useita selityksiä.

Mahdollisia selityksiä

Koska koirat eivät osaa puhua, voimme tehdä vain oletuksia, mitä tulee niiden käyttäytymiseen. Ainakin koiran ikä, sukupuoli ja rotu näyttävät vaikuttavan siihen, mitä koira tekee ja miksi.

Jos kyseessä on leikkaamaton narttu, voi kyseessä olla noin puolella nartuista 1-2 kuukauden juoksujen jälkeen esiintyvä valeraskaus. Siinä koiran elimistö ja mieli käyttäytyvät kuin koira olisi oikeasti tiineenä. Tällöin nartulla voi ilmetä äidillistä käyttäytymistä, kuten lelujen kantamista ympäriinsä, ihan kuin ne olisivat sen pentuja. Narttukoira voi muodostaa tunnesiteen leluihin ja kantaa niitä ympäriinsä kuin sopivaa pesää etsien.

Koira ison nallekarhun kanssa
Koira ison nallekarhun kanssa

Uroksilla ja leikatuilla nartuilla valeraskautta ei yleensä ilmene. PetHelpFulin mukaan niillä leluille vinkuminen voi johtua muista syistä:

 • Koira pitää lelua arvokkaana. Saatuaan arvossa pitämänsä esineen, kuten luun, voi koira kuljettaa sitä ympäriinsä ja vinkua. Se saattaa etsiä arvoesineelleen paikkaa, mihin sen voisi piilottaa. Esimerkiksi metsästykseen jalostetut rodut pitävät vinkuvia leluja usein arvokkaina. Vesilintujen noutamiseen jalostetuilla noutajilla on synnynnäinen tapa poimia, pitää ja kantaa saalista suussaan hellävaraisesti.
 • Vaisto haudata. Jos koirasi ei normaalisti piilottele tavaroitaan, se saattaa kuitenkin vaistomaisesti tuntea, että sen kuuluisi tehdä arvokkaalle esineelleen jotain – mutta se ei tiedä mitä. Varsinkaan jos se ei ole koskaan nähnyt toisen koiran hautaavan jotain arvokasta. Sisätiloissa kuopan kaivaminen lelulle on tietysti muutenkin mahdotonta.
 • Uuden lelun jännitys. Jotkut koirat ovat niin innostuneita saadessaan uuden lelun, että ne eivät tiedä, miten ilmaista itseään. Niinpä ne saattavat kuljettaa lelua ympäriinsä ja tehdä vinkuvia ääniä.
 • Halu leikkiä. Koira saattaa myös haluta omistajansa leikkivän lelulla, jota se kantaa mukanaan. Noutoleikkejä leikkineet koirat voivat tuoda lelun pyytäen leikkihetkeä. Ellei koira saa huomiota, se voi vinkua. Kun koira saavuttaa vinkumalla omistajan huomion käytös vahvistuu ja se käyttää keinoa todennäköisesti jatkossakin.

WagWalking.comin mukaan koiralla voi olla siihen erityinen tunneside:

 • Tunneside kyseiseen leluun. Syitä siihen, miksi joku lelu on koiralle tärkeämpi kuin toinen, ei voida varmaksi tietää, mutta esimerkiksi sen haju, koostumus, muoto, väri tai koko voivat olla syynä poikkeuksellisen voimakkaaseen siteeseen. Leluun saattaa liittyä myös jokin koiralle erityisen iloinen tai tärkeä hetki.

The Dodo huomauttaa, että koirat ovat tavallaan ikuisesti pikkulapsia. Ihmislapsi kasvaa jossain kehitysvaiheessa ulos leluistaan, eikä nallekarhun mukana kantamista enää aikuisiällä katsota muutenkaan sopivaksi. Koirilla ei kuitenkaan ole tarvetta korvata sellaista asiaa toisella, johon niillä jo on vahva tunneside. Useimmat koirat näyttävät kuitenkin olevan enemmän innoissaan leluistaan, silloin kun omistaja leikkii niillä sen kanssa.

Niin kauan kuin koirasta ei tule suojeleva kyseistä lelua kohtaan, on vinkuminen yleensä harmitonta. Mutta käytöksestä voi tulla ongelma siinä vaiheessa, kun koira huomaa saavansa vinkumisella omistajansa huomion.

Koirien vinku- ja pehmolelut Zooplussalta tai Peten Koiratarvikkeesta.