Miksi koirat heiluttavat häntää?

Kaikki eläimet kommunikoivat kehonkielensä kautta. Monien eläinlajien kohdalla on helppo päätellä jo kehonkielestä ovatko ne peloissaan tai aggressiivisia. Kehonkieleen liittyy useimmilla eläimillä kolme tärkeää kehon osaa, jonka kautta ne kommunikoivat: katsekontakti, korvien asento ja häntä, joista viimeksi mainittu on koirien osalta tärkein. Yleinen luulo on, että koirat heiluttavat häntää vain osoittaakseen iloisuutta ja ystävällisyyttä, mutta se ei ole koko totuus.

Kun kissa heiluttaa häntää, se ei ole ystävällisellä tuulella. Käytännössä se sanoo: ”Varo, aion hyökätä”. Kun orava heiluttaa häntää se voisi sanoa ”Olen iso ja uhkaava, joten pysy kauempana”.

Koirat ovat heiluttaneet häntäänsä niin kauan kuin niitä on ollut olemassa. Hännän alkuperäinen tarkoitus oli tasapaino – se estää niitä kaatumasta ja mahdollistaa nopeat käännökset juostessa ja uidessa. Häntä auttaa tasapainossa myös kapeiden rakenteiden päällä käveltäessä, kiipeillessä ja hypätessä. Vuosien saatossa hännästä on muodostunut tärkeä osa koirien viestintää.

Kun koira heiluttaa häntää, se voi viestiä useita asioita riippuen siitä, miten se sitä heiluttaa. Koiran hännän heiluttaminen ei aina tarkoita, että ”Tule silittämään minua”. Tästä syystä esimerkiksi hännän typistäminen aiheuttaa koiralle paitsi tarpeetonta kipua, mutta myös rajoittaa sen kykyä toimivaan kommunikointiin. Toimenpidettä voisikin verrata esimerkiksi ihmisen äänihuulten poistamiseen.

Koirat kommunikoivat kehonkielen kautta ja häntä on yksi koiran tärkeimmistä välineistä keskustella keskenään ja meidän kanssamme. Häntää heiluttamalla ne ilmaisevat vahvoja tunteita, kuten kiihtymystä, ärsytystä, vihaa ja iloisuutta. Siksi on hyvä osata tulkita hännän heilutus oikein.

Hännän luonnollinen asento

Hännän luonnollinen asento voi olla ylös tai alas rodusta riippuen.
Hännän luonnollinen asento voi olla ylös tai alas rodusta riippuen.

Kun koira on rauhallinen ja rentoutunut, sen häntä on ”luonnollisessa asennossa”. Minkälainen hännän luonnollinen asento on, riippuu rodusta. Useimmilla koiraroduilla häntä roikkuu alaspäin takajalkojen tai kantojen välissä, mutta esimerkiksi pystykorvilla ja mopseilla häntä on kiertynyt kippuraksi selän päälle. Vinttikoiraroduilla pitkä häntä roikkuu alaspäin silmukalla.

Kun häntä on luonnollisessa asennossa, eikä liiku mihinkään suuntaan, koira viestii ”Olen onnellinen, kaikki on hyvin”.

Kun häntä liikkuu ylös tai alas

Kun koira on jännittynyt, hermostunut tai alistuva, se pitää häntäänsä luonnollista asentoa alempana. Jos koira laskee häntänsä alemmaksi toisen koiran seurassa se viestii ”Sinä olet johtaja täällä”.

Kun koira on peloissaan, se laskee häntänsä koipiensa väliin. Muiden koirien seurassa se voi tarkoittaa ”Olen harmiton. Älä satuta minua. Alistun.”

Luonnollista asentoa ylemmäksi osoittava häntä tarkoittaa, että koira on utelias tai kiinnostunut jostain.

Siinä missä koholla oleva häntä ei välttämättä ole aggressiivisuuden merkki, on laskettu häntä lähes aina alistumisen signaali.

Kun häntä heiluu sivulta sivulle

Koiralla häntä toisen suussa

Hännän heiluttamisella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa häntä liikkuu sivulta sivulle. Yleinen oletus on, että häntää heiluttava koira on iloinen, mutta se ei pidä välttämättä paikkaansa. Tutkimusten mukaan hännän heiluttamisen tarkoitus riippuu siitä, miten nopeasti häntä heiluu ja kummalle puolelle se heiluu.

Jos koiran häntä heiluu voimakkaammin koiran oikealle laidalle, koira näyttää positiivisia tunteita, kuten innokkuutta ja mielenkiintoa. Mutta jos koiran häntä heiluu enemmän vasemmalle laidalle, se näyttää negatiivisia tunteita, kuten huolta, hätäännystä, pelkoa tai aggressiivuutta.

Biologisesta näkökulmasta katsottuna, tämä on myös järkevää. Se johtuu siitä, että ihmisillä ja useilla eläimillä aivojen vasen puolisko käsittelee positiivisia käyttäytymismalleja ja oikea puolisko negatiivisia käyttäytymismalleja. Koska molemmat aivopuoliskot kontrolloivat kehon vastakkaista puolta, siitä seuraa hännän heilutuksen tarkoituksen eroavaisuudet.

Aivopuoliskojen yhteydet ihmisten ja eläinten kehon toimintoihin eivät muuten riipu siitä, onko henkilö tai eläin oikea- tai vasenkätinen/-tassuinen.

Myös hännän heiluttamisen nopeus merkitsee

Toinen merkitsevä tekijä on hännän heilumisen nopeus. Mitä nopeammin häntä heiluu, sitä korkeampi positiivinen tai negatiivinen energia koiralla on. Todella nopeasti, luonnollista asentoa alempana ja enimmäkseen koiran oikealle laidalle heiluva häntä tarkoittaa alistuvaa, mutta positiivisia tunteita ilmaisevaa koiraa.

Todella nopeasti, luonnollista asentoa ylempänä ja koiran vasemmalle laidalle heiluva häntä voi tarkoittaa dominoivaa koiraa. Jos lisäksi koiran lihakset ovat jäykistyneet, pupillit laajentuneet, kasvojen lihakset jännittyneet ja korvat osoittavat suoraan eteen tai taakse, se voi olla myös aggressiivisuuden ilmaisua ja kehotus perääntyä.

Asennosta riippumatta hitaasti heiluva häntä on rauhallisen ja uteliaan koiran merkki, jota voi lähestyä turvallisesti.

Yhteenveto

Koira heiluttaa häntää monista syistä, ei aina iloisuudesta. Luonnollista asentoa ylemmäksi osoittava häntä merkitsee, että koira on utelias tai kiinnostunut jostain, ja luonnollista asentoa alemmaksi osoittava häntä, että koira on jännittynyt tai alistuva.

Sivulta sivulle, enimmäkseen koiran oikealle sivulle heiluva häntä ilmaisee positiivisia tunteita, ja enimmäkseen koiran vasemmalle sivulle heiluva häntä negatiivisia tunteita.

giphy

giphy

Lähteet ja lisää lukemista