Seitsenvuotias kultainennoutajamme oli alkanut 2023 tammikuussa vähitellen ontumaan oletettavasti oikeaa takajalkaansa etenkin makuulta noustessaan. Kävimme näyttämässä jalkaa ortopedilla kesällä, joka totesi oikean sijaan vasemmassa polvessa näkyvän hieman nestettä, luupiikkiä ja mahdollisesti alkavaa ristisidevammaa.
Diagnoosi ei ollut ilmeinen, joten päätimme kokeilla konservatiivista hoitomuotoa: kipulääkekuuria ja lepoa. Ongelma meni kokonaan ohi, mutta palasi lievänä vähän väliä.
Tammikuussa 2024 koira ei eräällä iltalenkillä kyennyt laittamaan lainkaan painoa vasemmalle takajalalleen. Kipulääkkeiden ja polvituen voimin koira pystyi kyllä kävelemään, mutta lievä ontuminen palasi tämän tästä.
Melkein tarkalleen vuosi edellisestä ortopedikäynnistä, koira loukkasi uimarannalla toisen koiran kanssa leikkiessään sitten toisenkin eturistisiteensä.
Tämä on meidän tarinamme koiran eturistisiteen repeämästä, TPLO-leikkauksesta ja siitä toipumisesta. Vaikka toivoinkin, että tarinasta olisi tullut muille ongelman kanssa painivien kanssa toivoa antava sankaritarina, ei se sitä ollutkaan – ehkä jonkinlainen selviytymistarina kuitenkin.
Vaikka olen kerännyt ja lukenut koiran eturistisiteen repeämästä ja TPLO-leikkauksesta valtavat määrät tieteellisiä julkaisuja, artikkeleja ja blogijuttuja, ja katsonut muiden koirien toipumisista kymmeniä YouTube-videota, en missään nimessä ole alan asiantuntija.
Tässä blogijutussa mainittuja asioita ei tule ottaa eläinlääketieteellisinä ohjeina tai neuvoina. Jos ontuvan koirasi oireet viittaavat eturistisiteen repeämään, suosittelen ottamaan välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.
Sisällysluettelo
Koiran eturistisiteen repeämä – mikä se on?
Koiran polvinivelessä on etu- ja takaristiside. Etummaisen ristisiteen repeämä on tavallisin koiran tuki- ja liikuntaelimistön sairaus. Koiralla polven ristiside voi pettää vähitellen viikkojen tai kuukausien aikana ja lopulta katketa aivan normaalin liikunnan seurauksena.
Eturistisiteen repeämä on yleisempi chow-chow:lla, bichon friseella, pikkuterriereillä, rottweilereilla, newfoundlandinkoirilla, mastiffeilla, akitoilla, bernhardinkoirilla ja noutajilla, erityisesti labradorinnoutajilla.
Kun ristiside on osittain poikki, ontuma on vaihtelevaa ja se voi olla tilapäistä, kun raajaa rasitetaan vähemmän.
Koirat, joilla on toisessa raajassa repeytynyt ristiside, alkavat yleensä suosia vahingoittumatonta jalkaa, mikä voi johtaa lopulta myös toisen polven vammautumiseen.
Koiralla, jolla toisen polven ristiside on pettänyt on 30-prosentin – ja joillakin roduilla jopa 70-prosentin – mahdollisuus saada sama vaiva toiseenkin polveen, geneettisistä tekijöistä johtuen.
Koiran ylipaino ja reiden huono lihastasapaino voivat altistaa ristisiteen repeämälle.
Meillä koira alkoi suosimaan oikeaa takaraajaa, mikä alkoi näkyä vasemman takaraajan lihasheikkoutena ja ”tärinänä” paikallaan seisoessa. Lievä ylipaino edesauttoi melko varmasti toisenkin eturistisiteen repeämistä.
Mitkä ovat alkavan ristisideongelman oireita koiralla?
Koira, jolla on alkava eturistisideongelma voi Koirakissaklinikan mukaan oireilla monin tavoin:
- Vaikeuksia nousta makuulta ja istuminen toisella ”kankulla” ✅
- Vaikeuksia hypätä autoon ✅
- Lihaskato ✅
- Vaihteleva ontuminen ✅
- Raajan jäykkyys ulkoilun jälkeisen levon jälkeen ✅
- Polven ”paukkuminen” ✅
- Vähentynyt liikuntahalukkuus
- Polven liikeradan heikkeneminen
- Polven sisäpinnan turvotus
- Kipu polvea tunnusteltaessa
- Haluttomuus leikkiä
✅ = Ilmeni meidän koiralla selkeänä.
Jatkuvat aktiviteetit lievästi loukkaantuneella jalalla aiheuttaa vamman ja oireiden pahenemisen.
Meillä eturistisidevaivat alkoivat näkyä ensin koiran yrittäessä nousta makuulta seisaalleen selvänä jäykkyytenä, lievänä ontumisena alkuun askeltaessa ja epäröintinä hypätä autoon. Ulkoilut ja peruskävely sujuivat kuitenkin suhteellisen hyvin.
Toisen ristisiteen repeydyttyä, koiran liikuntakyky romahti totaalisesti ja sen polvi lonksui kävellessä todella pahaenteisesti. Jouduimme kantamaan koiran tarpeilleen, eikä se siitä huolimatta halunnut ottaa askeltakaan virtsatakseen tai ulostaakseen, vaan käänsi samantien kuononsa takaisin kotia kohti.
Kun kannoimme 40-kiloista urosta ortopedin vastaanotolle, olimme melko varmoja, että tämä jää myös sen viimeiseksi reissuksi.
Jos koirasi oireet täsmäävät, älä pelästy. Vaikka eturistisiteen repeämä on vakava ja koiran elämänlaatua merkittävästi heikentävä vamma, se on korjattavissa.
Miten eturistisiteen repeämää hoidetaan?
Ei-kirurginen hoito
Pienillä koirilla polveen kohdistuvat voimat ovat niin pieniä, että niillä voidaan kokeilla ei-kirurgista hoitoa.
Yli 3-4 kg painavilla koirilla suositellaan leikkaushoitoa ennen kuin polveen ehtii kehittyä nivelrikko.
Kirurginen hoito
Eturistisiteen repeämään on kehitetty lukuisia leikkaustekniikoita, joissa polvi tuetaan erikoisompeleilla. Toistuvassa kuormituksessa tukiommel kuitenkin aina löystyy tai pettää.
Isoilla ja aktiivisilla koirilla polven tuentaan perustuvilla menetelmillä hoitotulokset ovat huonoja. Sen vuoksi on kehitetty uudempia menetelmiä, joissa sääriluun yläpään rakenteita muutetaan siten, että eturistisidettä ei enää tarvita.
Yksi niistä on TPLO-leikkaus, jolla eturistisidevamman hoitoennuste on erittäin hyvä.
TPLO-leikkausta suositellaan isoille ja aktiivisille koirille
TPLO (engl. Tibial Plateau Levelling Osteotomy), eli vapaasti suomennettuna ”sääriluun yläpinnan tasoittava osteotomia”, on uusin ja käytetyin menetelmä koiran polven eturistisiteen repeämään.
Osteotomia tarkoittaa kirurgista toimenpidettä, jossa luuta katkaistaan tai siitä poistetaan osa, jotta voidaan korjata virheasentoja, lievittää kipua ja parantaa nivelen toimintaa.
TPLO-menetelmää suositellaan isokokoisille ja aktiivisille koirille, joille halutaan mahdollisimman hyvä hoitotulos. Jos isokokoisella koiralla repeää eturistiside, ortopedi tulee todennäköisesti suosittelemaan sen korjaamista nimenomaan TPLO-leikkauksella.
Ortopedin arvion mukaan meidän koiran vasemmassa takaraajassa oli 3/5 repeämä ja oikeassa täysi 5/5 repeämä, eli ristiside oli kokonaan poikki. Kaikkiaan koiran liikuntakyvystä oli jäljellä enää yksi viidesosa.
Me päädyimme ilman muuta TPLO-leikkaukseen ennen kaikkea sen hyvän ennusteen vuoksi. Koiralta on tarkoitus leikata ensin oikea ja kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta vasen takaraaja.
Mitä TPLO-menetelmässä tehdään?
TPLO-leikkauksessa sääriluuhun tehdään kaareva leikkaus, jossa polven kulmaa muutetaan uuteen asentoon kirurgisten implanttien avulla, jolloin polveen kohdistuvat voimat saadaan tasapainotettua ilman eturistisidettä.
Mitä riskejä TPLO-leikkaukseen liittyy?
Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, myös TPLO-leikkaukseen sisältyy riskejä, mukaan lukien:
- Kirurgiset riskit
- Infektiot
- Liiallinen verenvuoto
- Negatiivinen reaktio anestesiaan
- Implantin epäonnistumiset
- Laitteistoon liittyvät komplikaatiot
- Viivästynyt parantuminen
- Jäykkyys
- Lihasatrofia
Helsingin yliopiston eläinsairaalassa toteutetussa katsauksessa (pdf-tiedosto) eri asteisia komplikaatioita todettiin 49,6 % koirista, joille oli tehty TPLO-leikkaus.
Yleisimpiä komplikaatioita ovat:
- Infektiot
- Patellajänteen paksuuntuminen
- Mediaalisen nivelkieruksen repeäminen
- Verenvuodot
- Hidas luutuminen
- Osteomyeliitti eli luuydintulehdus
- Sääriluun kyhmyn murtumat,
…sekä lievemmät komplikaatiot, kuten turvotus, haavan avautuminen ja mustelmat.
Polvi röntgenkuvataan uudelleen noin 8 viikon kuluttua luutumisen varmistamiseksi.
Miten nopeasti koira toipuu TPLO-leikkauksesta?
Toipuminen TPLO-leikkauksesta on nopeaa. Koirapotilas voi alkaa käyttämään leikattua jalkaansa jo 24–48 tunnin kuluessa. Koira käyttää leikattua raajaa varsin hyvin jo 1–2 viikon kuluessa.
Kuinka paljon TPLO-leikkaus maksaa?
TPLO-leikkaus on vaativa operaatio, joten se ei ole edullisimmasta päästä.
Kävin elokuussa 2024 läpi noin 30 eläinklinikkaa Google-hausta ja operaation hinnat vaihtelivat 2 100–2 900 euron välillä. Useimmilla klinikoilla on mahdollista saada maksuaikaa tai osamaksumahdollisuus.
Meillä TPLO-leikkaus maksoi 2 400 € per polvi + lääkkeet + seurantatutkimukset. Ei halpaa, mutta maksaisin tuon vaikka vain vuodesta parhaan kaverini kanssa.
Naapurimme sanoin: ”Juuri tällaisia yllättäviä tilanteita varten säästöt ovat olemassa.”
TPLO-leikkauksesta toipuminen päivä päivältä ja viikko viikolta
Huomaa, että nämä ohjeet perustuvat meidän saamiin ohjeisiin ja omiin kokemuksiin, sekä Edmonton Veterinaryn ohjeisiin, eivätkä ne välttämättä sovellu kaikille koirille. Noudata koirasi kanssa eläinlääkäriltä saamiasi ohjeita.
Kodin valmistelu ennen leikkausta
Ennen kuin koira tulee kotiin, sinun tulee päättää, minne aiot eristää sen leikkauksen jälkeiseksi ajaksi.
Koiran mukavuus on yhtä tärkeää kuin hyvä kuntoutumissuunnitelma. Koska koiran liikkuvuus on rajoittunutta, käytä riittävän aidattua aluetta tai tiettyä huonetta.
Meillä luotiin alue, joka kattoi olohuoneen, jossa ihmiset eniten oleilevat, iskän työhuone ja eteinen, mitä kautta ihmiset palaavat kotiin.
Pitkulanmallinen eteinen osoittautui erittäin haastavaksi paikaksi, koska koira ei mahtunut siellä kunnolla kääntymään tötterö eli kauluri päässään.
Käytännössä kaikki lattiat vuorattiin matoilla ja liukuestematoilla, joita saa esim. Puuilosta muutamalla eurolla. Pääsy muihin huoneisiin estettiin esteillä ja komentaen.
Välillä koiralla oli pääsy myös takkahuoneeseen paistamaan äiskän kanssa makkaraa.
Kotisäännöt
- Ei hyppimistä lainkaan! Ei hyppäämistä sänkyyn, sohvalle tai ihmisiä vasten. Polven ylivenytys voi vaarantaa polven korjauksen ja viivästyttää paranemisaikaa.
- Portaat tulee rajoittaa lyhyiksi päästäksesi taloon tai sieltä ulos. Lemmikin tulee olla lyhyessä hihnassa 2–3 porrasta ja sitä tulee aluksi tukea tarvittaessa esimerkiksi takapään alta levitellyllä pyyhkeellä tai lakanalla.
- Ei aktiivista leikkiä. Vältä aktiivista leikkiä sinun ja muiden koirien kanssa, kunnes eläinlääkäri toisin määrää (todennäköisesti 8 viikkoa leikkauksen jälkeen, kunnes röntgenkuvat vahvistavat parantumisen).
Meillä hyppääminen sohvalla estettiin asettamalla sohvalle tarpeeksi isokokoisia esteitä (sohvatyynyjä), jotta sinne hyppääminen ei ole fyysisesti mahdollista.
Ortopedi antoi meille luvan kulkea kaksi matalaa porrasta etuovesta ulos poistuttaessa ja takaisin palatessa.
Ulkoiluun osallistui aluksi kaksi ihmistä, joista toinen varmisti, ettei kulkureitillä näy muita koiria, oravia tai naapurin kissaa, jotka saattaisivat kiinnostaa potilasta liikaa.
Leikkauspäivänä
-
- Koira laitetaan leikkauksen jälkeen kotona lämpimään paikkaan lattiatasolle. Unelias koira saattaa tehdä tarpeet allensa, joten sen alle on hyvä laittaa suoja.
- Koira saa yleensä nesteytystä kirurgisen toimenpiteen aikana, joten sen ei ole välttämätöntä syödä tai juoda leikkauspäivänä.
- Ruoka- ja vesikipot otetaan pois, kunnes koira on täysin hereillä.
- Koiralla on anestesian aikana suonensisäinen katetri nesteytystä varten. Eturaajassa olevan siteen voi poistaa jo saavuttaessa kotiin.
Meillä oli aika klinikalle klo 12, jossa ortopedi otti meidät vastaan. Q&A-session aikana koira rauhoitettiin. Meille kerrottiin, että operaatio voi kestää jopa viisi tuntia.
Yllättäen jo kello 15.15 saimme puhelun: ”Leikkaus onnistui hyvin, eikä merkkejä nivelrikosta havaittu. Koirapotilas on alkanut heräilemään ja noin puolen tunnin päästä sen voi hakea kotiin.”
Luulimme, että koira ei voi kävellä leikkauksen jälkeen lainkaan, mutta hämmästykseksemme se tuli nostoliinan tukemana hoitajan kanssa vastaan melkein omin jaloin.
Kotiutettu koira oli erittäin unelias ja sekava. Se söi ja joi hyvin vähän. Ei kuitenkaan tehnyt tarpeitaan sisälle, jonka mahdollisuudesta meitä varoiteltiin.
Koira sai kolmea eri kipulääkettä. Lisäksi sillä oli opiaattia sisältävä kipulaastari ja samalla se oli saanut ns. kipupistoksen.
Ensimmäinen yö oli painajaismainen; koira itki, vaikeroi ja ”ulvoi” lääkepäissään koko yön ja vielä seuraavan aamunkin äiskän lähdettyä töihin. Vaikerointi loppui vasta leikkauksen jälkeisenä päivänä puoliltapäivin.
Joidenkin tutkimusten mukaan lähes neljänneksellä TPLO-menetelmällä operoitavista koirista voi esiintyä leikkauksen jälkeen dysforiaa, joka on euforian vastakohta. Sillä tarkoitetaan erittäin epämiellyttävää oloa tai huonovointisuutta. Dysforiasta kärsivä koira ajattelee, että ”mikään ei ole oikein”. 🙁
Lääketokkuraisella koiralla alkaa jo hieman hymyilyttää.
Kivunpoistoon käytetään hännänjuureen kiinnitettävää opioidista kipulaastaria, joka voi vapauttaa elimistöön opioidikipulääkettä useamman päivän ajan. Lääkkeen vapautuminen kestää 72 tunnista jopa 5 vuorokauteen.
Meille annettujen ohjeiden mukaan koira voi palella anestesian johdosta, mistä syystä sille on tarjottava ylimääräistä lämpöä peittojen ja vilttien muodossa.
Itse en ollut lainkaan huomannut ohjetta, että kipulaastaria ei tule peittää, sillä se voi kiihdyttää vaikuttavan aineen (fentanyyli) imeytymistä ihon läpi ja siten lisätä yliannostuksen riskiä, joten suosittelen mittaamaan lämpöä usein ja noudattamaan peitteiden kanssa erityistä varovaisuutta.
Päivä 1 leikkauksen jälkeen
- Jos leikkaushaavan päällä on side, sen voi poistaa 1–2 päivän kuluessa leikkauksesta. Jos side kastuu, se tulee poistaa heti. Jos side jätetään päälle liian pitkäksi aikaa, sen poistaminen on huomattavasti vaikeampaa. Tarkista haava päivittäin infektion merkkien varalta, joihin kuuluvat punoitus, turvotus, kipu ja erite.
- Raajan alaosan turvotus on yleistä ja häviää yleensä 7–10 päivän kuluessa. Mustelmat voivat olla lieviä tai melko laajoja, ja ne paranevat ilman erityistä hoitoa samassa ajassa.
- Älä anna koiran nuolla haavaa, sillä se voi aiheuttaa infektion tai avata haavan. Kauluri estää koiraa nuolemasta tai puremasta leikkausaluetta, mikä voi johtaa infektioon tai ompeleiden ennenaikaiseen purkautumiseen. Kauluria käytetään ensimmäisen kahden viikon ajan, tikkien poistamiseen asti.
Ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen kannoimme koiran ulos ja kävellessä pyrimme tukemaan sitä vatsan alta isolla pyyhkeellä. Koira ei suostunut tekemään tarpeitaan lainkaan, vaan halusi palata kotiin. Vasta illalla se suostui pissaamaan omalle pihalle. 👍
Päivät 2–7 leikkauksen jälkeen
-
- Koiralla ei välttämättä ole suolitoimintaa seuraavien neljän päivän aikana. Jos suolitoiminta puuttuu pidempään, kyse voi olla ummetuksesta, jolloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
- Ensimmäisten päivien aikana kaikki ulkoilut tulee tehdä vain tarpeiden tekemistä varten. Ensimmäisen viikon loppuun mennessä koira pystyy kävelemään 5 minuuttia kerrallaan. Mitä hitaammin kävelet, sitä todennäköisemmin se pystyy laittamaan painoa leikatulle jalalleen.
- Käytä kylmähaudetta (esim. pakastevihannespussi) leikattuun polveen kolme kertaa päivässä, 10–20 minuuttia kerrallaan. Aseta ohut pyyhe tai talouspaperi kylmähauteen ja polven väliin välttääksesi paleltumishaavat. Kylmähaude vähentää turvotusta, mustelmia ja kipua.
- Koiran jalan hieronta on tärkeää lihasten rentouttamiseksi ennen kuntoutusharjoituksia. Aseta koira kyljelleen siten, että leikattu raaja on ylöspäin. Keskity lihaksiin nivelen ala- ja yläpuolella. Hiero painamalla kevyesti lihaksia kämmenen tyvellä. Älä paina liian kovaa, jotta et vahingoita paranevia kudoksia.
- Koirapotilas alkaa vähitellen käyttämään leikattua jalkaansa parin päivän kuluessa leikkauksen jälkeen.
- Jos koira on liian aktiivinen toipumisen aikana, sen ontuminen voi pahentua.
Olin katsonut kymmeniä ”TPLO recovery” -videoita YouTubesta, joissa operoitu koira ei kykene laittamaan lainkaan painoa leikatulle raajalleen ensimmäisten päivien aikana, ja nähtyäni meidän koiran kävelevän toisena päivänä leikkauksen jälkeen neljällä jalalla, olin äimistynyt. Suomessa ollaan todentotta tälläkin alalla edelläkävijöitä.
Meidän koira teki tortut toisena päivänä leikkauksen jälkeen ja varasi leikattuun jalkaan pissatessa jo neljäntenä. Pissat olivat myös erinomaisen pitkiä, joten se oli ymmärtänyt, että nyt ei ulkoilla yhtä useasti.
Kipulaastarin poistamisen jälkeen neljäntenä päivänä koira oli oudon rauhaton. Se viihtyi samassa paikassa vain muutaman minuutin, nousi jaloilleen omin avuin ja siirtyi toiseen paikkaan. Kävelyt ulkona sujuivat hämmästyttävän hyvin, liki normaalisti.
Päivät 8–14 leikkauksen jälkeen
Seuraavia rutiinitoimenpiteitä tulisi tehdä sen jälkeen, kun side on poistettu, ja kunnes koira käyttää jalkaansa jatkuvasti ja on täysin liikuntakykyinen:
- Polven passiivisia liikelaajuusharjoituksia tulisi noudattaa päivittäin, kunnes koira voi käyttää leikattua jalkaa säännöllisesti ja polven liikelaajuus on palautunut normaaliksi (kun voit taivuttaa ja suoristaa leikattua jalkaa yhtä paljon kuin tervettä jalkaa).
Pelkäsimme kamalasti taivuttaa leikattua jalkaa aluksi ollenkaan, koska meillä oli vain sanallisia ohjeita, eikä lainkaan käytännön tietoa, saati ymmärrystä koiran jalan liikeradoista. Tässä yksi (kenties hyvä?) YouTube-video liikelaajuusharjoituksien tekemiseen:
- Hieronta auttaa rentouttamaan koiran lihaksia ennen kuntoutusharjoituksia.
- Aseta koira mukavalle alustalle kyljelleen leikattu jalka ylöspäin.
- Paina koiran lihaksia erittäin kevyesti kämmenpohjalla. Käyttämällä kämmenkantaa on epätodennäköistä, että painat liian kovaa ja vahingoitat paranevaa kudosta.
- Kohdista hieronta polvinivelen ylä- ja alapuolisiin lihaksiin.
- Jos koira ei osoita epämukavuuden merkkejä, hiero samoja alueita kevyesti sormilla (ei sormenpäillä). Tämä antaa syvemmän hieronnan.
- Muista, että koirallesi voi olla hyötyä myös toisen raajan hieromisesta, sillä se kompensoi loukkaantunutta jalkaa. Terveen raajan hierominen voi olla myös hyvä tapa harjoitella tekniikkaasi ja lisätä itsevarmuuttasi.
- Kontrolloidut hihnalenkit auttavat koiraa vahvistamaan leikkauksesta toipuvaa jalkaa ja parantavat koiran yleiskuntoa.
Pyrimme tekemään passiivisia liikelaajuusharjoituksia, mutta koiran liikkuvuus näytti vain heikkenevän. Noin kymmenentenä päivänä leikkauksen jälkeen koiran kunto romahti. Yritimme käydä aamulla vain muutaman metriä pidemmän kävelyn, kun koira laittoi makuulle, eikä suostunut kivuissaan liikkumaan.
Päivä 14: Tikkien poisto
Noin 10–14 päivän kuluttua leikatusta jalasta voidaan poistaa tikit, mikäli leikkaushaava on parantunut hyvin, eikä muita ongelmia ei ole esiintynyt.
Meillä tikit poistettiin 13 päivää leikkauksen jälkeen, jonka jälkeen koira alkoi välillä roikottamaan leikattua jalkaansa. Lisäksi se pysähteli ja laittoi maaten kesken lenkin, mikä viittasi siihen, että sillä oli kovia kipuja.
Koska koiralla ei ollut kuumetta, eikä polvi tuntunut sen lämpimämmältä kuin toinenkaan, kirurgi epäili raajan ylirasitusta, mikä kuulosti epätodennäköiseltä, koska olimme käyneet kirjaimellisesti vain 5 minuutin kontrolloituja lenkkejä pihatiellä.
Toinen mahdollinen vaihtoehto oli leikkausalueen infektio, mutta siitä ei ollut mitään ulkoisia merkkejä; turvotusta, punotusta, leikkaushaavan eritettä tai kuumetta, jota mittasimme päivittäin.
Kolmas, joskin epätodennäköinen syy, oli kirurgin mukaan se, että jokin polvessa oli siirtynyt. Kirurgi määräsi täyslevon kolmeksi päiväksi, eikä alkanut määräämään antibiootteja puhelinkonsultaation perusteella.
Seurattuani kaksi päivää silmin nähden kärsivää koiraa, halusin ”toisen mielipiteen” ja varasimme ajan eläinlääkärille, jossa siltä otettiin verikokeet.
Koiran tulehdusarvot olivat tulehduskipulääkkeistä huolimatta 40 (normaali 10-15), mikä viittasi siihen, että jossain sisällä (ei haavassa) oli tulehdus. Saimme viikon pituisen antibioottikuurin. Niiden vaikutuksen alkamisen odottelu oli hermoja raastavaa.
Milloin vaikutukset alkavat näkyä? Toimivatko ne ylipäätään? Mitä jos infektio on virusperäinen, eikä antibiootit pure siihen? Mitä jos tulehdus on ehtinyt levitä muualle? Mitä jos koira romahtaa uudelleen kävelyllä?
Vasta viidentenä päivänä antibioottien aloittamisen jälkeen saatiin jotain positiivisia merkkejä: koira alkoi jälleen varaamaan operoituun jalkaan pissatessa.
Viikot 3–12
Seuraavat harjoitteet sisällytetään seuraavien 12 viikon aikana tapahtuvaan toipumiseen. Ohjelman tarkoituksena on lisätä vähitellen voimaa, tasapainoa ja kehon liikkuvuutta, jotta lemmikkisi voi palata normaaliin toimintaan. Nämä harjoitteet perustuvat Edmonton Veterinaryn ohjeisiin.
- Kontrolloidut hihnalenkit. Kävelylenkkejä tulisi tehdä lyhyellä hihnalla koiran ollessa vierelläsi.
- Tähän asti olette kävelleet enintään 5 minuuttia 3–4 kertaa päivässä.
- Tästä eteenpäin voit pidentää kävelyjä 3–5 minuutilla joka viikko: kolmannella viikolla 8–10 minuuttia, neljännellä viikolla 11–15 minuuttia jne.
- Tätä aktiivisuutta tulisi lisätä vain, jos lemmikki käyttää jalkaansa jatkuvasti kävelyllä. Voit sisällyttää toimintaan kahdeksikkojen kiertämistä, kävelyä ylös ja alas loivasti S-kuviona, loivia nousuja, pitkän ruohon tai lumen läpi astumista tehden kävelyistä vähitellen haastavampia lihasmassan ja -kunnon kehittämiseksi.
- Painonsiirtoharjoitukset.
- Pyydä lemmikkisi seisomaan suorassa liukumattomalla alustalla ja tönäise takapäätä varovasti puolelta toiselle 10 toiston ajan.
- Tämä auttaa tasapainoon ja keskivartalon lihasten voimaan. Hyvä core-voima parantaa koiran kykyä suorittaa päivittäisiä toimintoja, sekä auttaa palautumaan vammoista, kuten TPLO-leikkauksesta.
Kolme viikkoa leikkauksen jälkeen antibioottikuuri loppui ja koiran liikkuminen otti jälleen askeleita huonompaan suuntaan. Se oli epävarma, käveli hitaammin, ontui lievästi ja pysähteli.
Jälleen kerran otimme yhteyttä klinikalle, joka ortopedia konsultoituaan, määräsi toisen viikon mittaisen antibioottikuurin. Kirurgi halusi nähdä koiran ja saimme ylimääräisen ajan neljä viikkoa leikkauksen jälkeen.
Ortopedi otti röntgenkuvat, jossa näkyi ikävästi törröttävä löystynyt ruuvi. Luutuminen oli edennyt, mutta huonosti, ja oireet viittasivat luutulehdukseen (osteomyeliitti), johon määrättiin vaivaan paremmin tepsivä antibiootti seuraavaksi kahdeksi viikoksi.
Toisaalta olimme tyytyväisiä siihen, että ongelmien juurisyy oli selvinnyt, mutta toisaalta erittäin pettyneitä, että nopea toipuminen ei ollut suurista odotuksista huolimatta tapahtunutkaan.
Toisen jalan leikkaus oli suunniteltu 6 viikon päähän ensimmäisestä. Nojatuoliortopedina ajattelin, että se ei tule missään nimessä tapahtumaan.
Mikä osteomyeliiti eli luutulehdus on?
Luutulehdus eli osteomyeliitti on tyypillisesti bakteerin aiheuttama infektio, joka voi olla joko akuutti (äkillinen) tai krooninen (pitkäaikainen).
Akuutissa luutulehduksessa bakteeri pääsee luuhun joko verenkierron kautta tai leikkauksen jälkeen.
Luutulehduksen aiheuttavat yleensä stafylokit (70 % tapauksista) tai streptokokit. Akuutti luutulehdus on korkeakuumeinen tauti, jonka voivat aiheuttaa myös luun korjaamiseen käytetyt ruuvit ja metallilevyt.
Joidenkin tutkimusten mukaan luutulehdus vaatii vähintään 4–6 viikon suonensisäisen antibioottikuurin, jota voi seurata useita viikkoja tai kuukausia kestävä oraalinen antibioottijakso, vasteesta riippuen.
Meidän koira oli saanut vain 2,5 viikon kuurin, ja senkin pätkissä. Seuraavassa röntgenissä havaittiin edistystä: Luutuminen oli nyt edennyt, mutta ei valmis. Kirurgin mukaan löystyneen ruuvin ei pitäisi aiheuttaa ongelmia.
12 viikon jälkeen…
Koiran korjattu sääriluu pitäisi olla täysin parantunut, ellei leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ole ilmaantunut. Vaikka luu on parantunut, polviniveltä tukevien lihasten ja kudosten kuntouttamista tarvitaan vielä runsaasti.
Nyrkkisääntö on, että lihaksen rakentaminen kestää 2-4 kertaa pidempään kuin sen menettäminen. Tämä tarkoittaa, että jokaista lihasten surkastumiseen johtavaa viikkoa kohti tarvitaan 2-4 viikkoa lihasmassan uudelleenrakentamiseen.
Saattaa siis kestää 6 kuukautta, ennen kuin koiran raajat saavuttavat alkuperäisen lihasmassan.
Meillä TPLO-leikkauksesta saatu luutulehdus oli viivästyttänyt kuntoutusta siinä määrin, että vielä 16 viikkoa ensimmäisen leikkauksen jälkeen, toisen jalan operointia päätettiin siirtää 1-2 kuukaudella.
Noin 20 viikkoa operaation jälkeen leikkaamaton vasen polvi alkoi naksua pahaenteisesti. Myös vasen oli saatava kuntoon, joten varasimme heti leikkausajan viisi ja puoli kuukautta ensimmäisestä leikkauksesta.
Kohti toista leikkausta 6 kuukautta myöhemmin
En jännittänyt ensimmäistä TPLO-leikkausta lainkaan, koska sen hoitoennuste on erinomainen ja olin lukenut siitä valtavan määrän tietoa.
TPLO-leikkauksessa kuntoutuminen on yleensä progressiivisesti etenevä, toisin sanoen jalan käytön tulisi parantua päivä päivältä. Tavallisesti koira pystyy laittamaan painoa leikatulle jalalleen jo 24–48 tunnin kuluessa, ja käyttämään sitä varsin hyvin jo 1-2 viikon kuluessa.
Koska ensimmäinen leikkaus oli mennyt ns. persiilleen, jännitin ja pelkäsin toista leikkausta vähintään viisi kertaa enemmän.
Vaikka operoitu raaja näytti toimivan nyt hyvin, oikean luutulehdus oli venähdyttänyt kuuden viikon toipumisen lähes kuuteen kuukauteen. Se on pitkä aika koiran elämästä.
Lisäksi, koira varasi pissatessa edelleen mieluummin ei-operoituun vasempaan jalkaan, vaikka oikeaan varaaminen oli alkanut näyttämään erinomaisen tasapainoiselta. Oliko syynä kipu vai tottumus, kuka tietää?
Kirurgin mukaan operoidun jalan löystyneiden ruuvien ei tulisi aiheuttaa ongelmia, mutta hän halusi kuitenkin poistaa ne toisen leikkauksen yhteydessä pienen avanteen kautta.
Vaikka itse toivoin, että tässä olisi keskitytty ei-operoituun jalkaan, luotin ilman muuta asiantuntijan sanaan. Se oli nyt tarpeellista tehdä, ja niin myös tehdään!
Toisen jalan TPLO-leikkaus tammikuussa 2025
Toinen leikkaus oli edellistä pidempi. Veimme koiran klinikalle klo 8.00 ja kauppareissun jälkeen ajoimme kotiin olemaan huolissaan.
Tällä kertaa – vasta 5,5 tuntia myöhemmin – klo 13.30 saimme puhelun, jonka mukaan operaatio oli sujunut suunnitelmien mukaan. Myös vasemman polven eturistiside oli ollut täysin revennyt.
Lisäksi polven sisemmässä nivelkierukassa oli havaittu vaurioita, joita oli pyritty korjaamaan, sekä alkavaa nivelrikkoa. Nämä kaikki voivat pidentää toipumisaikaa ja kovassa rasituksessa aiheuttaa koiralle kipuja.
Kirurgin mukaan koiran molemmat jalat vaikuttavat ns. koukkujaloilta, jonka aiheuttamaa jäykkyyttä suositellaan helpottamaan intensiivisellä fysioterapialla. Vasempaan polveen oli laitettu edellistä tukevampi ruuvi löystymisen estämiseksi.
Ensimmäiset päivät olivat tälläkin kertaa yhtä helvettiä. Vaikka koira nukkui suurimman osaa päivästä, se vaikeroi ja valitti samalla koko ajan – ja tällä kertaa jopa pidempään kuin ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Koiran lämpö oli jatkuvasti alhaalla, joten peittelimme sitä, mittasimme kuumetta, lisäsimme ja poistelimme peittoja ja mittasimme lämpöä.
Meitä kehotettiin ottamaan ensimmäiset neljä viikkoa erittäin rauhallisesti, joten päivittäiset ulkoilut vähennettiin kolmeen ja teimme vain lyhyitä ”pyrähdyksiä” ulos.
Toisen leikkauksen jälkeen koira ei päässyt aluksi makuulta lainkaan seisaalle, koska myös toiseen polveen oli tehty korjauksia. Seisaalle nostamisen jälkeen koira vaikutti ulkona erittäin innokkaalta ja jopa kiireiseltä – veti hihnassa ja olisi mieluusti halunnut jopa kiivetä lumipientareelle tutkimaan lisää hajuja.
Koira ei kuitenkaan pissannut. Jos olen oikein ymmärtänyt, koiran rakko tyhjentyy tai tyhjennetään leikkauksen yhteydessä, mutta jos se ei pissaa 12–24 tuntiin (lähteestä riippuen) leikkauksen jälkeen, se voi johtaa vakaviin ongelmiin.
Niinpä jouduimme viemään sen heti leikkauksen jälkeisenä päivänä katetroitavaksi, eli mekaaniseen virtsarakon tyhjennykseen.
Mikä polven sisempi kierukka on?
Koiran polvi, jota eläinlääketieteessä kutsutaan stifle-niveleksi on rakenteeltaan monimutkainen kokonaisuus. Siihen kuuluvat reisiluu (femur), sääriluu (tibia), polvilumpio (patella) sekä joukko nivelsiteitä ja lihaksia, jotka takaavat koiran hallitun liikkumisen.
Yhtenä polvinivelen keskeisinä osana ovat nivelkierukat (meniskit), joita on kaksi: sisempi (mediaalinen) ja ulompi (lateraalinen). Sisempää nivelkierukkaa kutsutaan suomeksi myös mediaaliseksi nivelkierukaksi.
Nivelkierukoiden tehtävänä on vaimentaa iskuja, vähentää kitkaa ja tukea nivelen vakautta. Kun polvi joutuu koville esimerkiksi juostessa, hypätessä tai äkillisten suunnanvaihdosten yhteydessä, nivelkierukka toimii polvinivelen ”iskunvaimentimena” varmistaen, ettei reisi- ja sääriluu pääse hankaamaan liikaa toisiaan vasten.
Sisempi nivelkierukka voi vaurioitua ristisidevammojen yhteydessä, sillä se muuttaa polven kuormitus- ja tukirakenteita.
Mikä nivelrikko on?
Nivelrikko eli artroosi on yleinen sairaus koirilla. Se on pitkäaikainen ja krooninen tauti, jonka esiintyvyys lisääntyy ajan myötä.
Nivelrikon oireita ovat ontuminen ja jäykkyys liikkua, sekä esimerkiksi ongelmat hypätä autoon. Oireet ovat tyypillisesti pahimmat kovan liikunnan jälkeen.
Nykytietämyksen valossa kyseessä on tapahtumasarja, jossa rusto hajoaa nopeammin kuin se ehtii korjaantua. Niveleen kehittynyt rappeutumisreaktio aiheuttaa koiralle tulehdusta ja kipua.
Virtsaamattomuus leikkauksen jälkeen
Leikkauksen yhteydessä koiralle annettavat nukutus- ja kipulääkkeet voivat vaikuttaa väliaikaisesti virtsarakon toimintaan ja virtsaamiseen.
Koiralla ei välttämättä ole suolitoimintaa muutamaan päivään TPLO-leikkauksen jälkeen, mutta sen tulee virtsata 24 tunnin kuluessa leikkauksen jälkeen.
Jos koira ei pysty tyhjentämään rakkoaan, kehoon voi kertyä haitallisia kuona-aineita, jotka voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin.
Meidän koira ei virtsannut tai ulostanut 24 tuntiin leikkauksen jälkeen, jolloin otimme saamamme ohjeistuksen mukaisesti yhteyttä klinikalle, josta saatiin kiireellinen aika ultraäänitutkimukseen.
Täpötäynnä ollut virtsarakko tyhjennettiin ja meille vakuuteltiin, että jatkossa koira tulee pissaamaan normaalisti. Kuulemma kertaakaan ei yksikään koira ei vielä toistaiseksi ole tullut tyhjennykseen toista kertaa.
Näin myös tapahtui. Koira pissasi tästä eteenpäin normaalisti.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Repeytyneestä ristisiteestä
Onko koiran repeytynyt eturistiside kipeä?
Kyllä, VCA Animal Hospitalsin mukaan ristisiteen täydellinen repeytyminen on koiralle erittäin tuskallinen.
Repeytyneen eturistisiteen johdosta koiran polvinivel muuttuu epävakaaksi, mikä johtaa vaikeaan ontumiseen.
Voiko koira elää repeytyneen eturistisiteen kanssa?
Wisconsin Venerinary Orthopedicsin mukaan oikea vastaus on kyllä ja ei. Vaikka koira voi kyllä elää repeytyneen eturistisiteen kanssa, vamma vaikuttaa merkittävästi sen elämänlaatuun. Ongelma voi pahentua ajan myötä ja aiheuttaa koiralle lisää terveysongelmia.
Atlantic Coast New Yorkin mukaan ristisidevamman hoitaminen polvituilla on ei-kirurginen vaihtoehto, joka voi auttaa vakauttamaan polvinivelen joillakin koirilla.
Polvituki antaa nivelsiteelle aikaa arpeutua ja parantua. Ristisidevamman hoito polvituen avulla voi olla onnistunut yhdistettäessä rajoitettuun aktiivisuuteen.
Me käytimme ensimmäisen repeämän jälkeen koiran oireillessa Taituki-polvitukea, joka kyllä auttoi koiraa kävelemään, mutta ei tietenkään poistanut ongelmaa.
Voiko koiran eturistide parantua itsestään?
Repeytynyt eturistiside ei voi parantua itsestään, eikä sitä voi korvata siirteellä. Leikkaushoito on käytännössä ainoa vaihtoehto pysyvästi korjata epävakaus ja lievittää repeämän aiheuttamaa kipua.
TPLO-leikkauksesta
Onko koiran TPLO-leikkaus sen arvoinen?
TPLO:n hyödyt ovat paljon suuremmat kuin sen mahdolliset negatiiviset vaikutukset. Leikkaus vähentää merkittävästi koiran kipuja ja epämukavuutta.
Vaikka toimenpide saattaa olla kallis, koiran hyvinvointiin sijoittamista pidetään usein kannattavana.
Viime kädessä päätös TPLO-leikkauksesta tehdään yhdessä eläinlääkärin kanssa, joka voi arvioida koiran yksilölliset tarpeet ja suositella sopivinta toimenpidettä.
Voiko koiran jättää kotiin yksin TPLO-leikkauksen jälkeen?
Koiran liikkuvuuden tulee olla rajoitettua ainakin 1-2 viikon ajan, kunnes tikit on poistettu. Sen jälkeenkin on parasta antaa koiran enimmäkseen levätä.
Meilläpäin kiertelee monenlaisia ovelta ovelle -kaupustelijoita, joten poistimme ovikellosta patterit ja laitoimme ovelle lapun, jossa kehotettiin olemaan soittamatta ovikelloa tai koputtamatta taataksemme ovelle innokkaasti ryntäävälle koiralle täydellisen rauhan kuntoutua.
Miten pitkään TPLO-leikkauksesta toipuminen kestää?
TPLO-leikkauksen jälkeen koira voi asettaa jonkin verran painoa operoidulle jalalle jo 24 tunnin kuluessa, ja useimmat potilaat voivat kannattaa kohtuullista painoa 2 viikon kuluessa.
TPLO-leikkauksesta toipuminen on koiralle 12–16 viikkoa kestävä prosessi, mutta usein nopeampi kuin monissa muissa leikkauksissa.
Voiko koira kävellä ympäriinsä TPLO-leikkauksen jälkeen?
Etenkin ensimmäisten viikkojen aikana koiran liikkumista tulee rajoittaa toipumisen varmistamiseksi.
Koiran tulisi pysyä hallitusti rajoitetussa tilassa ja ulkoilla vain lyhyellä hihnalla tapahtuvilla kävelyillä.
Onko TPLO-leikkaus kiireellinen? Mitä jos odotan?
Useimmat kirurgit katsovat, että mitä pidempään koira kävelee epävakaan polven kanssa, nivelkierukkavamman riski kasvaa.
Mitä nopeammin leikkaus suoritetaan, sitä nopeammin koira viihtyy ja voi palata normaaliin toimintaan.
Miksi TPLO-leikkaus on niin kallis?
TPLO-leikkaus on vaativa kirurginen toimenpide, joka edellyttää erikoisosaamista, jossa polven biomekaniikkaa muutetaan pysyvästi.
Hintaan vaikuttavat myös korkealaatuiset implantit, anestesia ja seurantatutkimukset.
Kustannuksiin vaikuttavat myös leikkauksen jälkeinen kuntoutus, lääkehoito, kontrollikäynnit ml. röntgenkuvaukset ja fysioterapia.
Voiko TPLO-leikkaus epäonnistua?
Kyllä, TPLO-leikkaus voi epäonnistua eri syistä, kuten ongelmista implanttien kanssa, luun paranemisongelmista, infektioista tai liian aikaisesta rasituksesta.
Implantit voivat löystyä, murtua tai aiheuttaa metalliherkkyyttä, mikä voi johtaa kipuun ja tulehdukseen.
Luun paraneminen voi viivästyä erityisesti vanhemmilla koirilla tai niillä, joilla on heikentynyt luuston aineenvaihdunta.
Infektiot ovat yksi yleisimmistä epäonnistumisen syistä, ja ne voivat vaatia antibioottihoitoa tai jopa implanttien poistamisen.
Biomekaaniset ongelmat, kuten virheellinen kulman korjaus tai polvilumpion sijoiltaanmeno, voivat myös vaikuttaa lopputulokseen.
Lisäksi liian aikainen liikunta voi johtaa implanttien irtoamiseen tai luun murtumiseen.
Jos koira ontuu pitkään leikkauksen jälkeen, ei varaa painoa jalalleen tai haava tulehtuu, on syytä hakeutua eläinlääkäriin. Epäonnistunut TPLO voidaan joskus korjata uudella leikkauksella, mutta toipumisen onnistumiseksi on tärkeää noudattaa eläinlääkärin ohjeita ja rajoittaa koiran liikuntaa paranemisen aikana.
Mistä TPLO-implantit on valmistettu?
TPLO-implantit on valmistettu 316L ruostumattomasta teräksestä, joka on laajalti käytetty biomateriaali kirurgisissa implanteissa.
Tämä materiaali sisältää raudan lisäksi kromia, nikkeliä ja molybdeeniä, jotka parantavat materiaalin lujuutta, kestävyyttä ja korroosiokestävyyttä.
Milloin kaulurin voi poistaa?
Useimmat eläinlääkärit suosittelevat, että kauluria pidetään vähintään 10–14 päivää leikkauksen jälkeen.
Kaulurin voi poistaa vasta, kun tikit on poistettu ja leikkausalue on parantunut riittävästi. Tämä vähentää merkittävästi infektioriskiä ja auttaa varmistamaan, että haava paranee oikein.
Meille annettiin ohjeet, että kauluria käytetään tikkien poistamiseen asti 14 päivänä leikkauksen jälkeen. Jos koira osoittaa kiinnostusta leikkaushaavaa kohtaan, kaulurin käyttöä jatketaan. Lopetimme kaulurin käytön tikkien poiston jälkeen, 15 päivää leikkauksen jälkeen.