Koiransa kanssa säännöllisesti leikkivät kehittävät ymmärrystä, kunnioitusta ja kommunikaatiota lemmikkinsä kanssa. Leikit ja pelit ovat yhteisiä aktiviteetteja, joissa sinä ja koira kommunikoitte tai työskentelette jollakin tavalla yhdessä.
Vaikka koirat eivät ole ihmisiä, ne ovat sosiaalisia eläimiä, ja leikkiminen on tärkeä elementti, mitä tulee sosiaalisten suhteiden kehittämiseen. Leikkiminen on tapa ”mallintaa” oikeaa elämää ja monista tempuista on hyötyä myös koiran koulutuksessa ja muissa käytännön tilanteissa.
Voit kouluttaa koiraa tottelemaan leikkimällä ja pelaamalla pelejä, joiden sääntöjen noudattaminen on koiralle palkitsevaa. Kutsu koirasi leikkiin kutsumalla sitä nimeltä. Näin se oppii, että luoksesi kannattaa tulla, sillä luvassa on mukava leikkituokio kanssasi.
Nämä leikit ovat täydellisiä oppimistyökaluja pitämään koiran mielen aktiivisena:
Aarteenetsintä
Koiran tarkan hajuaistin valjastaminen osaksi aarteenetsintä-leikkiä on loistava tapa stimuloida koiran aivoja ja opettaa sitä käyttämään aistejaan. Tässä leikissä koira pääsee ratkaisemaan ongelmaa, jonka ratkaisusta palkintona on piilotettu aarre. Alusta alkaen on tärkeää, että koiralla on mahdollisuus menestyä, eikä se lannistu.
Aloita yksinkertaisesti. Istuta koira ja käske sitä pysymään paikoillaan. Piilota herkku, makupala tai koiran suosikkilelu johonkin helppoon paikkaan. Anna koiran nähdä, kun piilotat sen. Anna koiralle vapaa- tai etsi-käsky ja pyydä sitä etsimään aarre. Palkitse koira isosti, kun se löytää piilotetun aarteen.
Kun koira ymmärtää pelin hengen, vaikeuta leikkiä hieman. Piilota makupala tai lelu toiseen huoneeseen esimerkiksi maitopurkin, limsapullon, jäätelöpurkin tai vessapaperirullan tai käärityn pyyhkeen sisään tai vaikka maton alle. Seuraavalla vaikeustasolla voit piilottaa aarteen johonkin, missä muut tuoksut peittävät sen hajua, kuten pyykkikorin pohjalle tai lautasen alle.
Voit vaikeuttaa leikkiä käyttämällä useita samanlaisia esineitä, kuten purkkeja tai pahvilaatikoita, joista vain yhden sisällä on herkku tai lelu. Anna koiran tutkia niitä ja anna palkinto, kun se valitsee oikean laatikon.
Kumpi käsi
Laita nami nyrkin sisään, pidä nyrkki alhaalla koiran oikealla puolella. Kun koira koskettaa nyrkkiä oikealla tassullaan, sano esimerkiksi ”käsi” ja palkitse heti. Toista harjoitusta useita kertoja. Ota nami nyrkkiin ja vaihda puolta. Pidä nyrkkiä koiran vasemmalla puolella, odota että se koskettaa nyrkkiä vasemmalla tassulla ja palkitse.
Sitten on aika yrittää suoritusta. Laita nami toiseen nyrkkiin ja pidä molempia käsiä koiran edessä. Jos koira koskettaa nyrkkiä, jossa on nami, anna nami sille. Jos koira valitsee namittoman nyrkin, näytä molemmat kädet, mutta älä anna namia. Toista harjoitusta ja huomaat, että koira oppii pikkuhiljaa valitsemaan nyrkin, jossa on nami.
Aina se ei onnistu ihan ensimmäisellä kerralla 🙂
Piiloleikki
Osaako koirasi jo pysyä paikoillaan? Piiloleikki eli kuurupiilo on suosittu lasten leikki, mutta se sopii pelattavaksi myös koiran kanssa niin ulkona kuin sateisina päivinä sisälläkin.
Istuta koira yhteen huoneeseen tai paikkaan ja käske sitä pysymään paikoillaan. Ellei koira osaa vielä paikka-käskyä, tarvitset kaverin pitämään sitä hetken aloillaan. Etsi piilo, josta koira voi löytää sinut aistiensa avulla ja kutsu sitä. Kun koira on löytänyt sinut, palkitse se kehujen kera.
Aloita helpolla piilolla, josta koiran on helppo löytää sinut ja vaikeuta leikkiä pienin askelin piiloutumalla vaikeampiin paikkoihin.
Kuppileikki
Tämä on yksinkertainen, mutta haastava leikki tarkkaavaisuuden harjoitteluun. Ota kaksi läpinäkymätöntä muovikuppia (esim. kertakäyttömuki) ja käännä ne ympäri. Laita makupala toisen alle niin, että koirasi näkee tämän.
Anna koirallesi vinkki tulla kääntämään kuppi, jonka alla makupala on. Toista sama 8-10 kertaa, kunnes koira alkaa ymmärtää leikin. Tämän jälkeen ala vaihtelemaan kuppia, jonka alla herkkupala on.
Kun koira valitsee oikean kupin, anna makupala sille. Jos se ei valitse oikeaa kuppia (tämä tapahtuu aika usein, vaikka se näkee kun laitat makupalan kupin alle), näytä makupala oikean kupin alla, mutta älä anna sitä sille. Anna koiran seurata, minkä kupin alle asetat herkun. Tämä voi kuullostaa helpolta leikiltä, mutta vaatii monelta koiralta runsaasti ajattelutyötä.
Kun koira hallitsee leikin, on aika haastaa sitä enemmän. Laita herkku yhteen kuppiin, mutta vaihtele kuppien paikkaa. Jos koira valitsee oikean kupin, anna herkku. Jos koira valitsee väärän kupin, näytä oikea kuppi, mutta älä anna herkkua. Toista harjoitusta ja huomaat, miten koira oppii keksimään oikean kupin pikkuhiljaa. Tämä on vaikea temppu, johon kaikki koirat eivät pysty.
Yli, ali ja läpi
Koiran kouluttaminen temppuihin, jotka vaativat fyysistä taitoa, harjoittaa sen mieltä ja kehoa. Sateisena päivänä voi sisällä harjoitella esimerkiksi tasapainoilua pienten esineiden päällä, askelmien kipuamista ylös ja alas sekä muita temppuja, jotka saavat koiran läähättämään harjoituksen jälkeen. Yksi harjoitus on opettaa koira menemään esineiden yli, ali ja läpi.
Aseta keittiön tuoli, jakkara tai muut tukeva esine harjoituspaikkaan. Opeta koirasi ryömimään esineen alle ja pysymään siellä, ryömimään sen läpi, kävelemään sen ympäri tai hyppäämään sen yli. Naksutin ja namit ovat hyviä apuja tässä harjoituksessa toivotun käytöksen vahvistamiseksi. Johdattele koira tekemään haluttu temppu viemällä namia siitä kohdasta, mistä haluat sen menevän. Palkitse, kun se tekee tempun oikein.
Kun koira on oppinut yhden edellämainituista, voit yhdistellä temppuja peräkkäisiin suorituksiin.
Kuumenee ja kylmenee
Kuumenee ja kylmenee -leikki perustuu käyttäytymispsykologi Karen Pryorin koirien harjoitustekniikkaan. Se on ihanteellista naksutinharjoitusta, koska se noudattaa uuden käyttäytymisen muotoutumisen perusteita.
Tämä leikki sopii erinomaisesti fiksuille koirille, jotka eivät turhaudu helposti. Ja kaikki, mitä sinun tarvitsee tehdä on istua sohvalla, sanoa ”kuumenee” tai ”kylmenee” ja nakella makupaloja koirallesi.
Sinun tulee keksiä jotain, mitä haluat koirasi tekevän. Se voi olla esimerkiksi avainnipun poimiminen lattialta ja tuominen sinulle, ovenkahvan koskettaminen kuonolla tai tassulla tai vaikkapa viltin noutaminen sohvalta. Varaa harjoitukseen reilusi makupaloja ja ota mukava asento sohvallasi.
Kun koira lähestyy määrättyä tehtävää, sano ”kuumenee” innostuneesti ja nakkaa sille makupala. Kun koira menee kauemmaksi annetusta tehtävästä, sano hiljaa ”kylmenee”. Jos se menee takaisin määrättyä tehtävää kohti, sano ”kuumenee”, heitä sille makupala jne.
Lelujen keräys
Siivoaminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa! Saadaksesi koiran ymmärtämään leikin säännöt, sen täytyy ensin osata ”irti”-käsky. Koiran saaminen pudottamaan lelun käskystä on tärkeää, koska seuraavassa vaiheessa sen halutaan pudottavan lelu haluttuun paikkaan.
Kun koira osaa irti-käskyn, ala muokkaamaan käytöstä siten, että koira oppii pudottamaan lelun koriin tai laatikkoon. Käytä naksutinta ja makupaloja silloin, kun koira menee lelun kanssa koria kohti tai pudottaa sen lähelle sitä. Kaikki, mikä johtaa lähemmäksi käytöstä, jossa koira tiputtaa lelun koriin, on palkinnon arvoista. Lopulta koira oppii esimerkiksi ”vie koriin” -käskyllä nappaamaan lelun, viemään sen koriin ja jättämään sinne.
Kun tämä osuus alkaa sujua, lisää lelujen määrää. Aloita palkitsemalla koirasi aina, kun se vie lelun laatikkoon. Tämän jälkeen palkitse se, kun se vie kaksi lelua laatikkoon, sitten kolme lelua jne. Lopulta palkinnon saa vasta, kun kaikki lelut on kerätty lattioilta ja viety laatikkoon. Pian näet koirasi juoksemassa ympäri huonetta leluja etsimässä, jotta saisi kerättyä ne mahdollisimman nopeasti.
Tämän tempun harjoittelu vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta sen harjoittelu ja jujun selviäminen koiralle on yhtä antoisaa seurattavaa.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=PDoJyYw8dtE
Lelujen nimileikki
Koiratutkija Stanley Corenin mukaan keskivertokoira ymmärtää noin 165 sanaa ja harjoittelemalla enemmänkin.
Loistava leikki koiran kanssa on opettaa sille lelujen nimiä ja lähettää se noutamaan niitä nimellä. Itsepäisimmätkin koirat oppivat vähintään muutaman lelun nimen, mutta tämä vaatii paljon johdonmukaista harjoittelua.
Yksi keino nimien opetteluun on pitää kädessään yhtä lelua, sanoa sen nimi ja palkita koira, kun se annetaan sille. Kuvitellaan, että lelun nimi on ”Ankka”. Sano ”Ankka”, anna lelu koiralle ja palkitse se. Toista harjoitus ainakin 20-30 kertaa.
Aseta ankka tämän jälkeen toisen lelun viereen, esimerkiksi ”Köysi”-nimisen vetolelun viereen. Sano ”Ankka” ja jos koirasi valitsee ankan, palkitse se. Jos koirasi valitsee köyden, älä sano mitään, vaan aseta köysilelu takaisin ankan viereen. Sano ”Ankka” uudelleen ja anna koiran valita. Kun koira valitsee johdonmukaisesti oikean lelun ota mukaan kolmas lelu, sitten neljäs lelu jne.
Kun koira on oppinut yhden lelun nimen, aloita harjoittelu toisella lelulla, kuten ”Köydellä”. Pidä köyttä kädessä, sano ”Köysi”, anna se koiralle ja palkitse. Toista 20-30 kertaa. Aseta ”Köysi” toisen lelun viereen (ei ”Ankan”), sano ”Köysi” ja palkitse koira, mikäli se valitsee oikein. Toista harjoitusta niin kauan, että koira onnistuu harjoituksessa.
Kun koira tunnistaa nimeltä ”Ankan” ja ”Köyden”, on testin aika. Aseta ”Köysi” ja ”Ankka” vierekkäin ja pyydä koiraa tuomaan ankka. Palkitse koira vain, jos se tuo ”Ankan”. Jatka harjoittelua, kunnes koira onnistuu muutaman kerran. Vaihda sitten pyyntösi ”Köyteen”. Kun tämä alkaa sujua, tuo mukaan muutama vielä nimeämätön lelu. Kuka tietää miten monta lelun nimeä koirasi voi oppia!
Jäädytetty Kong-lelu
Ellet itse ehdi osallistumaan leikkiin, yksi parhaista tavoista pitää koira viihdytettynä pitkät tovit on aktivointilelu, herkkuannostelija tai jäädytetty Kong-lelu.
Kong Classic on vastustamaton lelu, joka on tehty kestävästä luonnonkumista. Se pomppii arvaamattomasti ja tarjoaa sopivaa haastetta koiran metsästysvaistoille. Keskellä olevasta reiästä voi sisään laittaa esimerkiksi märkäruokaa, makupaloja tai siihen erityisesti tarkoitettua tahnaa.
Jos haluat tehdä tehtävästä hieman haasteellisemman, jäädytä herkuilla täytetty Kongi ensin pakastimessa.
Vinkkejä leikin hallintaan
Se, millaisia leikkejä leikitte, vaikuttaa suoraan koiran käytökseen. Monien aikuisten koirien ongelmakäytös juontaa juurensa pentuaikana leikittyihin leikkeihin. Leikkien ei tulisi milloinkaan rohkaista koiraa puremaan, tarttumaan tai ajamaan takaa.
Koiralla on kahdenlaisia leluja: rauhoittavia ja interaktiivisia. Rauhoittavat lelut ovat puruleluja ja pehmoleluja, jotka koiran tulisi valita kenkien ja kodin irtaimiston sijasta. Interaktiiviset lelut ovat aktivointileluja, palloja, vinkuleluja sekä heitto- ja noutoleluja, joilla koira leikkii sinun kanssasi.
- Älä kiihdytä koiraa liikaa. Vältä toimintaa, jota koira voi luulla haasteeksi tai härnäämiseksi. Älä juokse karkuun lelun kanssa, kiusoittele lelulla tai ota lelua väkisin pois. Nämä voivat voimistaa dominoivaa käytöstä.
- Sinä et ole lelu. Älä käytä kehoasi tai vaatteitasi leikin osana. Älä käyttäydy toisen koiran tavoin, laskeudu kontallesi, murise, töni tai paini. Nämä voivat kannustaa koiraa puremaan.
- Käytä ääntäsi tehokkaasti. Korkeat kiljaisut voivat kuullostaa vinkulelulta, haavoittuneelta eläimeltä, mikä tuo esiin saalistajan koirassasi. Vinkuminen voi kuullostaa toiselta pennulta, ei laumanjohtajalta. Ole rauhallinen ja asiallinen, puuh matalammalla äänellä. Käske, älä pyydä.
- Käytä elekieltä. Jos koira ei ota sinua vakavasti, seiso koiraa korkeammalla. Katso koiraa alaspäin antaessasi käskyn. Jos koira yrittää ottaa sinulta jotain, käytä elekieltä ja tee selväksi, ettei se käy päinsä. Paina esine lähelle kehoasi, liiku koitaa kohti ja katso sitä silmiin.
- Sinä päätät milloin leikitään. Pidä vinkulelut, heittolelut ja vetolelut poissa koiran ulottuvilta, ei lattialla lojumassa. Sinä valitset lelun ja päätät milloin leikki alkaa. Koira ei saisi poistua leikin päätyttyä lelun kanssa.
- Alkeet ensin. Opeta koirallesi ensin tärkeimmät käskyt: istu, maahan, paikalla, nouda ja irti. Sisällytä nämä käskyt kaikkiin leikkeihin koiran kanssa.
Lisää leikkejä kirjallisuudesta
Koirien kanssa leikkimiselle on omistettu myös muutamia hyviä kirjoja:
Nina Roegnerin kirjoittama ja Alexandra Kamisin kuvittama Koiran aktivointi – älykkäitä leikkejä koiran kanssa käsittelee koirien ja niiden omistajien valtataistelua, joka syntyy, kun koira ei käyttäydy niin kuin sen pitäisi. Samat koiranomistajat ovat kuitenkin ällistyneitä, miten hyvin koira voi suoriutui, jos sitä kannustetaan käyttämään energiaansa yhteistyössä omistajan kanssa.
Roegnerin mukaan koira voi oppia hakemaan kadonneita lapasia, noutamaan lehden tai jopa rakentamaan palapeliä, jos onnistuu löytämään oikeanlaisen yhteyden koiraan.
Lue myös: Älykkäimmät koirarodut – TOP 100.
Kirja sisältää sekä helppoja että hieman vaikeampia harjoituksia, jotka sopivat koko perheen käyttöön. Kaikki harjoitukset sisältävät askel askeleelta etenevät kuvasarjat. Osa harjoituksista on tarkoitettu ulkona ja osa sisällä tehtäviksi.
Kyra Sundance ja hänen Chalcy-koiransa ovat maailmanluokan koiratemppuesiintyjiä, jotka ovat esiintyneet TV:ssä ympäri maailmaa. Sundancen bestsellerin uusintapainos 101 koiratemppua (2017) sisältää yli 100 aktiviteettia ja virikettä koiran haastamiseen ja suhteen luomiseen. Laaja kokonaisuus, jossa kuvat tempuista vaihe vaiheelta, vinkkejä ongelmakohtiin sekä ideoita tempun hyödyntämiseen.
Temput vahvistavat omistajan ja koiran sidettä, auttavat sitä sopeutumaan ja haastavat sitä sekä henkisesti että fyysisesti.
Kyra Sundancen Leikitellen koiran kanssa -kirja vuodelta 2012 sisältää monipuolisia ja hauskoja harjoitteita, joiden avulla tuot koirasi päiviin sekä haastetta että toimintaa.
Kirjan harjoituksia voi käyttää sekä harraste- että kotikoirien päivittäiseen aktivointiin. Jokainen harjoitus on rakennettu niin, että sen ehtii tekemään vaikka kymmenessä minuutissa.
Lähteet ja lisää luettavaa
- https://www.mnn.com/family/pets/stories/10-brain-games-to-play-with-your-dog
- http://www.kumikana.org/koulutus/byrnes_kuinka_leikkia_koiran_kanssa.php