Ihastuttava mysteeri: Miksi koirat kallistavat päätään?

Koirat tekevät paljon söpöjä asioita, mutta yksi ihastuttavimmista on, kun ne kallistavat päätään. Voit yrittää muodostaa outoja ääniä koiralle nähdäksesi kuinka se kallistaa päätään sekavasta hämmennyksestä. Koiranomistajat tietävät pään kallistamisen tarkoittavan, että koiraa kiehtoo silloin jokin tavallisesta poikkeava. Mutta miksi ne tekevät niin? Asiantuntijoiden mukaan pään kallistamisella on paljon tekemistä koiran empatiakyvyn kanssa.

Koirat ovat kehittyneet ymmärtämään ihmisiä erinomaisen hyvin. Ne osaavat lukea meidän kehonkieltä, kasvojen eleitä ja puhekuvioita samaistuakseen meihin. Ne tunnistavat tiettyjä sanoja ja äänenpainoja, ja osaavat yhdistää ne esimerkiksi ruokaan, ulkoiluun tai leikkimiseen. Kun ne kallistavat päätään, ne yrittävät ehkä suodattaa kuullusta niille tuttuja osioita.

via GIPHY

Ne yrittävät selvittää äänen alkuperää

Vaikka koirat kuulevat taajuuksia, joita me emme, ne eivät ole yhtä taitavia kuin ihmiset selvittämään äänen alkuperää tai lähdettä.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koirat pyrkivät päätä kallistamalla säätämään korvalehtensä tai ulkokorvansa kuulemaan paremmin, mistä ääni kuuluu. Kun muodostat outoa ääntä, saattaa koira ajatella, ”Onpa outoa. Parempi selvittää kuuluuko tuo ääni todella ihmisestäni.”

Ne yrittävät kuulla paremmin

On myös ehdotettu, että koirat kallistavat päätään kuullakseen sanomamme toisella korvalla paremmin.

Pään kallistaminen voi olla reaktio myös visuaalisiin vihjeisiin, ei pelkästään kuulovihjeisiin. Koirakirjailija Stanley Corenin mukaan koiran kuono voi vaikeuttaa äänilähteen näkemistä. Kallistamalla päätään, koira näkee kasvomme selkeämmin ja osaa tulkita ilmeitämme paremmin. Siinä ne ovat erityisen hyviä.

Bulldoggi kallistaa päätään
Kuva: Jazz Guy [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Se voi olla osa koiran viestintää

Kallistamalla päätään koira saattaa pyrkiä viestittämään, että ”kuuntelen sinua ja yritän ymmärtää mitä sanot.”

Ne tietävät sen olevan söpöä

Joidenkin mukaan kallistaminen on sosiaalinen signaali – koira on oppinut, että reagoimme tiettyyn asentoon positiivisemmin. Koska se on niin söpöä, se saa todennäköisemmin palkinnoksi huomiota ja rapsutuksia.

Mikä ikinä syy sitten onkaan, koiran pään kallistaminen on yksi söpöimmistä asioista maailmassa!

https://www.youtube.com/watch?v=SMyK2WwaVt0

Lähteet ja lisää luettavaa