Miksi koira antaa tassua?

Sesse on oppinut antamaan pyynnöstä tassua ja tekee näin vaikutuksen perheeseesi ja ystäviisi, mutta nyt se tekee niin pyytämättäkin? Toisin kuin ihmiset, koirat eivät osoita, ellei niitä opeteta siihen. Kun koira ojentaa tassuaan, se ei yritä näyttää sinulle jotain toisella puolella huonetta olevaa, vaan pyrkii saamaan huomiosi tai näyttämään käyttäytymistä, jolla se saa positiivisen reaktion.

Tassun antaminen on yksi koiran tärkeimmistä työkaluista kommunikoida kanssasi. Lyhyt katsaus koiran psykologiaan voi tarjota mielenkiintoisia näkemyksiä, miksi koirasi tekee niin. Tässä muutamia syitä miksi koira voi tarjota tassuaan pyytämättäkin:

Huomion saaminen

Jos koira on opetettu antamaan tassua, kättelemään tai heittämään ”yläfemmoja”, tassun antaminen pyytämättä voi olla positiivisen huomion tavoittelua tavalla, jolla se yleensä sitä saavuttaa. Käytös on verrattavissa pieneen lapseen, joka tökkii toistuvasti äitiään ja sanoo ”äiti, äiti”, kunnes saa tämän huomion.

Koirat rakastavat positiivista huomiota ja keksivät keinoja, joilla ne saavat sinut antamaan sitä. Jos koirasi nousee istumaan ja tarjoaa sinulle tassuaan, se todennäköisesti vain tavoittelee huomiotasi. Se voi olla esimerkiksi vatsan rapsutusta, leikkiä tai ruokaa.

Koirien kielellä se voisi tarkoittaa: ”Hei sinä siellä ylhäällä, minä täällä. Haluan huomiotasi ja haluan sitä nyt!”

Terrieri antaa tassua

Vaikutuksen laki

Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna koiran käyttäytymisen taustalla voi olla ns. vaikutuksen laki, jonka laati yhdysvaltalainen Edward Thorndike (1874-1949).

Vaikutuksen laissa koira oppii toiminnan seurauksista. Jos sitä palkitaan tietystä käyttäytymisestä, kyseisen käytöksen esiintymistodennäköisyys kasvaa. Rangaistut ja palkitsematta jääneet toiminnot puolestaan vähenevät. Vaikutuksen laissa positiiviset vahvisteet, kuten ruoka, hellyys ja muut palkinnot, lisäävät oppimista ja negatiiviset vahvisteet (torut ja rangaistukset) vähentävät sitä.

Tämä tarkoittaa, että aina kun koira saa tassua antamalla huomiota, kuten herkkuja, leikkimistä, kehuja tai mitä tahansa muuta huomiota, se todennäköisesti lisää tämänkaltaisia toimintoja, koska käytös on vahvistunut.

Rauhoittava ele

Koiran ja naisen ylävitoset

Tassun antaminen ei välttämättä ole huomionhakuisuutta tai opittua käytöstä, vaan se voi riippua myös kontekstista. Joissakin tapauksissa koira voi tarjota tassuaan, koska se ei tiedä mitä muutakaan tehdä.

Käytös voi olla koiran tapa ilmaista epävarmuutta tai lievää stressiä. Koira voi esimerkiksi koulutuksen aikana alkaa antamaan tassua sinulle koska se ei ymmärrä tai ole varma, mitä haluat sen tekevän.

Tassut irti!

Jos tassun tarjoaminen riistäytyy käsistä tai koiran kynnet raapivat ihoasi, voit yrittää vähentää vaativaa käytöstä tekemällä pieniä muutoksia omaan reagointiisi.

  1. Opeta vaihtoehtoinen käyttäytymismalli. Kun koira tarjoaa tassuaan pyytämättä, käske se esimerkiksi istumaan tai menemään maahan, ennen kuin se saa huomiota.
  2. Ole johdonmukainen. Mikäli olet antanut huomiota koirallesi aina, kun koira tarjoaa tassuaan, sinun tulee pyrkiä sitkeästi vähentämään antamaasi huomiota. Kun koira yrittää saada huomiosi, jähmety paikoilleen ja vältä katsekontaktia. Anna huomiota vasta, kun kaikki neljä tassua ovat maassa. Näin koira oppii ennen pitkää, ettei se saavuta tassua antamalla aina haluamaansa eli huomiotasi.
  3. Lisää liikuntaa. Monissa tapauksissa koirat saavat liian vähän liikuntaa, jolloin niiden kotona tapahtuvat toiminnot tehostuvat. Koiran ihanteellinen määrä liikuntaa riippuu rodusta, koosta, iästä ja koiran fyysisistä rajoitteista. Yleisesti ottaen vähintään 2-3 tehokasta liikuntakertaa päivässä riittää pitämään koiran rauhallisena.

giphy

Lähteet ja lisää lukemista