Voikukka eli Taraxacum officinale (engl. dandelion) on rikkaruohona pidetty monivuotinen kasvi, joka leviää tehokkaasti siementensä avulla. Voikukka on helppo tunnistaa. Sillä on 5-25 cm pitkät lehdet, jonka keskeltä nousee yksi tai useampi, maitomaista nestettä sisältävä varsi 4-30 cm korkeuteen. Lehdet voivat olla joko sileä- tai sakarareunaisia.
Kunkin varren päässä on halkaisijaltaan 2-5 cm oleva kirkkaankeltainen kukinto, joka on päivällä avoin ja sulkeutuu yön ajaksi. Kukinto muistuttaa kukkaa, mutta se on itse asiassa sadoista pienistä kukista muodostunut mykerö. Kukan lakastuessa jäljelle jää valkoinen haivenpallo, jonka haivenet toimivat siementen laskuvarjona kukan levittyessä muihin paikkoihin.
Jotkut koirat syövät voikukkia mielellään. Ne saattavat napsia tien varsilta niiden kukintoja tai haivenpalloja suuhunsa, ja jotkut saattavat pysähtyä rouskuttamaan myös niiden maitomaisia varsia. Onko voikukkien syömisestä koiralle haittaa?
Voikukan ravintoarvot ja käyttö
Länsimaissa voikukkaa on yleisesti pidetty hyödyttömänä rikkaruohona, mutta esimerkiksi Kiinassa sitä käytetään paljon yrttilääkinnässä. Sen lehtiä käytetään salaattiruoissa ja etenkin sota-aikana sitä käytettiin myös kahvin korvikkeena.
Suurin osa voikukasta on vettä. Raa’an voikukan ravintoarvot per 100 grammaa ovat:
- 9,2 g hiilihydraatteja
- 3,5 g ravintokuituja
- 2,7 g proteiinia
- 0,71 g sokereita
- 0,7 g rasvaa.
Voikukka sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja:
- A-vitamiini 508 μg
- tiamiini (B1) 0,19 mg
- riboflaviini (B2) 0,26 mg
- niasiini (B3) 0,806 mg
- pantoteenihappo (B5) 0,084 mg
- B6-vitamiini 0,251 mg
- folaatti (B9) 27 μg
- koliini 35,3 mg
- C-vitamiini 35 mg
- E-vitamiini 3,44 mg
- K-vitamiini 778.4 μg
- kalsium 187 mg
- rauta 3.1 mg
- magnesium 36 mg
- mangaani 0.342 mg
- fosfori 66 mg
- kalium 397 mg
- natrium 76 mg
- sinkki 0,51 mg
Voikukan terveyshyödyt koiralle
Vaikka monet kasvit ja kukat, kuten tulppaanit ja aloe, ovat koiralle myrkyllisiä, voikukat ja niiden juuret eivät ole pelkästään myrkyttömiä, vaan saattavat tarjota myös joitain terveyshyötyjä. Ihmiset ovat käyttäneet voikukkia terveyden edistämiseen jo tuhansia vuosia ja monet sen terveyshyödyistä voivat koskea myös koiraystäviämme.
Voikukka on lähes täydellinen luontaistuote sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde koiralle kuin koiralle. Se imeytyy helposti kehoon ja sopii erinomaisesti täydentämään koiran päivittäistä ruokavaliota.
Jos koiralla on ruoansulatusongelmia, voikukka voi olla hyödyllinen tasapainottamaan vatsan toimintaa. Voikukan kukilla on antioksidanttisia ominaisuuksia ja se voi parantaa koiran immuunijärjestelmää.
Voikukan lehdet sisältävät runsaasti kaliumia. Ne stimuloivat ruokahalua ja auttavat ruoansulatusta yhdessä munuaisten kanssa. Voikukat sopivat hyvin koirille, joilla on krooninen ruoansulatushäiriö tai ilmavaivoja.
Lehdet toimivat myös diureettina eli nesteenpoistajana, jolloin ne voivat olla hyödyllisiä, mikäli koira kärsii esimerkiksi niveltulehduksista, munuaiskivistä, sydämen vajaatoiminnasta tai sappirakon sairauksista.
Lehdet sisältävät runsaasti myös kaliumia, joka stimuloi maksan toimintaa ja edistää kuonan poistumista kehosta.
Koirat tarvitsevat ravinnokseen rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja. Niiden lisäksi on taattava riittävä vitamiinien, mineraalien, hiven- ja kivennäisaineiden saanti. Esimerkiksi A-vitamiini pitää koiran limakalvot terveinä ja D-vitamiini on välttämätön luiden muodostumiselle. Kivennäisaineista tärkeimpiä ovat kalsium ja fosfori. Koiran tarvitsemat vitamiinit ja kivennäisaineet voi lisätä sen ruokavalioon myös lisäravinteiden avulla.
Video voikukkia syövästä valkoisesta länsiylämaanterrieristä:
Varoituksen sana
Koska voikukka toimii nesteenpoistajana, on syytä varmistaa, että koiralla on aina saatavilla puhdasta vettä sekä mahdollisuus tehdä tarpeensa ulos kyllin usein voikukkien nauttimisen jälkeen.
Vaikka voikukat ovat koiralle myrkyttömiä, tuoreet voikukat voivat sisältää rikkakasvien torjunta-aineita, jotka ovat lemmikeille vaarallisia. Anna koiran syödä voikukkia vain sellaisilla alueilla, jossa torjunta-aineita ei käytetä.
Myrkytyksen oireita voivat olla muun muassa ihosairaudet, hilseily ja krooninen ummetus.
Lähteet ja lisää luettavaa
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Voikukka
- https://en.wikipedia.org/wiki/Taraxacum_officinale
- http://www.dogsnaturallymagazine.com/dandelion-much-more-than-a-weed/
- http://dogcare.dailypuppy.com/dandelion-roots-dangerous-dogs-7284.html