Koira haukkuu yksin ollessaan – mikä avuksi?

Kaikista koiran käytöshäiriöistä yksi ahdistavimmista on koira, joka haukkuu yksin ollessaan. Jatkuva ja alituinen vinkuminen, haukahtelu, uliseminen ja ulvominen häiritsee ja ärsyttää naapureita, jotka haluaisivat vain olla rauhassa kotonaan.

Koiran haukkuminen on iso ongelma työssäkäyville erityisesti kerrostalossa, kun äänet kantautuvat helposti seinien läpi. Ongelman korjaamiseksi on tärkeää tietää, miksi koira haukkuu. Syitä koiran mekkaloinnille voi olla monia.

Haukkuherkät koirarodut

Haukkuva pikkukoira

Käytännössä kaikki terrierit, monet pienet koirat, kuten villakoirat, jotkut keskikokoiset koirat, kuten snautserit ja pystykorvat, mutta myös jotkut isommat rodut ovat geneettisesti haukkuherkkiä koirarotuja. Nämä rodut ovat ”esiohjelmoituja” haukkumaan kaikille äänille ja liikkeille lähistöllään.

Rodut, jotka ovat aiemmin jalostettu varoittamaan maanviljelijää tilaa lähestyvästä ketusta, voivat nyt ilmoittaa puhelimen soimisesta, naapurin kotiintulosta tai hissin liikkeistä. Haukkuherkät rodut on koulutettava erityisen hyvin haukkumisen rajoittamiseksi.

Vahtikoirat

On sanomattakin selvää, että vahti- ja suojelukoiraroduille, kuten saksanpaimenkoirille, dobermanneille, rottweilereille, boksereille ja bullmanstiffeille, oman pihan, talon tai asunnon suojelu on luontaista käytöstä. Ne vartioivat omaa aluettaan postinkantajilta, oravilta, ohimeneviltä koirilta ja naapureilta, ellei niitä kouluteta olemaan tekemättä niin.

Kouluttamisella voidaan saada kohtuullistettua koiran luontainen vahti- ja suojeluvietti siedettävälle tasolle. Estämällä koiran näkökenttä alueille, josta ”uhkia” voi ilmaantua, sekä rajaamalla sen liikkuma-aluetta kauemmaksi ovien läheisyydestä, voidaan haukkumista vähentää jo merkittävästi.

Älä anna vahtikoirien haukkua kotona ollessasi, koska silloin niiltä ei voida odottaa sitä myöskään poissa ollessasi.

Vaativat haukkujat

Itsevarmat koirat, jotka ovat tottuneet saamaan haluamansa hakkumalla, voivat haukkua, koska hauskuus loppuu sinun poistuttua kotoa. Koira odottaa sinua ovella ja haukkuu niin kauan, että palaat. Haukkuminen on sille keino saada sinut takaisin ja palaamisesi siitä saatava palkinto.

Haukkumisjärjestelyt (lisää näistä alla), aktivointilelut, haukunesto- ja sitruunapannat voivat auttaa haukkumisen pois kitkemisessä vaativilla haukkujilla.

Haukunestopanta voi olla tehokas apuväline häiritsevän haukkumisen estämiseen. Niiden toiminta perustuu ultraääneen, impulssiin, suihkeeseen, värinään tai elektrostaattiseen muistutukseen.

Esimerkiksi sitruunapannat tuottavat kivuttoman, mutta häiritsevän sitruunantuoksuisen suihkun koiran kuonolle sen haukkuessa ja vähentää näin turhaa haukkumista. Sitruunapanta on inhimillisempi ja eettisempi vaihtoehto Suomessa kielletyille sähköpannoille.

Huomaa, että haukunesto- ja sitruunapanta voi pahentaa eroahdistuksesta tai yksinolopelosta kärsivän koiran ahdistustilaa. Useiden asiantuntijoiden mukaan niitä käyttämällä ei pureuduta ongelman syihin ja osalla koirista ne eivät toimi ollenkaan. Haukunesto- tai sitruunapantaa ei tule koskaan käyttää pentukoirilla.

Yksikäinen koira

Tylsistyneet koirat

Suurimmalle osalle häiritsevästi käyttäytyvistä koirista yksinoloaika on yksinkertaisesti liian pitkä toiminnantarpeeseen nähden.

Paljon liikuntaa ja aktiviteetteja vaativat koirarodut on jalostettu työskentelemään koko päivän ajan. Monet noutajat, pointterit, setterit, colliet ja vastaavat rodut eivät saa etenkään kaupunkiympäristössä tarpeeksi liikuntaa. Nämä koirarodut tulisi pitää kiireisinä tai ikävystyminen muuttuu helposti haukkumiseksi, puremiseksi, kaivamiseksi tai yleiseksi levottomuudeksi.

Useimmat aktiiviset rodut vaativat vähintään kaksi tuntia aerobista liikuntaa joka päivä. Jos olet poissa kotoa pidempiä aikoja yhtäjaksoisesti (yli 6 tuntia), vähintään yksi tunti henkisesti haastavaa ja fyysisesti aktiivista leikkimistä ja pelaamista on miltei välttämätöntä.

Jos koirasi on erityisen aktiivinen, sinun tulisi jättää se kotiin läähättävänä ja uupuneena. Aktivointilelu tai esimerkiksi ruoalla täytetty Kong-lelu voivat auttaa pitämään koiran kiireisenä, kun olet poissa.

Pelokas koira

Pelokkaat ja ahdistuneet koirat

Jotkut kääpiökokoiset koirat voivat pelätä yksin olemista. Myös ylisuojellut ja lellityt koirat, joita ei ole sosiaalistettu kunnolla tai jotka on eristetty ympäröivästä maailmastaan voivat pelätä yksinoloa.

Koira voi yksin ollessaan myös pelästyä jotain kovaa tai äkillistä ääntä, kuten ukkosta, työkoneita tai talon elämää. Pelästyminen voi laukaista pelkoreaktion, jossa koira pyrkii ulos asunnosta hinnalla millä hyvänsä.

Pelokkaat koirat kokevat eniten eroahdistusta jopa lyhyinä yksinoloaikoina. Tyypillisiä oireita ovat huonekalujen ja irtaimiston pureskelu, haukkuminen, sotkeminen sekä oven- ja ikkunoiden karmien kaivaminen.

Pelokkaat ja ahdistuneet koirat tulee sosiaalistaa kunnolla niitä ympäröivään maailmaan. Tottelevaisuuden ja itseluottamuksen kehittämisen kautta ahdistuneesta koirasta voidaan saada vakaa ja paremmin pärjäävä yksilö. Yksinolopelkoa helpottaa jos kotiin jää koiran lisäksi jokin muu elävä olento, kuten toinen koira.

Eroahdistus

Ulvova labradorinnoutaja

Koira on laumaeläin ja se kiintyy voimakkaasti oman perheensä jäseniin. Normaali kiintyminen on luottamuksellisen suhteen perusta, mutta koirasta voi tulla yliriippuvainen omistajastaan, jolloin se kokee jokaisen eron ahdistavana ja stressaavana.

Eroahdistuksella tarkoitetaan koiran ja omistajan välille kehittynyttä voimakasta riippuvuussuhdetta. Koira ei ole missään vaiheessa oppinut tulemaan toimeen ilman omistajan tai omistajien tukea.

Koiraa ei kuitenkaan tule diagnosoida eroahdistuksesta kärsiväksi liian heppoisin perustein. Yksin ollessa tapahtuva haukkuminen tai ulvominenkaan ei välttämättä tarkoita aina eroahdistusta. Haukahtelu ja ulvominen on koiran normaalia ääntelyä, jota se voi käyttää kutsuakseen kadonnutta laumaa luokseen tai varoittaakseen sitä.

Adaptil-haihdutin tuo turvallisuudentunnetta

Adaptil-haihdutin on pistorasiaan kytkettävä laite, joka haihduttaa koiraa rauhoittavaa DAP-hormonia stressitilanteissa rauhoittaen ja luoden sille turvallisuudentunnetta. Se levittää tilaan ihmisille hajutonta tuoksua ja auttaa koiraa sopeutumaan sille outoihin tilanteisiin, kuten muuttoihin, uusiin kotieläimiin ja yksin jäämiseen.

Adaptil-haihdutin

DAP on eläimien lähettämä kemiallinen viestiaine, jota imettävät nartut erittävät vaikuttaen saman lajin yksilöiden hormonitoimintaan, esim. saamaan pennut tuntemaan olonsa turvalliseksi. Adaptil-haihdutin voi auttaa kaikenikäisiä koiria tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Reilut parikymppiä maksava 48 ml haihdutin on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuote eroahdituksesta kärsiville koirille. Haihduttimen teho riittää 50-70 m² tilassa noin neljäksi viikoksi. Haihduttimeen myydään erikseen samankokoisia (48 ml) täyttöpulloja.

Lue myös: Koiranpennun jättäminen yksin

Haukkumista estävät järjestelyt

Eroahdistuksesta kärsivä koira voi tuntea olonsa vähemmän stressaantuneeksi, jos sen tila rajoitettu esimerkiksi yhteen huoneeseen kuin jos sillä on käytössään koko asunto tai talo. Kun huolehdittavana on vain yksi huone, lempipurulelu ja oma peti, monet koirat vain käpertyvät siihen ja rauhoittuvat.

Pentu omassa pedissään puruluun kanssa

Muita haukkumista rajoittavia järjestelyjä ovat:

  1. Pidä koira yksin ollessa kodin hiljaisimmassa osassa. Käytösongelmainen koira ei ole ansainnut koko taloa tai huoneistoa käyttöönsä.
  2. Pidä ikkunaverhot alhaalla. Pimeällä ympäristöllä on rauhoittava vaikutus useimpiin koiriin. Lisäksi verhot vaimentavat ääniä, eikä koira saa ulkoa ylimääräisiä visuaalisia virikkeitä.
  3. Jätä koiralle radio tai TV päälle pienellä äänenvoimakkuudella. Useimmissa talouksissa on joku elektroninen laite päällä, kun perheenjäseniä on paikalla. Kuvittele, miten hiljaiselta asunto tuntuu koirasta, kun ketään ei ole paikalla ja kaikki normaalisti päällä olevat laitteet ovat kiinni. Tutut äänet auttavat koiraa rauhoittumaan.
  4. Kun poistut, jätä koiralle lelu, jonka se saa vain ja ainoastaan sinun poissaollessa. Yksinololelun tulisi olla koiralle mahtavin juttu ikinä – esimerkiksi purkkiruoalla täytetty Kong-lelu. Lelussa voi olla myös omistajan hajuja. Hiero lelua käsiesi välissä vähän aikaa, jotta hajut tarttuvat siihen, ja anna se koirallesi juuri ennen lähtöä.

Haukkumisjärjestelyt voivat tuntua ikäviltä, mutta yksinoloharjoituksiin yhdistettynä ne tuovat yleensä tuloksia ajan kanssa. Kerro naapureillesi, että et ole jättänyt heidän valituksiaan huomiotta ja ymmärrät heidän huolensa. Kerro myös, että olet tehnyt haukkumisjärjestelyitä ja yrität kouluttaa koiraasi olemaan yksin, mutta siihen voi mennä jonkin verran aikaa.

Labradorinnoutaja katselee ikkunasta ja odottaa laumaansa takaisin palaavaksi.

Yksinoloharjoitukset

Koiran liiallista kiintymystä eli eroahdistusta pyritään vähentämään yksinoloharjoituksilla.

Yksinoloharjoitusten tarkoitus on siedättää koira yksinoloon niin, että se alkaa luottaa siihen, että sinä palaat joka kerta takaisin ja se voi rentoutuneena viettää aikaa myös yksin. Siedätys tapahtuu palkitsemalla koira siitä, kun se on ollut rauhallinen yksin.

Yksinoloharjoitukset ulkona

Yksinoloharjoitukset voi aloittaa ulkona siten, että koira ei pääse luoksesi. Voit sitoa koiran talutushihnasta kiinni esimerkiksi puuhun tai lyhtypylvääseen. Ota muutamia askelia poispäin koirasta, jolloin se voi alkaa vinkua, haukkua tai muulla tavoin elehtiä. Heti kun koira on hiljaa ja rauhallinen, palaa takaisin ja palkitse se namilla. Tee toistoja ja pidennä välimatkaa. Kun ulkoharjoitukset alkavat sujua, ne voidaan siirtää sisätiloihin.

Yksinoloharjoitukset ovi kiinni

Eroahdistunut koira reagoi voimakkaimmin silloin, kun se ei näe sinua. Siksi tärkeimmät harjoitukset tehdään oven kanssa. Pyydä koira huoneeseen ja odota, että se rauhoittuu. Sano koiralle vihjesana, kuten ”odota” tai ”hei hei”. Kävele ulos huoneesta ja sulje ovi. Avaa ovi heti, jotta koira ei ehdi hermostua. Oven aukaisu on koiralle palkinto, eikä muuta palkintoa välttämättä tarvita.

Rauhoita koira uudelleen ja vie se takaisin huoneeseen. Toista valitsemasi vihjesana, poistu huoneesta ja sulje ovi. Tee nopeita harjoituksia ja pidennä poissaoloaikaa hiljalleen. Harjoittele säännöllisesti päivittäin tehden esimerkiksi 5-10 sarjan harjoituksia ja palkitse koira harjoitussarjan jälkeen erikoisherkulla.

Harjoituksissa tärkeintä on, että avaat oven vasta, kun koira on hiljaa. Jos avaat oven, kun se vinkuu tai haukkuu, se toimii sille palkintona. Kun onnistuneita toistoja on enemmän, koira alkaa oppimaan, että ovi aukeaa vasta, kun se on rauhallinen.

Ota tavoitteeksi, että koira on aluksi yksin hiljaa huoneessa 30 sekuntia. Kun se onnistuu, pidennä tavoitetta 2 minuuttiin, sitten 5 minuuttiin, 10 minuuttiin jne. Aina ei kannata tavoitella pidempää aikaa, vaan voit tehdä vapaasti eripituisia harjoituksia. Näin tehtävästä ei muodostu liian vaikea koiralle.

Koira yksin kotona, katselee ikkunasta

Koiran jättäminen yksin kotiin

Oven takana odottaessasi koira vaistoaa, että olet läsnä, vaikka se ei sinua näekään. Kun koira osaa olla huoneessa yksin hiljaa 5-10 minuuttia, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Toista edellisen vaiheen harjoitukset, mutta poistu nyt ulko-ovesta. Pidennä poissaoloaikaa ja välimatkaa pikkuhiljaa, mutta yritä pysyä aluksi kuuloetäisyydellä, jotta tiedät, milloin koira on hiljaa ja voit palkita sen palaamalla.

Etene 5 minuutista (esim. roskien vieminen) pikkuhiljaa puoleen tuntiin (esim. kauppareissuun).

Kun koira osaa olla yksin puoli tuntia, se osaa yleensä olla myös työpäivän pituisen ajan stressaamatta. Harjoituksia kannattaa jatkaa 1-2 tunnin harjoituksilla ennen ensimmäisiä työpäivän mittaisia yksinoloja.

Yksinoloharjoitusten aikana koiraa ei saa jättää yksin pidemmäksi ajaksi, kuin se on oppinut olemaan.

Lisää harjoittelua ja totuttelua

Eroahdistuksesta kärsivä koira alkaa reagoida omistajansa lähtöön jo niin sanotuista lähtösignaaleista. Koira voi ahdistua jo omistajansa vaatteiden pukemisesta, kenkien laittamisesta tai avainten kilinästä.

Koiraa voidaan totuttaa lähtösignaaleihin toistamalla niitä, vaikkei olisikaan lähdössä. Pian se tottuu signaaleihin ja oppii suhtautumaan niihin välinpitämättömästi.

Koira pitää totuttaa myös siihen, että sitä ei huomioida, kun lähdet kotoa tai palaat kotiin. Siihen saa kiinnittää huomiota vasta, kun se on täysin rauhoittunut. Tutkimusten mukaan liiallisen huomion antaminen lisää eroahdistusta.

On hyvin yksilöllistä, miten nopeasti koira oppii olemaan yksin. Toiset koirat rauhoittuvat muutamassa viikossa, kun toiset vaativat kuukausien harjoittelua. Osa koirista voi vaatia ajoittaisia tai säännöllisiä yksinoloharjoituksia läpi elämän.

Mitä tehdä kun naapurin koira haukkuu tai ulvoo?

Naapurin koiran haukkuminen tai ulvominen johtuu yleensä eroahdistuksesta. Koirien aiheuttama melu on hyvin yleinen ongelma kerros- ja rivitaloissa. Se on myös yleinen keskustelun aihe asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön hallituksen kokouksissa. Naapurin koiran haukkumista ja ulvomista ei tarvitse sietää.

Omistaja vastaa koirastaan ja sen kouluttamisesta niin, että se ei aiheuta häiriötä naapureille. Koiran videokuvaaminen on erinomainen keino selvittää, mitä koira puuhaa yksin ollessaan.

Tärkein asia on ottaa asia ensin koiran omistajan kanssa puheeksi, koska omistajalla ei välttämättä ole aavistustakaan koiran käyttäytymisestä hänen poissa ollessaan. Yleensä keskustelu sujuu hyvässä hengessä ja voitte yhdessä miettiä ratkaisua ongelmaan.

Ratkaisuja voivat olla esimerkiksi:

  • Haukkumisjärjestelyt (hiljainen huone, verhot alas, tv tai radio päälle, aktivointilelut)
  • Koiran kouluttaminen yksinoloharjoituksilla
  • Koiran vieminen hoitoon poissaolon ajaksi
  • Koiran liikunnan lisääminen, etenkin ennen yksinoloa
  • Aktivointilelujen käyttäminen
  • Haukunestopannan käyttäminen
  • Stressinhoitolaitteen käyttäminen
  • Koiran ja omistajan käytösterapia tai -neuvonta
  • Koiran vieminen ongelmakoirakouluttajalle
  • Koiran vieminen eläinlääkärille ja rauhoittavan lääkinnän hankkiminen
  • Muutto rivi- tai omakotitaloon

Toisinaan koiran kouluttaminen voi epäonnistua, eikä mikään ei tunnu auttavan ongelmaan. Koiran häiritsevän käytöksen johdosta naapurisopu jää silloin syntymättä.

Tällöin kannattaa nostaa asia esille taloyhtiön hallituksen kokouksessa ja jättää häiriöstä valitus isännöitsijälle, mikä voi johtaa kirjalliseen varoitukseen asukkaalle. Mikäli häiriö jatkuu varoituksesta huolimatta, voidaan asukkaan vuokrasopimus purkaa.

Jos asukas on asunnossa osakkeenomistajana voi asunto-osakeyhtiö ottaa asunnon hallintaansa enintään kolmeksi vuodeksi. Käytännössä huoneiston haltuunotto koiran aiheuttaman häiriön takia on harvinaista, mutta laillisesti mahdollista.

Lähtökohtaisesti omistajat ovat aina vastuussa koiriensa aiheuttamista meluhaitoista, joista suurin osa olisi ratkaistavissa isommalla panoksella yksinolon opetteluun. Yksinolon harjoittelu kannattaa aloittaa jo pentuna, mutta vanhakin koira voi vielä oppia.

Tsemppiä yksinoloharjoituksiin!

Lähteet ja lisää luettavaa