Sukat, tossut, sandaalit, kengät… meillä ihmisillä on monia tapoja suojata jalkaojamme, mutta koirillamme ei. Toki voit yrittää laittaa koiralle tossut jalkaan, mutta todennäköisesti se ei juurikaan arvosta niitä. Tassujen anturat voivat kuivua ja halkeilla esimerkiksi liian kylmällä tai kuumalla alustalla kävellessä.
Kuivat ja halkeilevat anturat voivat tehdä koiran liikkumisesta tuskallista ja aiheuttaa tulehduksen. Sen lisäksi, että koiran kynnet on tärkeää pitää sopivan lyhyinä, on hyvä huolehtia ympäri vuoden myös tassun anturoista. Onneksi se on melko yksinkertaista.
Mitä anturat ovat?
Koiran tassuissa on polkuanturat, jotka ovat jalkojen alla olevan sarveistuneen ihon peittämä tyynymäinen, tyypillisesti vaaleanpunainen tai musta, side- ja rasvakudoksinen muodostuma. Koska rasva eristää, anturat tarjoavat tassuille hieman suojaa kylmältä.
Anturat ovat olennainen osa koiran jalkarakennetta ja toimivat yhdessä kynsien kanssa. Ne auttavat koiraa pysymään tasapainossa ja tarjoavat myös pitoa, vakautta ja iskunvaimennusta.
Saatat huomata, että joskus koirasi anturat ovat karheat ja kovettuneet ja joskus sileät ja pehmeät. Se riippuu maastosta, jossa koirasi ulkoilee.
Jos koira liikkuu paljon metsässä tai asfaltilla, anturat kovettuvat todennäköisemmin. Jos koira liikkuu enimmäkseen nurmikolla, anturat ovat luultavasti sileämmät.
Kuivien anturoiden syyt
Olet luultavasti tottunut siihen, että koiran tassut tuntuvat pehmeiltä ja sileiltä, joten äkilliset muutokset voivat tuntua yllättävältä.
- Kuuma jalkakäytävä voi polttaa anturoita ja imeä kosteuden tassuista. Jo 25 asteen lämpötilassa asfaltin pinta voi kuumentua jopa 50-asteiseksi.
- Talviset olosuhteet voivat saada tassun anturat kuivumaan. Lumen, jään, tuulen ja kylmien lämpötilojen lisäksi monet jalkakäytävät ja tiet on päällystetty ärsyttävillä aineilla, kuten hiekalla ja suolalla. Jos koira nuolee tassujaan lenkin, se on merkki, että anturat voivat olla kipeät.
- Kemikaalit. Lisäyksenä ylläolevaan, että jään sulattamiseen käytetty suola ei ole samaa ainetta kuin ruokasuola. Koiran tassuanturat voivat reagoida myös esimerkiksi puutarhalannoitteille ja kotitalouksien puhdistusaineille (myös niille, joilla peset lattiat ja matot).
- Allergiset reaktiot. Koirat voivat kärsiä allergioista, kuten me ihmisetkin. Koiran tassuihin voi kerääntyä kaikenlaista, myös ärsyttäviä aineita. Usko tai älä, mutta myös ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa tassun ärsytystä. Koira saattaa pyrkiä helpottamaan tassujen kutinaa pureskelemalla, mikä voi johtaa kuiviin ja halkeileviin anturoihin.
Anturoiden kunnossapito ja hoito
Ota tavaksesi tarkistaa koirasi polkuanturat säännöllisesti. Levitä varpaat varovasti erilleen ja tarkasta anturoiden sivut ja varpaidenvälit vammojen ja vierasesineiden varalta. Seuraa, tunteeko koira arkuutta tai kipua tutkiessasi anturoita.
1. Vältä kuumia alustoja
Kuumat alustat, kuten jalkakäytävän asfaltti kesähelteellä, voivat polttaa koiran anturoita. Voit helposti selvittää, onko asfaltti liian kuuma asettamalla kätesi tasaisesti jalkakäytävälle ja yrittämällä pitää se siinä 7 sekunnin ajan. Jos alusta tuntuu polttavalta, se on koiralle liian kuuma!
Pidä koiran ulkoilutukset helteellä lyhyinä. Pyri kävelemään asfaltin sijaan nurmikolla ja pidä saatavilla runsaasti viileää ja raikasta vettä jatkuvaa nesteytystä varten.
2. Tassujen hoito talvella
Suomen pitkän ja toisinaan kylmä talvi, lumi, jää ja suola voivat olla koiran tassuille ankarat. Mikään teiden ylläpidossa käytetty tiesuola ei ole koirille vaaratonta, ja voi aiheuttaa anturoiden kuivumista ja halkeilua.
Jäänsulatuksessa käytetty suola voi olla koiralle nieltynä myös myrkyllistä, mikäli koira nuolee tassujaan ulkoilutuksen jälkeen.
- Pidä tassukarvat lyhyinä myös talvella. Lyhyet karvat eivät kerää tassuihin ”lumipalloja” varpaiden väliin. Lumipallot muodostuvat, kun lumi ja jää kietoutuvat koiran turkkiin, sulaa niiden ruumiinlämmöstä ja jäätyy uudelleen. Lumipallot työntävät koiran varpaita erilleen ja ”tukistavat” karvoja, mikä voi aiheuttaa koiralle epämukavuutta ja kipua.
- Pue talvella koiralle tossut tai käytä tassuvahaa, joka suojaa anturoita pakkaselta sekä ennaltaehkäisee ja ja hoitaa karheita ja kuivia tassuja, halkeamia ja haavoja anturoissa.
- Pese ja kuivaa koirasi tassut jokaisen ulkoilutuksen jälkeen. Työlästä, tiedän, mutta tassut joutuvat koville etenkin suolalla käsitellyillä pinnoilla käveltäessä. Eri kokoisille koirille saatavalla Doogy-tassupesurilla tassujen pesu onnistuu helposti ja nopeasti.
- Pihkasalva nopeuttaa ihovaurioiden ja haavojen paranemista. Pihkasalva on antimikrobinen salva, joka vähentää tulehdusta, ärsytystä, punoitusta, kutinaa ja kipua. Se edistää solujen uusiutumista ja vähentää arpeentumista. Abilar Vet -pihkavoide on suomalainen Avainlipputuote!
3. Pitääkö koiran tassuja ja anturoita rasvata?
Jos koiran anturat tuntuvat kuivilta ja halkeilevilta, hoida niitä pihkasalvalla auttaaksesi niitä parantumaan ja pehmentymään.
Pitäydy koirille tarkoitetuissa tuotteissa ja vältä ihmisille tarkoitettuja kosteusvoiteita ja rasvoja. Jos koiralla on jo pehmeät anturat, niiden rasvaaminen voi tehdä niistä herkemmät ihovaurioille, kun se kävelee karhealla tai märällä pinnalla.
Jos koiran anturoissa on selkeitä haavoja, joita se aristelee, on aina parasta tarkastuttaa se eläinlääkärillä tulehdusten välttämiseksi.
4. Tassukarvojen trimmaus
Koiran tassujen välissä kasvavan karvoituksen pitäminen trimmattuna ja siistinä auttaa pitämään sen jalat terveinä ja lisäämään pitoa liukkailla pinnoilla.
Kun tassukarvat ovat lyhyet, sinun on helposti tarkastaa ja puhdistaa anturoiden välit tarvittaessa. Joillakin roduilla ei juurikaan kasva karvoja jalkapohjissa, mutta paksukarvaisilla roduilla karvoitus on yleensä tuuheat.
Tassukarvojen leikkaaminen onnistuu helposti tassusaksilla, joissa on pyöreä kärki tarkkaan trimmaustyöhön. Kaarevilla tassusaksilla onnistuu myös pyöreiden linjojen muotoilu herkiltä alueilta, kuten anturoiden väleistä ja takapuolen ympäriltä.
Noudata koiran tassukarvojen trimmauksessa erityistä varovaisuutta, sillä anturat ja jalkapohjat ovat erityisen kosketusherkkiä alueita, eikä koira useinkaan pidä siitä ja ”potkivat” jaloillaan.
Miten anturat ja kynnet auttavat koiraa liikkumaan
Kitka eli liikevastus on erityisen tärkeää vanhemmille koirille ja niverikkoisille koirille. Anturat tarjoavat koirille luonnollisen pidon, mutta kynsillä on itse asiassa suurempi rooli pidolle, tasapainolle ja kävelylle liukkailla pinnoilla.
Kun koira alkaa liukastelemaan, sen luonnollinen reaktio on käyttää kynsiään tasapainon saavuttamiseksi. Se toimii hyvin ulkona tai soralla, mutta laatta-, laminaatti- ja betonilattialla koiran on paljon vaikeampi saada pitoa.
On tärkeää pitää koiran kynnet lyhyenä. Liian pitkät kynnet voivat muuttaa niiden tapaa seisoa ja kävellä aiheuttaen epämielyttävää painetta jalkoihin ja niveliin. Leikkaamattomat kynnet voivat kasvaa kiinni anturoihin, halkeilla, tarttua kiinni alustoihin ja repeytyä irti, mikä on todella kivuliasta.
Yhdistä koiran kynsienleikkuurutiiniin tassukarvojen trimmaus, jotta se voi liikkua vähemmän liukastellen.
Lähteitä: Preventive Vet, IHeartDogs, Puppington