Onko muutoin iloinen ja onnellinen koirasi alkanut viettämään enemmän aikaa lempilelunsa kanssa ja vinkumaan sille? Uikutus ja itkeminen voi kuullostaa omistajan korvaan surkealta. Onko koiralla jokin hätänä?
Koira tekee tyypillisesti kahta asiaa suosikkileluilleen: kantaa niitä suosikkipaikkoihinsa ja rentoutuu jyrsien niitä tai kulkee lelu suussaan rauhattomasti ympäriinsä samalla vinkuen.
Jos koirasi tekee jälkimmäistä, mietit varmasti mistä se johtuu. Käytökselle on tarjottu useita selityksiä.
Mahdollisia selityksiä
Koska koirat eivät osaa puhua, voimme tehdä vain oletuksia, mitä tulee niiden käyttäytymiseen. Ainakin koiran ikä, sukupuoli ja rotu näyttävät vaikuttavan siihen, mitä koira tekee ja miksi.
Jos kyseessä on leikkaamaton narttu, voi kyseessä olla noin puolella nartuista 1-2 kuukauden juoksujen jälkeen esiintyvä valeraskaus. Siinä koiran elimistö ja mieli käyttäytyvät kuin koira olisi oikeasti tiineenä. Tällöin nartulla voi ilmetä äidillistä käyttäytymistä, kuten lelujen kantamista ympäriinsä, ihan kuin ne olisivat sen pentuja. Narttukoira voi muodostaa tunnesiteen leluihin ja kantaa niitä ympäriinsä kuin sopivaa pesää etsien.
Uroksilla ja leikatuilla nartuilla valeraskautta ei yleensä ilmene. PetHelpFulin mukaan niillä leluille vinkuminen voi johtua muista syistä:
- Koira pitää lelua arvokkaana. Saatuaan arvossa pitämänsä esineen, kuten luun, voi koira kuljettaa sitä ympäriinsä ja vinkua. Se saattaa etsiä arvoesineelleen paikkaa, mihin sen voisi piilottaa. Esimerkiksi metsästykseen jalostetut rodut pitävät vinkuvia leluja usein arvokkaina. Vesilintujen noutamiseen jalostetuilla noutajilla on synnynnäinen tapa poimia, pitää ja kantaa saalista suussaan hellävaraisesti.
- Vaisto haudata. Jos koirasi ei normaalisti piilottele tavaroitaan, se saattaa kuitenkin vaistomaisesti tuntea, että sen kuuluisi tehdä arvokkaalle esineelleen jotain – mutta se ei tiedä mitä. Varsinkaan jos se ei ole koskaan nähnyt toisen koiran hautaavan jotain arvokasta. Sisätiloissa kuopan kaivaminen lelulle on tietysti muutenkin mahdotonta.
- Uuden lelun jännitys. Jotkut koirat ovat niin innostuneita saadessaan uuden lelun, että ne eivät tiedä, miten ilmaista itseään. Niinpä ne saattavat kuljettaa lelua ympäriinsä ja tehdä vinkuvia ääniä.
- Halu leikkiä. Koira saattaa myös haluta omistajansa leikkivän lelulla, jota se kantaa mukanaan. Noutoleikkejä leikkineet koirat voivat tuoda lelun pyytäen leikkihetkeä. Ellei koira saa huomiota, se voi vinkua. Kun koira saavuttaa vinkumalla omistajan huomion käytös vahvistuu ja se käyttää keinoa todennäköisesti jatkossakin.
WagWalking.comin mukaan koiralla voi olla siihen erityinen tunneside:
- Tunneside kyseiseen leluun. Syitä siihen, miksi joku lelu on koiralle tärkeämpi kuin toinen, ei voida varmaksi tietää, mutta esimerkiksi sen haju, koostumus, muoto, väri tai koko voivat olla syynä poikkeuksellisen voimakkaaseen siteeseen. Leluun saattaa liittyä myös jokin koiralle erityisen iloinen tai tärkeä hetki.
The Dodo huomauttaa, että koirat ovat tavallaan ikuisesti pikkulapsia. Ihmislapsi kasvaa jossain kehitysvaiheessa ulos leluistaan, eikä nallekarhun mukana kantamista enää aikuisiällä katsota muutenkaan sopivaksi. Koirilla ei kuitenkaan ole tarvetta korvata sellaista asiaa toisella, johon niillä jo on vahva tunneside. Useimmat koirat näyttävät kuitenkin olevan enemmän innoissaan leluistaan, silloin kun omistaja leikkii niillä sen kanssa.
Niin kauan kuin koirasta ei tule suojeleva kyseistä lelua kohtaan, on vinkuminen yleensä harmitonta. Mutta käytöksestä voi tulla ongelma siinä vaiheessa, kun koira huomaa saavansa vinkumisella omistajansa huomion.
Koirien vinku- ja pehmolelut Zooplussalta tai Peten Koiratarvikkeesta.