Miksi koira huokailee?

Jokainen koiranomistaja on varmasti kokenut sen: juuri, kun olet asettunut aloillesi lauantai-iltapäivänä viinilasillisen äärelle lukeaksesi kirjaa tai katsellaksesi suosikkisarjaasi, koirasi laittaa makuulle ja huokaa hartaasti. Jos koirallasi on tapana päästää pitkiä huokauksia aina silloin tällöin, olet ehkä tullut ajatelleeksi tarkoittavatko ne samaa kuin ihmisillä. Onko kyseessä tyytyväisyyden huokaus, onko se tylsistynyt, vai kenties jotain muuta?

Koirat huokailevat monista eri syistä, mutta useimmiten se tarkoittaa, että koira on rentoutunut. Harvemmin, pitkät ja toistuvat huokailut voivat kuitenkin olla merkki siitä, että koiraan sattuu tai sillä on kipuja. Siksi on tärkeää yrittää ymmärtää, mitä koira pyrkii viestittämään.

”Huokaus on yksinkertainen tunnesignaali, joka päättää toiminnan. Jos toiminta on ollut palkitsevaa, se osoittaa tyytyväisyyttä. Muussa tapauksessa se on merkki yrityksen päättymisestä”

– Stanley Coren Understanding Your Dog for Dummies -kirjassa.

Rentoutunut koira peiton alla

Rentoutumisen merkki

Kun koiran silmät ovat puolittain kiinni, sen huokaus voi tarkoittaa, että se on tyytyväinen; se nauttii olostaan ja on rauhallisessa tilassa valmiina siirtymään syvempään rentoutumisen tilaan.

Jos sinä ja koirasi olette viettäneet mukavan päivän ulkona tai koirapuistossa, huokaus tarkoittanee, että ”olen tyytyväinen ja lepään tässä nyt hetken”.

Pettymyksestä

Jos haluat yrittää ymmärtää koiraasi paremmin, tarkkaile sen silmiä, kun se huokailee. Mikäli koiran silmät ovat kokonaan avoinna, kun se huokaa ja katsoo samalla sinua, se saattaa viestittää pettymyksestä.

Jos se on kerjännyt sinulta makupalaa ruoastasi tai yrittänyt saada sinua leikkimään kanssaan, se todennäköisesti viestittää ”olen pettynyt ja annan nyt olla”.

Koira lelun kanssa silmät avoinna.

Huokaus oireena

Ikävä kyllä, koiran syvä huokailu voi olla merkki myös terveysongelmista. Toistuva huokailu yhdistettynä voihkimiseen tai vinkuvaan hengitykseen voi tarkoittaa, että koirallasi on kipuja. Tällöin on syytä viedä koira eläinlääkäriin välittömästi.

Uneliaisuus, ruokahaluttomuus ja reagoimattomuus ovat usein merkki isommista terveysongelmasta.

Yhteenveto

Miksi koirat huokailevat? Koirat ääntelevät sekä tarkoituksella että ilman tarkoitusta, mutta niillä kaikilla on tarkoitus.

Paras tapa yrittää ymmärtää niiden huokailua on yrittää ymmärtää niiden ”kieltä”. Koirat yrittävät kommunikoida kanssamme ja saada meidät ymmärtämään heitä. Opiskelemalla koiran elekieltä ymmärrät paremmin, mitä se yrittää sanoa ja opit reagoimaan sen mukaisesti.

On tärkeä ymmärtää, ettei koiran huokauksille ole olemassa yhtä syytä. Koiran huokailua ei tule yhdistää ihmisten huokailuun, koska koirat eivät ole ihmisiä. Tarkkaile kontekstia, milloin koira huokailee. Yritä tunnistaa miksi sinun koirasi huokailee, koska se voi olla yksilöllistä.

Lisätietoa koirien elekielestä ja sen tulkitsemista saat Arden Mooren erinomaisesta ja suomennetusta kirjasta Koiran elekieli.

Arden Moore - Koirien elekieli

Lähteet: Ultimate Pet Nutrition, Mother Nature Network, Wag!, Cuteness.