Kun koiranpentu ei syö: Toimi näin

Jos koiranpentu ei syö, se voi olla omistajalle huolenaihe. Yleisimmät syyt, miksi pentu ei halua syödä ovat stressi ja ahdistus, ympäristötekijät, ruoansulatushäiriöt, hammaskipu tai ruokamieltymykset.

Jos koiranpentu kieltäytyy pitkään syömästä, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi määrittää diagnoosin ja antaa asianmukaista hoitoa.

Pennut tarvitsevat runsaasti ravinteita kasvaessaan. Tässä blogijutussa vastaamme kysymyksiisi, kuten ”Miksi pentu ei syö?” ja ”Kuinka paljon pennun pitäisi syödä?”. Lisäksi keskustelemme siitä, mitä sinun pitäisi koiranomistajana tehdä, jos pentu kieltäytyy syömästä.

Miten paljon koiranpentu syö?

Ruokamäärä, joka pennun tulisi syödä, vaihtelee iän ja rodun mukaan, mutta on tärkeää saada yleiskäsitys määrästä, jotta varmistetaan, että pentu saa riittävästi ruokaa.

  • 6–12 viikkoinen pentu syö vain erityisesti pennuille suunniteltua penturuokaa. Penturuoka sisältää tiettyjä ravintoaineita, joita pennut tarvitsevat kasvaakseen ja kehittyäkseen. Älä ruoki pentua aikuisen koiran ruoalla. Ruoki pentua noin neljä kertaa päivässä. Isokokoisen rodun pentu voi vaihtaa kuimamuonaan 9–10 viikon ikäisenä ja pienikokoisen rodun pentu 12–13 viikon ikäisenä.
  • 3–6 kuukauden ikäisenä pennun ruokintakertojen määrää voi vähentää neljästä kolmeen.
  • 6–12 kuukauden ikäisenä voit aloittaa pennun ruokkimisen kahdesti päivässä; pienemmän rodun 7–9 kuukauden ikäisenä ja suuremman rodun 12–14 kuukauden ikäisenä. Voit myös vaihtaa penturuoasta aikuisten koirien ruokaan.
  • 1 vuoden iässä voit virallisesti siirtyä ruokkimaan sitä kahdesti päivässä ja pitää suunnitelmasta kiinni koiran elämän ajan.

On myös hyvä tietää, miten paljon pentu tarvitsee ruokaa suhteessa sen painoon. Online-eläinlääkäri Dutchin mukaan 4–5 kuukauden ikäinen ja 1,5–5 kg painoinen koiranpentu tarvitsee noin 1,5–3 dl ruokaa. 6–8 kuukauden ikäinen, 10–22 kg painavaa pentua tulisi ruokkia 2,5–5,5 dl ruokamäärällä.

Saat neuvoja ja ohjeistusta pennun ruokintaan ja ruokamääriin kasvattajalta tai eläinlääkäriltä.

Pienikokoinen koira ruokakupin vieressä katselee poispäin ruoasta.

Syitä siihen miksi koiranpentu ei syö

Koiranpentu, jolle ruoka ei maistu, on huolestuttavaa. Yleensä pennun tulisi olla usein nälkäinen ja pennun ruokahaluttomuus voi viitata useisiin seikkoihin.

Tässä joitakin mahdollisia syitä, miksi pentu ei syö:

Ruokavalio

Syy siihen, miksi pentu ei syö, voi olla se, että se ei pidä sille tarjottavasta ruoasta. Kuten me ihmisetkin, myös koirat voivat olla nirsoja tietyille ruoille. Nirsot syöjät saattavat pitää enemmän märkäruoasta kuin nappuloista, tai toivoa ruokavalioonsa muita proteiinin lähteitä.

Stressi ja ahdistus

Koirat kokevat stressiä ja ahdistusta siinä kuin ihmisetkin, ja ne voivat aiheuttaa syömättömyyttä. On olemassa lukuisia olosuhteita, joissa koiranpentu saattaa kokea stressiä tai ahdistusta, eikä sille maistu silloin ruoka.

Ympäristötekijät

Koiran ympäristöllä on merkittävä rooli sen ruokailutottumuksissa. Jotkut koirat eivät syö silloin, kun ulkona on liian kuuma.

Jotkut koirat voivat tuntea olonsa epämukavaksi uudessa tai vieraassa ympäristössä.

Jotkut urokset eivät syö silloin, kun lähistöllä on juoksuinen narttu.

Hampaiden puhkeaminen ja kipu

Hampaiden puhkeaminen voi olla koiranpennulle erittäin tuskallista, ja pentu saattaa lakata syömästä tästä syystä, etenkin jos syötät sille kuivaruokaa.

Toinen mahdollisuus on pennun tuntema kipu silloin, kun sen suuhun on juuttunut jotain, mikä tekee syömisestä tuskallista.

Jos epäilet, että koiranpentu ei syö sen vuoksi, että se on sille kivuliasta, tarkista mahdolliset näkyvät fyysiset vammat. Jos et löydä mitään, kyseessä voi olla eläinlääkärin tutkimusta vaativa sisäinen vamma.

Ruoansulatushäiriöt

Koiranpentu ei tiedä, mitä sen pitäisi syödä ja mitä ei. Olipa kyseessä sitten jotain, mitä pentu söi vahingossa tai jotain mitä syötit sille, siitä voi aiheutua ruoansulatusongelmia.

Tietyt ruoat (erityisesti herkut), voivat olla koostumukseltaan liian rasvaisia, proteiinirikkaita tai sisältää liikaa muita ravintoaineita suhteessa ruoan kokonaismäärään, ja aiheuttaa ripulia.

Jos koiranpentu oppii, että sille tarjottava ruoka aiheuttaa ruoansulatusongelmia, se saattaa aktiivisesti vältellä sitä.

Sairaudet

Erilaiset sairaudet, kuten tulehdukset ja loiset, voivat myös aiheuttaa syömättömyyttä pennuilla.

Munuaissairaus, haimatulehdus, maksasairaus tai jopa syöpä, voivat kaikki heikentää pennun ruokahalua ja olla vakavia terveysongelmia.

Jos pennulla on jatkuvaa ripulia, oksentelua tai merkkejä alhaisesta verensokerista, kuten heikkoutta, hoipertelua tai kouristelua, toimita se eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Keskiaasiankoiran pentu ruokakupin edessä.

Mitä tehdä kun koiranpentu lopettaa syömisen

Kun koiranpentu ei syö, mitä omistajan pitäisi tehdä? Jos koiranpentu lopettaa syömisen, sinun tulee yhdessä eläinlääkärisi kanssa päättää paras tapa toimia. Eläinlääkärilläsi on paras käsitys siitä, miten voit hoitaa pennun ruokahaluttomuutta terveelle ja tehokkaalla tavalla.

Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla voit lisätä pennun ruokahalua:

Muokkaa ruokavaliota

Ensimmäinen asia, jonka voit koiranomistajana tehdä, kun pentu ei syö, on muuttaa sen ruokavaliota. Jos esimerkiksi syötät pennulle nappuloita, kokeile antaa sille märkäruokaa tai nappuloiden ja märkäruoan yhdistelmää.

Voit myös yrittää sisällyttää pennun ruokaan eri proteiinin lähteitä tai lisätä lämmintä vettä nappuloiden sekaan. Nämä keinot voivat saada pennun nauttimaan enemmän ruoastaan ja syömään enemmän.

Rajoita herkkuja

Kun saat taloon uuden pennun, on houkuttelevaa palkita sitä kaikesta – ja se on myös osa pennun koulutusta. Joskus liiallisesta herkkujen tarjoamisesta on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Koiranpentu voi ajatella, ettei sen kannata syödä ”oikeaa ruokaa”, koska pian on kuitenkin tarjolla herkkuja. Rajoita herkkujen tarjomista ja tarjoa niitä vain koulutuksen yhteydessä.

Ruoki pentua johdonmukaisesti

Keskity luodaksesi johdonmukainen ruokinta-aikataulu pennullesi, jotta se ”pääsee kärryille”. Tarkoituksenmukainen ruokinta-aikataulu luo sille rutiinin, jota se tietää odottaa. Se myös kouluttaa pentua odottamaan ruokaa tiettyyn kellonaikaan.

Ruokintaympäristö

Syy siihen, miksi pentu ei syö, voi olla se, että se ei halua syödä muiden lemmikkien läsnäollessa. Kokeile ruokkia pentua vaihteeksi yksin.

Varmista, ettei pennun ruokailuun liity stressitekijöitä, ja tee pennun ruokailualueesta sille mahdollisimman mukava ja turvallinen.

Tee ruokailusta kiinnostavampi

Yksi tapa motivoida pentua syömään enemmän on tehdä ruokailusta sille kiinnostavampaa. Käytä koiranruoan annostelulaitteita, nuoltavia mattoja, nuolemislevyjä ja muita tuotteita, jotka tarjoavat pennulle tekemistä ruokailun aikana. Näin teet ruoka-ajasta jotain, mitä pentu todella odottaa.

Siperianhusky tarkastelemassa ruokakuppiaan.

Koiranpentu ei syö: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin huolestua, kun pentu ei syö?

Sinun pitäisi huolestua, mikäli koiranpentu ei syö, tai jos se jättää väliin useamman kuin yhden tai kaksi ruokailukertaa. Jos pennulla on ripulia, oksentelua tai matalan verenpaineen oireita, ne ovat aina syy ottaa yhteyttä eläinlääkäriisi.

Mitä tehdä kun koiranpentu ei syö?

On monia asioita, joita voit tehdä silloin, kun pentu ei syö. Vaihda pennun ruokavaliota, muuta ruokintaympäristöä tai hanki interaktiivinen ruokailulelu, joka tekee ruokailusta mielenkiintoisemman. Neuvottele eläinlääkärisi kanssa parhaasta lähestymistavasta ruokahaluttomuusongelmaan.

Miksi pennulla ei ole ruokahalua?

Pennun ruokahaluttomuus voi johtua monista eri syistä, kuten stressistä, ahdistuksesta, hammaskivusta, ruoansulatusongelmista tai sairauksista. On tärkeää selvittää eläinlääkärin kanssa, mistä ruokahaluttomuus johtuu löytääksesi tehokkaan tavan hoitaa sitä.

Koiranpennun jättäminen yksin kotiin työpäivän ajaksi

Kun on harkinnassa jättää koiranpentu yksin kotiin töihin mennessä, on luonnollista tuntea ahdistusta ja syvää syyllisyyttä. Pennun jättäminen yksin jo viideksi minuutiksi voi tuoda ajatuksia mieleen tuhotuista huonekaluista, kakatusta matosta sekä päättymättömästä vinkumisesta ja haukkumisesta koko poissaolosi ajan. Miten pentu voisi mitenkään pärjätä, kun olet poissa useita tunteja?

On tärkeää muistaa, että koiranpennun jättäminen turvallisiksi ajanjaksoiksi yksin kotiin ei ole välttämättä huonoa tai vaarallista. Päinvastoin, on hyväksi, että pentu oppii rauhoittumaan ja olemaan levollisena ilman, että sen lauma (perhe) on jatkuvasti sen rinnalla. Jos olet palaamassa töihin etkä voi lopettaa koiranpennustasi huolehtimista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä blogijutussa käsittelemme seikkoja, jotka vaikuttavat siihen, että voit jättää pennun yksin sekä miten voit helpottaa siirtymää sekä sinulle että karvakamullesi.

Miten pitkäksi aikaa pennun voi jättää yksin?

Koiranpedissä makaava valkoinen koira vierellään tuhottu tyyny.
Tämä koira on keksinyt tekemistä yksin kotona ollessaan.

Joten kuinka pitkäksi aikaa koiranpennun sitten voi jättää yksin? Vastaus riippuu pennun iästä sekä fyysisistä ja emotionaalisista tarpeista. Vaikka useimmat terveet aikuiset koirat voivat pidätellä virtsarakkoaan 6–8 tuntia, pennut voivat pidätellä pissaa vain noin tunnin jokaista elinkuukautta kohden.

Esimerkiksi kolmen kuukauden ikäinen pentu voi (siis voi) pidätellä rakkoaan vain noin kolme tuntia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se tekisi niin, vaan pentu voi tehdä tarpeensa intialaiselle matollesi, koska sitä pissattaa ja pissaaminen helpottaa sen oloa.

Pennut kehittyvät eri tahtiin, mutta yleensä koiranpentu kykenee pidättelemään tarpeitaan luotettavasti noin 10–18 kk:n ikäisenä rodusta ja yksilöstä riippuen.

Useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että nuorta pentua ei tulisi jättää yksin paria kolmea tuntia pidemmäksi aikaa.

Pennun rotu ja persoonallisuus vaikuttavat myös siihen, miten pitkäksi aikaa sen voi jättää yksin. Pahasta eroahdistuksesta kärsivä energinen husky tarvitsee oppimiseen paljon enemmän aikaa ja huomiota kuin sohvaperunarotu, joka tuskin huomaa, kun lipsahdat ulos ovesta.

Yksinolon harjoittelun tärkeys

Kun saat ensimmäisen koiranpennun, sinulla on paljon tehtävää esitelläksesi pennulle sen uuden kotinsa sisäsiisteyden opettamisesta ympäristön turvallisuuden varmistamiseen.

Mutta pennunhankintaan liittyy yksi kriittinen vaihe, jota et halua unohtaa – opettaa pennulle, miten nauttia yksin olemisesta.

Vaikka olisi houkuttelevaa viettää jokainen hetki uuden pennun kanssa, toimimalla niin, et tee sille palvelusta. Loppujen lopuksi sinun on kuitenkin jätettävä pentu joskus yksin.

Ja koska koirat ovat äärimmäisen sosiaalisia olentoja, yksin jääminen yllättäen, aiheuttaa niille ahdistusta ja stressiä. Näkemällä hieman aikaa ja vaivaa varmistat, että pentu pysyy levollisena ja rauhallisena myös yksin ollessaan.

Rajaa pennulle oma turvallinen tila

Pentuaitaus Gold Zinc on tukeva ja helposti koottava aitaus, joka on saatavilla kolmessa eri koossa.
Pentuaitaus Gold Zinc on tukeva ja helposti koottava aitaus, joka on saatavilla kolmessa eri koossa.

Uusi pentusi ei todennäköisesti koskaan ollut yksin aiemmin. Syntymänsä jälkeen sillä on luultavasti ollut koko ajan seuranaan ainakin emä ja sisarukset. On epäreilua edes olettaa, että siirtyminen jatkuvasta sosiaalisesta kanssakäymisestä viettämään kahdeksantuntinen työpäivä yksin sujuisi pennulle kivuttomasti.

Aloita yksinoloharjoitukset, kun olet vielä kotona. Turvallinen, rajattu alue, kuten pentuaitaus tai yksi koiraportilla rajattu huone on täydellinen tähän tarkoitukseen.

Parhaan valikoiman sisätiloihin tarkoitettuja pentuaitauksia ja koiraportteja alkaen hintaan 39,99 € tarjoaa Peten Koiratarvike. Myös Zooplussalta löytyy valikoima pentuaitauksia ja koiraportteja.

Älä kuitenkaan jätä pentua esimerkiksi Zooplussan myymiin ahtaisiin sisähäkkeihin, jotka estävät pahimmillaan koiraa venyttelemästä ja liikkumasta vapaasti. Koiranpennun eristäminen ahtaaseen häkkiin voi aiheuttaa sille stressiä ja ahdistusta!

Jos käytät aitausta tai koiraportilla rajattua huonetta asianmukaisesti, pentu kokee sen rentoutumispaikakseen eikä rangaistukseksi.

Auttaaksesi pentuasi liittämään hänelle luodun tilan hyviin ja positiivisiin asioihin, ruoki se siellä. Anna sille herkkuja, rapsutuksia, lempileluja ja runsaasti huomiota turvatilassaan.

Kun pentu menee iloisena turvatilaansa omasta halustaan, olet valmis aloittamaan yksinoloharjoitukset.

Yksinoloharjoitukset

Koiranpennun yksinoloharjoitukset tekevät siitä mestarin.

Aloita yksinoloharjoitukset jättämällä pentu turvalliselle alueelle purulelun tai muun rakentavan aktiviteetin kanssa, ja poistu hiljaa tilasta. Palaa välittömästi takaisin ja palkitse pentu kehuilla ja herkuilla.

Toista prosessi useita kertoja ja pidennä vähitellen poissaolosi kestoa. Alussa jopa yksi tai kaksi minuuttia voi tuntua pennulle liian pitkältä ajalta yksin, mutta 3–4 päivän harjoittelun jälkeen sinun pitäisi pystyä pidentämään yksinoloa jo melko pitkiksi ajanjaksoiksi.

Samalla kun yksinoloaika pitenee, palaa säännöllisesti tarkastamaan pentusi. Jos pentu on hiljaa ja rauhallinen, palkitse se kehuilla ja namilla jatkaaksesi yksinoloharjoituksia. Älä tee tarkastuskierroksista suurta numeroa, jotta pentu ei ikävöi sinua, kun poistut huoneesta.

Jos pentu itkee tai vinkuu turva-alueellaan, olet luultavasti aloittanut yksinoloharjoitukset ennen kuin pentu on oppinut yhdistämään alueen hyviin asioihin tai olet jättänyt sen yksin liian pitkäksi aikaa.

Vaikka sinun kävisi sääliksi, älä päästä koiraa turva-alueelta kun se alkaa vinkua. Muuten opetat sille, että vinkuminen avaa oven ja sillä saa huomiota. Sen sijaan lyhennä poissaoloaikaasi ja rakenna yksinoloa hitaammin.

Muista, että pennun rajaaminen aitaukseen tai yhteen huoneeseen on vain väliaikaista. Kun pentu oppii itsenäisyyttä, oppii sisäsiisteyden ja hyvän käytöksen säännöt, voit alkaa tarjoamaan sille pääsyn myös muihin tiloihin, yksi huone kerrallaan.

Yksinoloharjoitusten tavoitteena on aikuinen koira, joka on rento ja itsevarma koira, jolle on luottavaista antaa lisää vapautta.

Positiivisten assosiaatioiden luominen

Jos jätät koiranpennun sen turva-alueelle ilman mitään tekemistä, siitä voi aiheutua ongelmia. Tarjoa koiralle aina jotain rakentavaa tekemistä, kun se joutuu olemaan yksin. Näin se oppii olemaan iloinen ja onnellinen oma itsensä myös yksin ollessaan.

Kong-lelu pennulle
Märkäruoalla täytetty Kong-lelu tarjoaa pennulle tekemistä pitkäksi aikaa.

Täydellinen aktiviteetti kotiin yksin jäävälle koiralle on esimerkiksi Kong-lelun sisään tungettu ruoka. Kong-leluun voi laittaa herkkuja tai esimerkiksi pennun rakastamaa märkäruokaa. Monet pakastavat Kong-lelun ennen koiralle antamista tarjotakseen haastetta pidemmäksi aikaa.

Kong on suosittu pehmeästä kumista valmistettu lelu, jonka keskellä on reikä, johon voi laittaa makupaloja tai märkäruokaa. Pennuille tarkoitettu Kong Puppy on valmistettu pehmeämmästä materiaalista ja se sopii täydellisesti hampaita vaihtaville pennuille. Kong Puppy tukee leukalihasten tervettä kehitystä ja sen voi pestä astianpesukoneessa. Saatavilla eri kooissa.

Kong Puppy Zooplussalta alk. 5,49 € tai  Peteltä hintaan 7,99 €.

Valitse Kong Puppy ja ajan myötä sinulla on pentu, jota kiinnostaa enemmän purulelut kuin seinälistat, johdot ja tyynyt.

Muita tapoja pitää pentusi kiireisenä yksin ollessaan ovat ruoan piilottaminen turva-alueelle ja ruokaa vapauttavat pulmalelut.

Älä jätä pentua valvomatta sellaisten lelujen ja syötävien kanssa, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Lelut ja syötävät, jotka pentu saattaa vahingossa nielaista voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Kun jätät koiranpennun yksin, voit jättää sille esimerkiksi radion tai television päälle. Nämä laitteet peittävät häiritseviä ääniä, kuten ohi ajavien autojen ääniä. Coloradon yliopiston tutkimuksen mukaan klassista musiikkia kuuntelevat koirat nukkuvat keskimäärin enemmän kuin heviä kuuntelevat koirat.

Harkitse koiranhoitajan palkkaamista

Koiranhoitaja tai dogsitter voi auttaa pentua kun se joutuu jäämään yksin.

Jos et voi viettää aikaa kotona koiranpennun kanssa, harkitse koiranhoitajan palkkaamista. Tai ehkä naapuri tai ystävä voisi olla kiinnostunut viettämään aikaa pentusi kanssa silloin kun et ole kotona.

Kun koiranpennun yksinoloharjoitukset ovat edenneet siihen pisteeseen, että voit jättää sen omiin oloihinsa osaksi päivästä, mutta sinun kahdeksan tunnin työrupeama on sille liikaa, koiranhoitataja tai ulkoiluttaja voi olla täydellinen ratkaisu.

Esimerkiksi paikalliset 4H-järjestöt tarjoavat lemmikinhoito- ja dogsitter-palveluja kohtuuhintaan. 4H-järjestön verkkosivujen mukaan dogsitter hoitaa pentua yksilöllisesti, omistajan ohjeiden mukaan, ja hoito tapahtuu koiran omassa kodissa, tutussa ja turvallisessa ympäristössä.

Dogsitter voi pitää pennulle seuraa sekä auttaa sitä sisäsiisteysharjoittelussa viemällä pennun pissalle ennen kuin se ehtii tehdä tarpeensa sisälle. Dogsittereistä voi olla hyötyä myös aikuisille koirille silloin, kun joudut olemaan pidempään kotoa pois.

Lopuksi, koeta pitää koira fyysisesti ja henkisesti aktiivisena ennen kuin joudut jättämään sen yksin. Pidempi kävely, energinen leikkiaika ja koulutus väsyttävät koiranpentua, ja se nukahtaa todennäköisesti heti, kun poistut kotoa. Varmista kuitenkin, että pentu saa mainittuja aktiviteetteja myös muina aikoina, jotta se ei yhdistä niitä siihen, että olet lähdössä.

Nauti koulutuksen tuomista eduista

Koira, jota ei ole koulutettu olemaan yksin, voi osoittaa ongelmakäyttäytymistä. Kouluttamaton pentu voi keksiä yksin ollessaan tekemistä tavoilla, jotka epäilemättä ovat sinulle koiranomistajana epämiellyttäviä.

Pahimmillaan koiralle kehittyy eroahdistus. Se on vakava tila, jossa koira on pahoin stressaantunut siitä hetkestä lähtien kun poistut aina siihen asti, kun lopulta palaat.

Kun opetat koirallesi, että kivoja asioita tapahtuu myös sen ollessa yksin, se auttaa pentua selviytymään siitä, että se ei ole jatkuvasti huomion keskipisteenä. Itse asiassa, koiran pitäisi odottaa yksin jäämistä, koska silloin se saa puruleluja ja herkkuja, joita se ei muuten saa.

Tuire Kaimio - Pennun kasvatus

Suosittelen kaikille pennun omistajille Tuire Kaimion kaimion kirjaa Pennun kasvatus – Pennusta kunnon koiraksi, joka tarjoaa selkeitä ja syvällisiä neuvoja jokaisen koiranomistajan ongelmiin. Tämä kirja ei jätä omistajaa lemmikkinsä kanssa pulaan missään tilanteessa, myöskään yksinolon harjoittelussa.

Omistajiensa perään haikaileva ruskea-valkoinen koira katselee ikkunasta ulos.