Tunnistavatko pennut vanhempansa?

Ihmislapset tunnistavat yleensä vanhempansa vuosienkin erossa olon jälkeen. Koirien tunnistamiskykyä tutkineet tutkijat ovat pyrkineet selvittämään kykenevätkö koiranpennut samaan ja tulleet siihen tulokseen, että pennut näyttäisivät kykenevän tunnistavan vanhempansa ja sisaruksensa, mutta eivät sitä perustuuko mahdollinen tunnistaminen hajuun vai johonkin muuhun tekijään.

Pennut ja niiden kriittinen aika

Vaikka aikuiset koirat voivat tunnistaa lähisukulaisensa, niiden tunnistuskyky riippuu lyhyestä pentuajasta. Ensimmäisiä 2-16 viikkoa pennun elämästä kutsutaan kriittiseksi ajanjaksoksi, koska sinä aikana koetuilla asioilla on suuri vaikutus siihen, millaiseksi koiran aikuisuus muotuotuu. Mikäli pentu kasvaa ja tunnistaa vanhempansa tulevaisuudessa, se on todennäköisesti muodostanut vahvan siteen niihin kriittisenä aikana. Koska pentujen isä ei useinkaan ole osallisena kriittisenä aikana, pennut muistavat todennäköisemmin emänsä kuin isänsä.

Kultaisennoutajan emä ja pentu

Hajun voima

Koirien hajuaisti on tärkeä työkalu, kun ne keräävät tietoa muista koirista. David Dilmoren mukaan koirat haistelevat toisiaan, koska se auttaa niitä tunnistamaan tuttuja koiria. Eläinten käyttäytymisasiantuntija Lore Haugin mukaan koirien hajuaisti auttaa niitä tunnistamaan sukulaisiaan jopa vuosien päästä. Koirat eivät ehkä tiedä olevansa sukua, mutta syvällä sisimmässään ne tietävät, että toinen koira on jostain tuttu.

Kasvojen tunnistus

Koirat voivat tunnistaa vanhempansa myös niiden kasvojen piirteistä. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat kykenevät erottamaan omistajansa kasvot tuntemattomista ja erottamaan koirat muista eläimistä. Vuoden 2009 tutkimuksessa tutkijat näyttivät koirille kuvia tutuista ja tuntemattomista koirista. Tutkimuksen mukaan koirat tarkastelivat niille tuttujen koirien kuvia pidempään kuin tuntemattomien. Tämä viittaa siihen, että koirat käyttävät kasvojen vihjeitä erottaakseen tutut tuntemattomista.

Koiraperhe

Iällä on väliä

Vaikka aikuiset koirat saattavat kyetä tunnistaa vanhempansa, asia ei välttämättä toimi toisinpäin. Tutkimuksessa yli 7-vuotiailla koirilla, joilla on lyhyempi keskittymiskyky, oli enemmän vaikeuksia tunnistaa tuttuja kasvoja valokuvista. Jos tutkimustulokset pitävät paikkaansa, vanhemmat eivät välttämättä erota pentujaan vuosien erossa olon jälkeen.

Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että koirilla todella on pitkäkestoinen muisti, mutta se muistavatko ne pentujaan riippuu useista eri asioista, kuten siitä, kuinka pitkään ne ovat olleet erossa toisistaan.

Jos vanhemmat muistavat vuosien jälkeenkin pentunsa, tilanne voi olla samankaltainen kuin ihmisillä, jotka saattavat ajatella uuden ihmisen tavattuaan, että ”tuossa henkilössä oli jotain tuttua”. Kun koira ymmärtää, että toinen koira on jollakin tavalla tutun oloinen, sen käyttäytyminen voi olla avoimempaa, ystävällisempää ja innostuneempaa.

Onko sinun koirasi käyttäytynyt eri tavalla tavattuaan sukulaisiaan? Kommentoi! 🙂

Lähteet ja lisää lukemista