Syksy on aktiivista sieniaikaa, jolloin koiranomistajien on oltava metsäretkillä erityisen tarkkana. Koirat – varsinkin pennut – ovat luonnostaan uteliaita ja saattavat maistella sieniä, jotka voivat aiheuttaa sille vakavan myrkytyksen.
Koirat eivät valitettavasti tiedä, mikä sieni on syötävä ja mikä myrkyllinen, eikä rehellisyyden nimissä moni omistajakaan (minä mukaanlukien). Siksi paras nyrkkisääntö metsässä on, että kaikki sienet ovat koiralle kiellettyjä herkkupaloja.
Tutkimusten mukaan vuosittain kymmenet koirat kärsivät sienimyrkytysoireita, ja vakavimmissa tapauksissa myrkytykset voivat johtaa jopa koiran menehtymiseen.
Tässä blogijutussa selvitetään, mitkä sienet ovat koirille kaikkein vaarallisimpia, miten tunnistaa sienimyrkytyksen oireet koiralla ja mitä toimenpiteitä myrkytysepäilyssä tulee tehdä.
Sisällysluettelo
Välittömät toimenpiteet, jos koira syö sieniä
Jos epäilet tai tiedät koirasi syöneen sieniä, on tärkeää toimia nopeasti ja rauhallisesti. Pyri välittömästi estämään koiraa syömästä lisää sieniä, jos se on vielä niiden läheisyydessä.
On tärkeää yrittää tunnistaa, mistä sienestä on kyse, sillä tieto on elintärkeä eläinlääkärin antaman hoidon kannalta. Jos mahdollista, ota näyte samasta sienestä, jota koira on syönyt.
Käytä suojakäsineitä ja säilytä sieninäyte paperipussissa tai kostean paperipyyhkeen sisällä. Älä käytä muovipussia, jotta sieni ei homehtuisi liian nopeasti. Merkitse pussi selkeästi ”Älä syö!”.
Valokuvaa sienet niiden kasvupaikalla. Kuvaa sienen kaikki osat: lakki, heltat, jalka ja jalan tyvi. Jalan tyven ympärillä oleva tuppi tai säkki voi olla merkki myrkyllisestä lajista, kuten kärpässienistä.
Tärkeimpänä ohjeena on kuitenkin tämä: jos epäilet koirasi syöneen sienen tai useampia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Aikaa ei pidä hukata odotteluun.
Anna eläinlääkärille mahdollisimman paljon tietoa tapahtuneesta. Kerro, milloin koira todennäköisesti söi sienen, missä paikassa se tapahtui (tämä voi auttaa arvioimaan alueella yleisiä sienilajikkeita), kuinka paljon sieniä koira mahdollisesti söi, sekä miltä sieni näytti: kuvaile muotoa, väriä ja muita mahdollisia tunnusmerkkejä.
Sienimyrkytyksen oireet koirilla
Sienimyrkytyksen oireet voivat vaihdella suuresti riippuen syödyn sienen lajista ja sen sisältämistä myrkyistä. Oireet voivat ilmetä nopeasti, jopa 15 minuutin kuluessa syömisestä, tai ne voivat viivästyä useita tunteja tai jopa päiviä.
Varhaisia oireita, joita voi ilmetä 15 minuutista 3 tuntiin sienen syömisestä:
- Oksentelu
- Ripuli (voi olla myös veristä)
- Liiallinen kuolaaminen
- Vatsakipu
- Ruokahaluttomuus
Myöhäisiä oireita, jotka voivat ilmetä tunneista päiviin myöhemmin sienen syömisestä:
- Väsymys
- Heikkous
- Koordinaatiohäiriöt, kuten horjahtelu, epävarmuus, ataksia, ”humalainen” olo
- Vapina
- Kouristukset
- Keltaisuus ikenissä, iholla tai silmänvalkuaisissa
- Lisääntynyt jano ja virtsaaminen
- Vähentynyt tai olematon virtsaaminen
- Hallusinaatiot
- Aggressiivisuus
- Epänormaali tai alhainen syke
- Romahdus
- Sisäelinvauriot (maksa ja/tai munuaiset)
- Kooma
Oireiden monimuotoisuus ja niiden ilmaantumisajan vaihtelu korostavat sienen tunnistamisen tärkeyttä. Esimerkiksi Suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet voivat ilmaantua vasta useiden päivien kuluttua, jolloin munuaisvaurio voi olla jo vakava. Tämän vuoksi on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, vaikka koira vaikuttaisi aluksi oireettomalta.
On myös syytä muistaa, että jotkut sienet voivat aiheuttaa vakavia oireita jo pelkästä haistamisesta tai nuolaisemisesta. Vaikka et olisi nähnyt koiran syövän sientä, mutta epäilet sen saattaneen koskea myrkylliseen sieneen ja koiralla ilmenee oireita, on syytä hakeutua eläinlääkärin hoitoon.
Yleisimmät koirille myrkylliset sienet Suomessa
Yleisesti ottaen, jos sieni on myrkyllinen ihmiselle, se on todennäköisesti myrkyllinen myös koiralle. Suomessa kasvaa useita koirille vaarallisia myrkkysieniä, joista osa voi aiheuttaa hyvinkin vakavia myrkytyksiä.
Valkokärpässieni
Valkokärpässieni (Amanita virosa) on kokonaan valkoinen kärpässienilaji, joka on yksi myrkyllisimmistä sienistä Suomessa. Se sisältää amatoksiineja, jotka aiheuttavat akuutin maksavaurion.
Pienikin määrä valkokärpässientä voi johtaa koiralla vakavaan myrkytykseen ja hoitamattomana kuolemaan. Valkokärpässientä tavataan koko Suomessa, joten se on syytä oppia tunnistamaan ja välttämään.
Kavalakärpässieni
Kavalakärpässieni (Amanita phalloides) on maailman myrkyllisimpänä pidetty sieni, joka on sukua valkokärpässienelle. Kavalakärpässieni sisältää samoja amatoksiinimyrkkyjä ja tuhoaa koiran maksan nopeasti, usein kohtalokkain seurauksin.
Onneksi kavalakärpässieni on Suomessa harvinainen; sitä esiintyy lähinnä lounaisrannikolla. Koiranomistajan on kuitenkin hyvä tunnistaa tämä sienilaji, sillä jo pieni maistiainen on hengenvaarallinen.
Suippumyrkkyseitikki
Suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus) on pienikokoinen oranssinruskea seitikkisieni, joka on erittäin myrkyllinen. Suippumyrkkyseitikki sisältää orellaniini-nimistä myrkkyä, joka vaurioittaa koiran munuaisia ja maksaa jo pieninä annoksina.
Tämän sienen vaikutukset näkyvät viiveellä: koira voi aluksi vaikuttaa normaalilta, mutta muutaman päivän kuluttua ilmenee vakavia oireita, kun pysyvä munuaisvaurio on jo kehittynyt. Ruokaviraston mukaan suippumyrkkyseitikki on vaatinut Suomessa jopa kuolonuhreja.
Myrkkynääpikkä
Myrkkynääpikkä (Galerina marginata) on pienikokoinen ruskea sieni, joka kasvaa usein lahopuulla (kannoilla ja maapuilla). Myrkkynääpikkä on erittäin vaarallinen, sillä se sisältää samoja tappavia amatoksiineja kuin kavalakärpässieni. Nämä sienet voivat aiheuttaa koiralle vakavan maksavaurion ja myrkytystilan pienestäkin määrästä.
Myrkkynääpikän huomaaminen koiran suussa on haastavaa sen pienen koon vuoksi – varo siis tilanteita, joissa koira nuuskii lahonnutta puunkappaletta tai kantokasaan ilmestyneitä ruskeita sieniä.
Korvasieni
Korvasieni (Gyromitra esculenta) on ryppyisen aivomaisen lakin omaava ruskea sieni, jota kasvaa keväisin paljon. Raakana tai väärin käsiteltynä korvasieni on koiralle tappavan myrkyllinen. Se sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä, joka vahingoittaa maksaa ja hermostoa ja voi aiheuttaa mm. kouristuksia. Korvasienen myrkky on niin voimakas, että jopa sen keittovesihöyryt ovat vaarallisia hengitettynä.
Ihmiset syövät korvasieniä vain huolellisesti ryöpättynä, mutta koira saattaa hotkaista raakanakin – joten erityisesti kevätretkillä pidä koira poissa korvasieniesiintymistä.
Punakärpässieni
Punakärpässieni (Amanita muscaria) on kirkkaanpunainen, valkopilkullinen kärpässieni, joka sisältää hermostoon vaikuttavia myrkkyjä (muskimolia, iboteenihappoa ja hieman myös muskariinia), jotka voivat aiheuttaa koiralle sekavuutta, hoipertelua, uneliaisuutta tai toisaalta voimakasta levottomuutta. Punakärpässienen hallusinogeeniset myrkyt voivat saada koiran käyttäytymään poikkeavasti – esimerkiksi haukkumaan kummallisesti tai jopa aggressiivisesti.
Yleensä punakärpässienen myrkytys ei ole yhtä hengenvaarallinen kuin edellä mainittujen sienien, mutta oireet voivat silti olla rajuja ja vaatia kiireellistä hoitoa.
Huom! Myös sen lähisukulaisia, pantterikärpässieneä (Amanita pantherina) ja ruskokärpässieneä (Amanita regalis) esiintyy yleisesti Suomen metsissä.
Pulkkosieni
Pulkkosieni (Paxillus involutus). Ruskean kellertävä pulkkosieni viihtyy koivumetsissä ja on salakavala myrkkysieni. Sientä pidettiin aiemmin ruokasienenä, kunnes sen todettiin aiheuttavan vakavia myrkytysreaktioita: tuoreena syöty pulkkosieni on vaatinut Suomessa jopa kuolonuhreja.
Pulkkosienen syöminen voi johtaa koiralla esimerkiksi henkeä uhkaavaan verenhajoamisreaktioon (punasolujen tuhoutumiseen) ja siitä seuraavaan monielinvaurioon. Älä koskaan anna koiran syödä pulkkosieniä – tai mitään muutakaan tuntematonta sientä.
Sienimyrkytyksen ennaltaehkäisy koirilla
Tehokkain tapa suojella koiraa sienimyrkytykseltä on ennaltaehkäisy.
- Pidä koira aina kytkettynä metsälenkeillä, erityisesti sienikauden aikana. Näin voit paremmin valvoa sen toimia ja estää sitä syömästä löytämiään sieniä.
- Opeta koiralle ”jätä”- tai ”ei”-käsky, jonka avulla voit estää koiraa ottamasta suuhunsa sieniä.
- Tarkista koiran ulkoilualueet mahdollisten sinien varalta. Poista mahdollisesti myrkylliset sienet pihaltasi.
- Harkitse kuonokopan käyttöä lenkeillä, jos koirallasi on tapana syödä kaikkea maasta löytyvää.
- Ota lenkeille mukaan koiran omia herkkuja. Voit houkutella sen huomion pois sienistä tarjoamalla sille niiden sijaan herkkuja.
- Vältä kosteita, lämpimiä ja metsäisiä alueita sienikauden huippuaikoina, jos koiralla on taipumus syödä maasta löytämiään asioita.
- Valvo erityisesti pentuja ja uteliaita koiria tarkasti ulkoillessa, sillä ne ovat todennäköisimmin syömässä kaikkea mahdollista.
Lähteet
- Yle: ”Itse en antaisi koiran syödä mitään sieniä”, sanoo eläinlääkäri – myrkylliset sienet vievät koiria lääkäriin joka syksy
- MTV Uutiset: Tarkkana metsässä: Tietyt sienet ovat koiralle jopa tappavia – tunnista myrkytyksen oireet
- PetMD: My Dog Ate a Mushroom. Now What?
- Ruokavirasto: Myrkylliset sienet
- Evidensia: Koiraa kannattaa valvoa sienimetsässä