Mikä on koirien lempiväri?

Monille meistä koirat eivät ole vain parhaita ystäviämme, vaan osa perhettä. Koirien ehdoton rakkautensa ja loputtomalta näyttävä energia ovat sitä, mitä monet meistäkin tarvitsisivat. Mutta miten hyvin me tunnemme parhaan ystävämme.

Koiria voivat kiinnostaa monet asiat: leikkiminen, kävelylle lähteminen, herkut, uiminen, pallon tai kepin noutaminen, suosikkipaikkaan päiväunille käpertyminen sekä monet muut asiat. Mutta oletko koskaan miettinyt, mikä koirasi lempiväri on?

Kuten olemme aikaisemmassa blogijutussa käsitelleet, koirat näkevät maailman hyvin toisenlaisissa väreissä kuin me ihmiset. Koirat eivät ole värisokeita, mutta näkevät meitä kapeamman väriskaalan.

Belgianpaimenkoira tavoittelee uima-altaasta keltaista pallomaista lelua.
Paimenkoira tavoittelee altaasta keltaista palloa. Kuva: Katrin B.

Mikä on koirien lempiväri?

Koska jokainen koira on yksilö, emme voi todeta, että koirien lempiväri on tämä tai tuo. Mutta koiralle helpoimmin erotettavia värejä ovat sininen ja keltainen.

Siinä, missä ihmisen silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia eri aallonpituuksia havaitsevia tappisolureseptoreja, koiralla niitä on vain kaksi. Tätä kutsutaan dikromaattiseksi näöksi.

Koirat havaitsevat ihmisten näkemän punaisen todennäköisemmin tummanruskeana, kun taas vihreä, punainen ja oranssi näyttävät sen silmissä enemmän ”kellertävältä”.

Mitä ihmiset näkevät Mitä koirat näkevät
Vain sinistä Sinisen ja harmaan eri sävyjä
Vain keltaista Keltaista, tummankeltaista ja keltaharmaata
Punainen ja oranssi Keltaisen ja keltaharmaan sävyjä
Vihreä Keltaharmaan ja keltasinisen sävyjä
Violetti Sinisen ja siniharmaan eri sävyjä

Vaikka koirat näkevät vähemmän värejä kuin me, ne kykenevät silti erottamaan esimerkiksi punaisen eri sävyjä.

Koirat näkevät sinisen ja keltaisen helposti, mutta punaiset sävyt näyttävät sille ”tumman keltaisenharmailta” tai ”tummankeltaisilta”. Oranssi näyttää koiralle selvästi ”kirkkaamman keltaiselta”.

Mutta mitä on koiran lempiväri? Jos pitäisi arvata, sanoisin, että se on joko sininen tai keltainen, koska koira näkee nuo värit niin hyvin.

Voiko koiran lempilelusta päätellä sen lempiväriä?

Monilla koirilla on suosikkilelu, jolla se leikkii enemmän kuin muilla leluillansa. Asiantuntijoiden mukaan lempilelussa väri ei ole ratkaisevaa, vaan muut asiat: onko lelu pehmeä vai kova, miltä se tuoksuu, saako lempilelu koiran rauhoittumaan ja miltä se tuntuu suussa.

Koira vetää köyttä
Tämä koira pitää vetoleikistä. Kuva: Mylene2401

Wag!:n mukaan koirat näyttävät pitävän erityisesti leluista, joista lähtee tiettyjä ääniä (esim. vinkulelut) tai jotka maistuvat sen suuhun miellyttävälle. Mutta eri koirarodut on kasvatettu eri tarkoituksiin ja pitävät erilaisista leluista siitäkin syystä. Labradorinnoutajat ja kultaisetnoutajat rakastavat kantaa ja riuhtoa pehmolelujaan, kun taas englanninbulldoggi vetää leikkikaverinsa kanssa mieluummin köyttä. Monet rodut pitävät myös heittolelujen, kuten pallojen ja frisbeiden noutamisesta.

Valkoruskea koira pää työntyneenä keltaisen frisbeen läpi.
Kuva: dfaen

Kun olet ensi kerran hankkimassa koirallesi uutta lelua, kiinnitä huomiota sen väriin. Muista, että koira ei erota kovin hyvin punaista, vihreää ja violettia. Kokeile niiden sijasta sinistä tai keltaista lelua, koska ne värit koirat erottavat hyvin!

Ehkä siksi monet koirat rakastavat juuri keltaisia tennispalloja?

Artikkelikuva: suju-foto

Miksi koira vinkuu omalle lelulleen?

Onko muutoin iloinen ja onnellinen koirasi alkanut viettämään enemmän aikaa lempilelunsa kanssa ja vinkumaan sille? Uikutus ja itkeminen voi kuullostaa omistajan korvaan surkealta. Onko koiralla jokin hätänä?

Koira tekee tyypillisesti kahta asiaa suosikkileluilleen: kantaa niitä suosikkipaikkoihinsa ja rentoutuu jyrsien niitä tai kulkee lelu suussaan rauhattomasti ympäriinsä samalla vinkuen.

Jos koirasi tekee jälkimmäistä, mietit varmasti mistä se johtuu. Käytökselle on tarjottu useita selityksiä.

Mahdollisia selityksiä

Koska koirat eivät osaa puhua, voimme tehdä vain oletuksia, mitä tulee niiden käyttäytymiseen. Ainakin koiran ikä, sukupuoli ja rotu näyttävät vaikuttavan siihen, mitä koira tekee ja miksi.

Jos kyseessä on leikkaamaton narttu, voi kyseessä olla noin puolella nartuista 1-2 kuukauden juoksujen jälkeen esiintyvä valeraskaus. Siinä koiran elimistö ja mieli käyttäytyvät kuin koira olisi oikeasti tiineenä. Tällöin nartulla voi ilmetä äidillistä käyttäytymistä, kuten lelujen kantamista ympäriinsä, ihan kuin ne olisivat sen pentuja. Narttukoira voi muodostaa tunnesiteen leluihin ja kantaa niitä ympäriinsä kuin sopivaa pesää etsien.

Koira ison nallekarhun kanssa
Koira ison nallekarhun kanssa

Uroksilla ja leikatuilla nartuilla valeraskautta ei yleensä ilmene. PetHelpFulin mukaan niillä leluille vinkuminen voi johtua muista syistä:

  • Koira pitää lelua arvokkaana. Saatuaan arvossa pitämänsä esineen, kuten luun, voi koira kuljettaa sitä ympäriinsä ja vinkua. Se saattaa etsiä arvoesineelleen paikkaa, mihin sen voisi piilottaa. Esimerkiksi metsästykseen jalostetut rodut pitävät vinkuvia leluja usein arvokkaina. Vesilintujen noutamiseen jalostetuilla noutajilla on synnynnäinen tapa poimia, pitää ja kantaa saalista suussaan hellävaraisesti.
  • Vaisto haudata. Jos koirasi ei normaalisti piilottele tavaroitaan, se saattaa kuitenkin vaistomaisesti tuntea, että sen kuuluisi tehdä arvokkaalle esineelleen jotain – mutta se ei tiedä mitä. Varsinkaan jos se ei ole koskaan nähnyt toisen koiran hautaavan jotain arvokasta. Sisätiloissa kuopan kaivaminen lelulle on tietysti muutenkin mahdotonta.
  • Uuden lelun jännitys. Jotkut koirat ovat niin innostuneita saadessaan uuden lelun, että ne eivät tiedä, miten ilmaista itseään. Niinpä ne saattavat kuljettaa lelua ympäriinsä ja tehdä vinkuvia ääniä.
  • Halu leikkiä. Koira saattaa myös haluta omistajansa leikkivän lelulla, jota se kantaa mukanaan. Noutoleikkejä leikkineet koirat voivat tuoda lelun pyytäen leikkihetkeä. Ellei koira saa huomiota, se voi vinkua. Kun koira saavuttaa vinkumalla omistajan huomion käytös vahvistuu ja se käyttää keinoa todennäköisesti jatkossakin.

WagWalking.comin mukaan koiralla voi olla siihen erityinen tunneside:

  • Tunneside kyseiseen leluun. Syitä siihen, miksi joku lelu on koiralle tärkeämpi kuin toinen, ei voida varmaksi tietää, mutta esimerkiksi sen haju, koostumus, muoto, väri tai koko voivat olla syynä poikkeuksellisen voimakkaaseen siteeseen. Leluun saattaa liittyä myös jokin koiralle erityisen iloinen tai tärkeä hetki.

The Dodo huomauttaa, että koirat ovat tavallaan ikuisesti pikkulapsia. Ihmislapsi kasvaa jossain kehitysvaiheessa ulos leluistaan, eikä nallekarhun mukana kantamista enää aikuisiällä katsota muutenkaan sopivaksi. Koirilla ei kuitenkaan ole tarvetta korvata sellaista asiaa toisella, johon niillä jo on vahva tunneside. Useimmat koirat näyttävät kuitenkin olevan enemmän innoissaan leluistaan, silloin kun omistaja leikkii niillä sen kanssa.

Niin kauan kuin koirasta ei tule suojeleva kyseistä lelua kohtaan, on vinkuminen yleensä harmitonta. Mutta käytöksestä voi tulla ongelma siinä vaiheessa, kun koira huomaa saavansa vinkumisella omistajansa huomion.

Koirien vinku- ja pehmolelut Zooplussalta tai Peten Koiratarvikkeesta.

Miksi koirat ravistelevat lelujaan?

Lelujen jahtaaminen, vetäminen ja raahaaminen on useimmille koirille vaistomaista käytöstä, mutta sitä on myös lelujen ravistelu. Kyseessä ei useinkaan ole ihan kevyt heiluttelu, vaan voimakas selkäsauna, jossa koiran ylävartalo heiluu mukana vinhasti puolelta toiselle. Tällaisen käytöksen historia on jäljitetty koiran esivanhempiin, jotka joutuivat metsästämään selviytyäkseen.

Miksi koira ravistelee lelujaan? Tähän on olemassa muutamia selityksiä:

Metsästysvietti

Pentusi voi olla ihana, suloinen ja kiltti karvapallo, mutta se kantaa yhä mukanaan esi-isiensä vaistoja ja niiden luomaa tarvetta ”hyökätä” lelujensa kimppuun aina silloin tällöin. Jo pienimmätkin pennut ravistelevat lelujaan, vaikka ne eivät itsekään tiedä miksi.

Tämä toiminta jäljittelee susien ja muiden villien koiraeläinten toimintaa niiden tappaessa pieniä saaliseläimiä. Ravistelun tarkoitus on katkaista saaliin kaula tai selkä mahdollisimman nopeasti, jotta se ei pääse pakenemaan.

Leikkiminen

Vaikka koiran juuret makaavat metsästyksessä, se voi ravistella lelujaan myös, koska se on niin kivaa. Kun se on valmis leikkimään, se voi napata lelun ja tulla eteesi ravistelemaan sitä tarmokkaasti. Lelun ravistelu on sen keino sanoa: ”Katso minua, leiki minun kanssani.”

Se voi ravistella myös lelua, minkä olet juuri heittänyt sille lisäten näin leikkiin uuden elementin. Jos lopetat vetoleikin kesken kaiken, koira voi ajatella saavansa houkuteltua sinut takaisin leikkiin lelua ravistelemalla.

Turhautuminen

Koira ja silvottu pehmolelu
Kuva: Sheila Sund, Flickr

Koirat ravistelevat lelujaan myös tarkoituksenaan tuhota ne, jolloin taustalla on yleensä tylsistyminen tai turhautuminen. Tämä on myös yleisin syy sellaisilla koirilla, jotka joutuvat viettämään pitkiä aikoja yksin.

Tällainen käytös voi tarkoittaa valtavaan sotkuun tulemista töistä palatessa, kun pehmolelut on rikottu ja niiden sisälmykset on levitelty ympäri kotia.

Sotkua suurempi ongelma on, että turhautuminen ei usein rajoitu leluihin, vaan tylsistynyt koira voi silpoa myös tyynyt, peitot ja muun kodin irtaimiston. Huomion ja liikunnan lisääminen voi auttaa yli tämän käytöshäiriön.

Lue myös: Koiranpennun jättäminen työpäivän ajaksi yksin

Aggressiivisuus

Suurin osa koirista ravistelee lelujaan vain leikkiäkseen tai perimässään saadun vietin takia, mutta joskus ne tekevät sitä näyttääkseen aggressiota.

Kiinnitä huomiota koirasi asentoon sen ravistellessa lelua. Jos se hypähtelee lelun ympärillä leikkisästi tai laskee ylävartaloaan alaspäin, se leikkii.

Jos koira hyppii ylös, nostaa päätään tai ravistelee lelua sinun tai pienemmän eläimen yläpuolella, sen käytös voi olla aggressiivista. Tällainen käytös voi johtaa pienempien eläimien puremiseen tai ravisteluun, ja se on kitkettävä välittömästi koirakouluttajan tai eläinlääkärin avustuksella. Käytösongelman korjaamiseen voi sisältyä koiran huomiotta jättäminen ja tarkoituksenmukainen rankaiseminen, kun se on aggressiivisessa tilassa, sekä oikeasta käyttäytymisestä palkitseminen.

Ellei lelujen ravisteluun liity aggressiivista käyttäytymistä, sen ei pitäisi olla ongelma.

Katso hauska video pehmoleluaan rajusti kouluttavasta koirasta:

Joko koirasi lempilelu hajosi kovakouraisessa käsittelyssä? Pienille koirille ravisteluleluksi sopii hiiren kokoinen lelu, kun isommat koirat voivat tarvita vähintään ankan kokoisen lelun.

Koiran KONG-pehmoleluja

Lähteet ja lisää luettavaa